Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | mar. '17

ANGINA PEKTORIS

72-letna bralka ima bolečine v levi rami, ki so v zadnjih mesecih vedno hujše in se širijo v vrat, nadlaket in predel lopatice. Pri rentgenskem slikanju so ugotovili obrabo v ramenskem sklepu in kalcinacijo. Prebrala je, da se takšne bolečine pojavijo tudi pri angini pektoris, zato jo zanima, ali mora na pregled srca.

Osnovni vzrok za nastanek srčne bolečine (angina pektoris) je pomanjkanje kisika v srčni mišici zaradi zoženih žil, ki srcu dovajajo kri. Bolečina na začetku bolezni nastane pri telesnem ali psihičnem naporu, obilnem obroku, hudem mrazu, kasneje se lahko pojavi tudi pri manjših naporih ali v mirovanju. Značilna »anginozna« bolečina se začne v predelu prsnice, se širi v vrat, čeljust, največkrat v levo ramo, med lopatici ali v zgornji del trebuha. Je pekoča, tišči ali daje občutek tesnobe. Ne spremeni se pri globokem dihanju ali spremembi položaja telesa, poslabša se pri telesnem naporu ali v mrazu. Intenzivnost in čas trajanja sta različna. Huda bolečina, ki nastopi v mirovanju in traja več kot 10 minut, je lahko znak srčnega infarkta in predstavlja nujno stanje. Pogosto jo spremljajo slabost, potenje, težje dihanje, hitro, lahko tudi neredno bitje srca. Pri starejših osebah, bolnikih s sladkorno boleznijo in ženskah bolezen zelo pogosto poteka popolnoma neznačilno. Pri njih se pomanjkanje kisika v srcu kaže z raznoličnimi obrazi. Pogosto poteka kot oteženo dihanje, slabost, vrtoglavica, zmedenost, utrujenost, motnje spanja. Bolečina ni značilna ali pa je osebe sploh ne čutijo.

Kalcinacije v predelu ramenskega sklepa pri starejših povezujemo z obrabo zaradi ponavljajočih se gibov vse življenje. Bolečina je lahko tako intenzivna, da ovira izvajanje enostavnih vsakodnevnih opravil (oblačenje, česanje ...). Če nas izvajanje gibov boli, se jim nezavedno izogibamo. Mišice, ki jih ne uporabljamo, slabijo in se skrajšajo, nasprotne njim prevladujejo. Gibljivost v sklepu se vedno bolj zmanjšuje. Takšen otrdeli sklep je boleč. Bolečina je prisotna tudi, ko mirujemo, in se lahko širi v roko, vrat in prsni koš. Skeletno-mišična bolečina je običajno pekoča ali zbadajoča, poveča se pri gibanju, globokem dihanju ali pritisku na sklep. Več ali manj je prisotna ves čas.

Če upoštevam vrsto bolečine, izvide preiskav in sorazmerno majhno tveganje ishemične bolezni srca, menim, da bralka za zdaj ne potrebuje diagnostike srčnega obolenja. Pri bolečinah v rami si lahko pomagamo s protibolečinskimi zdravili, injekcijami v sklep in/ali fizioterapijo. 

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 6. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media