Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | mar. '17

IZPLAČILO 20-ODSTOTNE PREDČASNE POKOJNINE

Bralec s Primorskega navaja, da je od zavoda konec januarja letos prejel negativno odločbo, da ne izpolnjuje pogojev za izplačevanje 20-odstotne predčasne pokojnine. Zahtevano starost 59 let in 4 mesece je namreč izpolnil konec decembra 2016, zahtevek za izplačilo 20-odstotne predčasne pokojnine pa je vložil takoj po novoletnih praznikih. Pogoj pokojninske dobe 40 let pa je imel izpolnjen že poleti 2016. Ker nima vse pokojninske dobe ovrednotene kot pokojninske dobe brez dokupa, 1 leto si je namreč plačeval prispevke za prostovoljno zavarovanje, bo ostal v delovnem razmerju še toliko časa, da bo imel 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Zanima ga, ali je odločitev zavoda pravilna, glede na to, da je pogoje za izplačevanje 20-odstotne predčasne pokojnine izpolnil decembra 2016.

Zakon določa, da se zavarovancu, ki je vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ali je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po zakonu, veljavnem do konca leta 2012, če se za to odloči, od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve.

Pogoje za pridobitev pravice do predčasne pokojnine izpolni zavarovanec pri starosti 60 let, če je dopolnil 40 let pokojninske dobe. Upoštevati pa je treba prehodno obdobje, ko se starost za zavarovanca od uveljavitve zakona leta 2013 postopoma dviguje po 4 mesece na leto, tako da je v letu 2016 znašala 59 let in 4 mesece, letos pa 59 let in 8 mesecev. Glede na to, da je bralec pogoje za predčasno pokojnino izpolnil v letu 2016, torej z dopolnitvijo starosti 59 let in 4 mesece, ki je bila določena le za uveljavitev pravice do predčasne pokojnine v tem letu, bi moral tudi zahtevek za priznanje 20 odstotkov predčasne pokojnine vložiti v letu 2016. Razlog za izdajo negativne odločbe izhaja iz same določbe zakona, da se 20 odstotkov pokojnine izplačuje od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve in da se del pokojnine določi na dan uveljavitve pravice do pokojnine, torej na dan izplačila. Bralec, ki je vložil zahtevo šele na začetku letošnjega januarja, pa na dan, ko bi mu šlo izplačilo 20-odstotne predčasne pokojnine, ne izpolnjuje pogoja starosti, to je 59 let in 8 mesecev. Bralec bo pogoje za predčasno pokojnino letos izpolnil z dopolnitvijo starosti 59 let in 8 mesecev in tako bo tudi pridobil pravico do izplačila 20-odstotne predčasne pokojnine, če bo zahtevek vložil pred dopolnitvijo te starosti, drugače pa od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve.

 

ZNIŽANJE STAROSTNE MEJE ZA STAROSTNO POKOJNINO

Bralec z Dolenjskega navaja, da je bil od dopolnjenega 15. leta starosti približno 8 let vključen v obvezno pokojninsko zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti za ožji obseg pravic. Zanima ga, ali se mu bo za pridobitev pravice do starostne pokojnine upoštevalo znižanje starostne meje zaradi vstopa v obvezno zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, ker bo pokojninsko dobo brez dokupa 40 let izpolnil pred izpolnitvijo pogoja starosti 60 let.

Zakon določa, da se zavarovancu (moškemu in ženski) starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine na njegovo izrecno zahtevo med drugim lahko zniža tudi zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

Starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine se lahko zniža tako zaradi obveznega kot prostovoljnega vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ne more pa se znižati zaradi štetja časa, prebitega v starostnem zavarovanju kmetov, zaradi dokupa zavarovalne dobe, štetja zavarovalne dobe za čas skrbi za otroka, štetja dobe po zakonu o žrtvah vojnega nasilja, štetja dobe po zakonu o popravi krivic ipd.

Bralcu, ki je bil vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti za ožji obseg pravic, se bo starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine lahko znižala do zakonsko določene spodnje meje, ki velja za moškega, to je do starosti 58 let. Bralec bo tako lahko uveljavil starostno pokojnino pri starosti 58 let ob izpolnjenem pogoju pokojninske dobe brez dokupa 40 let.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 9. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media