Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | feb. '17

UGODNEJŠE VREDNOTENJE POKOJNINSKE DOBE BREZ DOKUPA

Bralec A. K. iz Ljubljane navaja, da se je starostno upokojil jeseni 2016 pri starosti 58 let s 40 leti in 4 meseci pokojninske dobe brez dokupa. Starost mu je bila znižana zaradi zaposlitve pred 18. letom. Zanima ga, zakaj ni upravičen do ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe, saj ima več kot 40 let pokojninske dobe, pokojnina pa mu je bila odmerjena le v višini 57,25 odstotka pokojninske osnove, kar je odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Zakon določa, da se zavarovancu, ki izpolni pogoje za starostno pokojnino s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa in ostane vključen v obvezno zavarovanje, vsako nadaljnje leto dopolnjene pokojninske dobe brez dokupa, dopolnjene v obveznem zavarovanju po 1. 1. 2013, vendar največ do treh zaporednih let zavarovanja, vrednoti na način, da se mu trije meseci pokojninske dobe brez dokupa vrednotijo v višini 1 odstotka. Zavarovanec mora za pridobitev pravice do starostne pokojnine poleg izpolnitve pogoja pokojninske dobe brez dokupa 40 let izpolniti še pogoj starosti. Pogoj starosti se od uveljavitve zakona postopoma dviguje od 58 let in 4 mesece do 60 let po štiri mesece vsako koledarsko leto, tako da je bil pogoj starosti v koledarskem letu bralčevega priznanja pravice do starostne pokojnine že 59 let in 4 mesece. V zakonu je tudi določeno, pod kakšnimi pogoji se lahko zniža starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Zavarovancu se starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa na njegovo zahtevo lahko zniža med drugim tudi zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti, vendar največ do starosti 58 let.

Bralcu se je zahtevana starostna meja znižala zaradi zaposlitve pred dopolnjenim 18. letom starosti le do spodnje meje 58 let. Bralec je uveljavil pravico do starostne pokojnine pri najnižji mogoči starosti z upoštevanjem znižanja starostne meje zaradi zaposlitve pred dopolnjenim 18. letom starosti, zato ni upravičen do ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa, čeprav je imel ob izpolnitvi pogoja starosti že 40 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa. Do tega bi bil upravičen le, če bi po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino, torej po dopolnitvi 58. leta starosti, ostal najmanj še tri mesece v obveznem zavarovanju in bi se mu lahko ti trije meseci vrednotili v višini 1 odstotka.

PRENEHANJE PRAVICE DO NADOMESTILA IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA

Bralec M. H. iz Ljubljane navaja, da je invalid III. kategorije že od leta 1998 naprej, in sicer zaradi posledic nesreče pri delu. Že leta 2001 je pri zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje uveljavil pravico do nadomestila za čas čakanja na zaposlitev. Pred dvema mesecema, ko je dopolnil 63 let starosti, pa mu je bilo nadomestilo ustavljeno, tako da je moral uveljaviti starostno pokojnino, ki pa je nižja od nadomestila. Zanima ga, ali je zavod ravnal pravilno, ko mu je ustavil izplačevanje denarnega nadomestila za čas čakanja.

Zakon določa, da pravica do nadomestila iz invalidskega zavarovanja preneha zavarovancu s preostalo delovno zmožnostjo, ki ni v delovnem razmerju ali ni obvezno zavarovan in ni na poklicni rehabilitaciji, na dan, ko izpolni pogoje za priznanje pravice do starostne pokojnine. Zavod po uradni dolžnosti za invalide II. in III. kategorije invalidnosti, ki niso v delovnem razmerju oziroma niso obvezno zavarovani ter uživajo pravico do nadomestila iz invalidskega zavarovanja, preveri izpolnjevanje pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, in sicer po veljavnem zakonu kot tudi zakonu, veljavnem do konca leta 2012.

Bralec, ki je bil na dan 31. 12. 2012 kot uživalec nadomestila za invalidsko zavarovanje prijavljen pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje in mu je na ta dan za pridobitev pravice do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu manjkalo do pet let starosti, pogoj pokojninske dobe 20 let pa je že imel izpolnjenega, je pogoje za starostno pokojnino izpolnil z dopolnitvijo starosti 63 let. Glede na to je zavod z odločbo povsem pravilno odločil, da mu preneha pravica do nadomestila iz invalidskega zavarovanja na dan izpolnitve pogojev za starostno pokojnino, torej z dopolnitvijo starosti 63 let.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 16. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media