DRUŽENJE

Druženje | feb. '17

MARIBOR CENTER

Društvo upokojencev Maribor Center, ki deluje že od leta 1946, domuje pa na Slomškovem trgu 5, spada med najstarejša in s svojimi več kot 1200 člani med najštevilčnejša društva upokojencev v Sloveniji. V društvu deluje trinajst sekcij; dramska, šahovska, kegljaška, zbirateljska, ribiška, izletniška, pevska (ljudske pesmi in ženski komorni zbor), rokodelska, odbojkarska, planinska ter sekciji za bridž in jogo. Po dolgotrajnih zapletih oziroma lanskih spodletelih občnih zborih ima društvo novo vodstvo. Predsednik društva je Anton Krajnc, podpredsednika sta Alojz Klemenčič in Branko Medik, tajnica pa Terezija Razboršek. V društvu načrtujejo ustanovitev sekcij za pikado in pohodništvo ter ustanovitev sklada za sofinanciranje udeležbe na izletih članom z nizkimi pokojninami. (Besedilo in fotografija: Borut Planinšič)

RAVNE PRI ŠOŠTANJU

Novoustanovljeno Društvo upokojencev Ravne pri Šoštanju je imelo v decembru občni zbor. Na njem so potrdili delovni načrt, ki bo morda privabil še nove upokojene sokrajane, saj jim društvo ponuja številne rekreacijske, izobraževalne in družabne možnosti. Predsednik Branimir Drev je povedal, da se ne nameravajo odreči dobremu sodelovanju z Društvom upokojencev Šoštanj, v katerega je bila do leta 2015 včlanjena večina članov. Ko so spoznali, da imajo zelo dobre možnosti za delovanje v svojem kraju, so izvedli referendum in se z veliko večino odločili, da ustanovijo svoje društvo. Število članov je že v prvem letu delovanja naraslo na 210. Tudi nov društveni prapor, ki so ga razvili oktobra, jim je v ponos. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

CERKNICA

V lanskem decembru je ženski pevski zbor Lipa Društva upokojencev Cerknica praznoval dvajset let delovanja. Takrat se je 15 pevk odločilo, da bodo pele sebi v veselje, hkrati pa obujale stare ljudske pesmi in razveseljevale poslušalce. Dirigentska vejica ves ta čas zeleni v rokah zborovodkinje Gertrude Zigmund. Jubilej so pevke zaznamovale z dobrodelno prireditvijo Peli so jih mati moja, na katero so povabile tudi ljubitelje glasbe iz Varstveno-delovnega centra Cerknica. Na odru pa so gostile oktet Kres, tercet Starc, ansambel Jezerci in ljudske pevke Jezerci.

Marija Baraga, ena izmed dolgoletnih pevk, je sodelovala tudi na območnem in nato še na regijskem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev starih viž, ki ga vsako leto pripravi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Dobila je srebrno priznanje, na državni ravni pa je bila nagrajena še z zlatim priznanjem. (Besedilo: Cveta Levec, fotografija: Tomaž Čuček)

MOZIRJE

Pri društvu upokojencev vsako drugo leto decembra priredijo teden Društva upokojencev Mozirje, kjer številne sekcije in tudi posamezniki predstavijo svoje delo. Teden društva se je začel s koncertom mešanega pevskega zbora Društva upokojencev in invalidov Mozirje, na katerem sta sodelovala še mladinski pevski zbor OŠ Mozirje in Lastovke, vokalna skupina velenjske univerze za tretje življenjsko obdobje, pod geslom: Mladi in starejši, skupaj smo srečnejši. Najzaslužnejši člani so prejeli priznanja za prizadevno delo.

Med tednom so se zvrstile številne prireditve: turnir v pikadu, ki so se ga udeležile ekipe iz Šaleške, Zgornje in Spodnje Savinjske doline ter iz Kidričevega, okrogla miza Mladi in starejši, pogovor z gledališko igralko Ljerko Belak, organiziran pa je bil že tradicionalni pohod po okolici Mozirja.

Zelo odmevna je bila razstava, na kateri so številne sekcije in posamezniki prikazali svoje delo. S svojimi izdelki so sodelovale tudi članice Društva podeželskih žena Toplica z Ljubnega ob Savinji. Predstavniki društva so obiskali ostarele in bolne člane na njihovih domovih in v domovih starejših občanov. Mešani pevski zbor upokojenskega in invalidskega društva pa je razveselil stanovalce domov v Velenju, Polzeli in Gornjem Gradu s krajšim koncertom. Upokojenci so si konec decembra ogledali tudi praznično okrašeno Ljubljano. Leto so zaključili z družabnim srečanjem in si zaželeli, da bi bilo tako uspešno tudi naslednje leto. (Besedilo: Marija Venek, fotografija: Ciril Sem)

SLOVENSKA BISTRICA

Komisija za izobraževanje pri Društvu upokojencev Slovenska Bistrica je konec lanskega novembra pripravila predavanje o demenci, ki se odvija v okviru Zdusovega projekta RESje. Več kot petdeset obiskovalcev je zavzeto prisluhnilo Vidi Bogataj. Pripovedovala je o bolezni, njenih znakih, dotaknila se je tudi težav, ki se pojavijo, ko kateri izmed družinskih članov zboli za demenco. Nanizala je napotke za vedenje ljudi, ki živijo blizu takega bolnika. Med poslušalci je bilo tudi nekaj takih, ki so se s temi težavami že srečali, zato se je razvila živahna debata o bolezni, reakcijah bolnikov ali svojcev. (Besedilo in fotografija: D. U.)

