Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | feb. '17

HVALEŽNOST

Naročnici je pred kratkim umrl mož. Skupaj sta bila 52 let in njuna vez je bila trdna in ljubeča. Gospa je v procesu žalovanja, kar je želela predelati z menoj in deliti, kaj se je dogajalo v zadnjem obdobju njunega življenja, ko je bil mož v bolnišnici in je vedel, da se ne bo več vrnil domov.

Septembra lansko leto se je njun umirjeni in utečeni način življenja obrnil na glavo. Mož je hudo zbolel. Njo je strah povsem preplavil, da bo umrl, in za nekaj časa se ji je življenje zaustavilo, medtem ko se on ni bal. Med ležanjem v bolniški postelji je prebiral duhovno literaturo in znanstvena dela s področja psihologije in spoznaval, da imajo vsi različni pristopi isto rdečo nit – hvaležnost. Odločil se je, da bo pisal dnevnik hvaležnosti. Ni razmišljal o tem, česa nima več, kaj se je spremenilo na slabše, ampak da bo čas, ki mu je preostal, preživel zavestno hvaležen za vse, kar mu je življenje ponujalo. Njegovi zapiski, ki so ostali ženi v spomin, kažejo, kako zelo hvaležen je bil za vse, kar se je vsak dan dogajalo – sestram, ki so mu menjale posteljnino, za njihove nasmehe in dobro voljo; družini, ki ga je obiskovala in razvajala s pozornostmi; prijateljem, ki so si vzeli čas, da poklepetajo z njim; čistilki, ki mu je včasih prinesla pomarančo; sotrpinom za humor in razumevanje … Žena je kasneje izvedela, da so to radi počeli ravno zato, ker so videli, kako zelo hvaležen je. Njej je bilo težko ostajati pozitivna, včasih mu je celo zamerila, ker je imela občutek, kot da se ne sme zlomiti. Vendar je videla, da tak odnos dobro vpliva nanj in njegovo počutje. Kajti tudi zadnja postaja našega življenja je smiselna, odhajanje ima namen, ki ga sami mogoče ne prepoznamo, ampak tiste, ki ostanejo, skrb za drugega uči potrpežljivosti, empatije, razumevanja tistih plati življenja, ki se jim običajno izogibamo in o njih nočemo razmišljati. Mož je mirno preminil v spanju pred tremi meseci. Ženi in vsem, ki so ga poznali v času odhajanja, pa je pustil toplo sled v srcih, ki jih bo vedno grela.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media