Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | mar. '17

PRAVICA DO SPREMSTVA

Bralko iz okolice Celja je njen osebni zdravnik napotil na operacijo kolena v Ljubljano. Ker zaradi poškodbe hrbta težko hodi, poleg tega ima še druge zdravstvene težave, jo zanima, ali ima pravico, da jo na operacijo spremlja sin. Prav tako jo zanima, ali ima pravico do spremstva tudi v primeru odobrenega zdraviliškega zdravljenja in ali je njen sin v tem primeru lahko opravičeno odstoten z dela.

Pravica do spremstva vam je v tem primeru zagotovljena. V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja ima namreč zavarovana oseba, ki je napotena k izvajalcu zunaj kraja prebivališča, pravico do spremstva na poti, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposobna sama potovati. 

Potrebo po spremstvu sicer ugotovi osebni zdravnik, od njega pooblaščeni zdravnik ali imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija, v primerih nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pa tudi drug zdravnik.

Priporočam vam, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika in ga prosite, naj potrdi vašo potrebo po spremstvu. Glede na vaše zdravstveno stanje menim, da ne bi smelo biti nobenega dvoma, da bo vaš osebni zdravnik tako potrebo tudi ugotovil.   

Obstaja pa tudi možnost, da vas na poti spremlja zdravstveni delavec, če bi se izkazalo, da bi vam bilo treba med potjo zagotoviti medicinsko pomoč, čeprav domnevam, da boste raje izbrali možnost, da vas na poti spremlja vaš sin.

Med bolnišničnim ali zdraviliškim zdravljenjem spremstva ni mogoče odrediti, izjema je le odobritev spremstva slepi zavarovani osebi. V tem primeru ima spremljevalec pravico do kritja stroškov nastanitve in prehrane največ v višini cene nemedicinskega (hotelskega) dela oskrbnega dne zdravilišča.

Vaš sin je zaradi spremstva lahko opravičeno odsoten s svojega delovnega mesta in mu v tem primeru pripada tudi nadomestilo plače, in sicer od prvega delovnega dne zadržanosti od dela. Za prvih 90 dni zadržanosti od dela znaša nadomestilo plače 70 odstotkov osnove. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media