ŽUSTERNA

V Žusterni deluje upokojensko društvo, mlado po stažu in majhno po številu članov, vendar zelo delavno. Za člane organizirajo krajše pohode, predavanja na teme, ki zanimajo starejše, jesenski piknik na ladjici, pripravijo tudi srečanje za dan žena in konec leta. Na začetku septembra poskrbijo za varno pot prvošolcev v šolo v Markovcu. Tiste, ki se ne morejo udeležiti srečanj, obiščejo na domu, v prednovoletnem času jim pošljejo voščilnice ali jih obiščejo.

V okviru projekta Starejši za starejše prostovoljke obiščejo krajane, starejše od 69 let. Takih je v krajevni skupnosti 561. Ponudijo jim pomoč (prevoz do trgovine, zdravnika) ali se z njimi preprosto družijo. Ker člane to poslanstvo bogati, vabijo upokojence, da se jim pridružijo: vsak prvi torek v mesecu med 10. in 11. uro na sedežu Krajevne skupnosti Žusterna, Dolga reber 5. (Besedilo: Doroteja Kavčič)

ROGAŠKA SLATINA

Že drugo leto so člani društev upokojencev Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah skupaj pričakali novo leto. Med njimi je bilo kar nekaj upokojencev, ki so se vrnili iz tujine v rodni kraj. Ob polnoči sta Bogomir Poharc, predsednik DU Rogaška Slatina, in Franc Novak, predsednik DU Šmarje pri Jelšah, nazdravila z zbranimi in jim zaželela veliko sreče. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Emilija Jerek)

MARIBOR

Upokojenci Društva upokojencev Legende Hotela Orel Maribor se že deset let vsak petek družijo v lokalu Totta Pizza na Pobrežju. Med njimi so prave legende, ki so bile zveste svojemu podjetju tudi do 40 let. Prisrčna druženja ob živahnih pogovorih in tudi obujanjih nekdanjih delovnih prijetnih trenutkov in delovnih izkušenj jih povezujejo in razveseljujejo. V svoje vrste vabijo nove člane. (Besedilo in fotografija: Silvo Slavko Skerbinek)

  

JESENICE

Moški pevski zbor Društva upokojencev Jesenice je novembra lani z jubilejnim koncertom proslavil 55. obletnico delovanja. S svojimi glasovi so pričarali lepoto preteklih let, nočno vasovanje, lepoto mladih deklet, veselo vigred, večer na vasi, mogočnost Triglava in ljubezen do domovine. Kot gosti so na koncertu nastopili še mešani pevski zbor Odmev iz Kranjske Gore in folklorna skupina Juliana iz Hrušice.

Ob jubileju je 16 pevcev prejelo Gallusove značke. Med njimi jih je kar osem prejelo častno značko, kar pomeni, da pojejo že več kot 30 let. France Jelenc pa poje celo 49 let. Za jubilej je zbor, ki ga že dvajset let vodi zborovodkinja Mira Mesarič, prejel tudi priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturno dejavnost. (Besedilo in fotografija: Stane Arh)

 

TEHARJE

Člani Društva upokojencev Teharje so pred zaključkom lanskega leta pripravili tretjo društveno razstavo, ki so jo poimenovali Od svetega Martina do novega leta. Praznične običaje so prikazali z izdelki: od vinske trte z grozdjem ter rož iz krep papirja do adventnih venčkov, okraskov za božična drevesca in daril. Obiskovalce pa so pogostili s kulinaričnimi dobrotami, ki so značilne za ta čas. (Besedilo: M. P., fotografija: V. G.)

Prvo srečanje po 38 letih

 

Nekdanji dijaki 2-letnega programa kmetovalec Srednje kmetijske šole Rakičan, ki so končali šolanje v šolskem letu 1977/78, so se prvič po koncu šolanja srečali šele po 38 letih. Kot pravi organizator Vlado Kerčmar iz Čikečke vasi, je bilo v razredu 31 dijakov, eden je že pokojni, 24 pa jih je prišlo na srečanje. Udeležil se ga je tudi njihov takratni razrednik Milan Štumpf. Zbrali so se na nekdanji šoli, ki jim jo je razkazala sedanja ravnateljica Simona Potočnik. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

Društvo upokojencev Kanal je voščilo svoji članici Mariji Zimic za 90. rojstni dan. Delala je kot medicinska sestra in kuhala na mnogih slavnostih. Ima tri sinove, šest vnukov in štiri pravnuke. Na praznovanju so zaigrali na lajno iz leta 1910.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Gizela in Anton Bencak iz Bakovcev pri Murski Soboti sta svoji življenjski poti združila zelo mlada, saj je nevesta štela le nekaj več kot 17, ženin pa 22 let. V življenju jima ni bilo vedno z rožicami postlano, tudi trnje je bilo vmes, a vse sta skupaj uspešno prebrodila. Rodila sta se jima dva sinova, Tonček in Andrej, imata tudi dva vnuka in vnukinjo. Po petdesetih letih sta poročne zaobljube obnovila v cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti in praznovala z najbližjimi, sestrami in svakinjo ter njihovimi družinami. (Besedilo in fotografija: M. K.)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media