Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | feb. '17

DENARNO NADOMESTILO IN OBČASNO DELO

Bralec je pred meseci dobil odpoved, pred kratkim pa mu je uspelo uveljaviti denarno nadomestilo, ki bo trajalo do konca leta 2018. Pogoje za upokojitev naj bi izpolnil konec leta 2019. Zanima ga, kakšen bo njegov status po izteku denarnega nadomestila in ali bi imelo avtorsko delo ali delo na podlagi kake druge pogodbe škodljiv vpliv na pridobljeno pravico do denarnega nadomestila.

V zakonu o urejanju trga dela je v 68. členu zapisano, da tistemu zavarovancu, ki mu po izteku denarnega nadomestila do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka manj kot 12 mesecev, zavod v tem času plačuje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, posledično mu iz tega naslova teče tudi pokojninska doba, toda v tem času od zavoda ne prejema nikakršnih prejemkov.

Vpliv dohodkov v času prejemanja denarnega nadomestila na višino le-tega zakon opredeljuje v 67. členu. Prejemki do višine 200 evrov neto mesečno ne predstavljajo nikakršne ovire za prejemanje denarnega nadomestila v polnem obsegu. Če prejemki presegajo ta znesek, pa je denarno nadomestilo zavarovancu znižano za 50 odstotkov dohodka, ki presega znesek 200 evrov.

Pri tem so relevantni dohodki iz dela, ne pa iz kapitala. Kot dohodek iz dela se šteje vsak dohodek iz katerega koli pogodbenega razmerja, na podlagi katerega zavarovanec opravi fizično (npr. delo po podjemni pogodbi) ali intelektualno delo, vključno z opravljanjem storitev in ustvarjanjem ali izvedbo avtorskega dela. Kot dohodek iz dela se šteje tudi dohodek za opravljeno delo oziroma storitev prokurista ali za vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba.

Znižanje ni izvedeno, če bi bilo denarno nadomestilo treba znižati za manj kot 20 evrov. Toda čeprav takšni bagatelni zneski ne vplivajo na prejemanje denarnega nadomestila, je zavarovanec dolžan te prejemke v treh dneh prijaviti zavodu za zaposlovanje, saj se v nasprotnem lahko zgodi, da mu bo zavod zaustavil izplačevanje denarnega nadomestila oz. bo zahteval vračilo že izplačanih zneskov denarnih nadomestil. Če obstaja podlaga za izplačilo dohodka že ob prijavi in uveljavitvi zahtevka za denarno nadomestilo, je zavarovanec o njej dolžan že tedaj obvestiti zavod.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite ga v sredo, 15. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media