Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | mar. '17

NADOMESTILO ZA BREZPOSELNEGA PODJETNIKA

Bralec ima majhno družinsko podjetje, ki je zaradi finančne nediscipline pogodbenih partnerjev in stečaja večjega podjetja s poslovanjem zašlo v rdeče številke. Dohodki iz rednega poslovanja zadostujejo komaj za plačevanje prispevkov, sredstev za preživetje pa praktično nima in živi s pomočjo kreditov, zato razmišlja, da bi svojo dejavnost zaprl. Zanima ga, ali bi kot podjetnik lahko pridobil denarno nadomestilo za brezposelnost. Star je 56 let in ima 36 let delovne dobe, na zavodu pa še ni bil. Ali lahko obdrži »popoldanski« s. p.?

Najprej je potreben vpogled v določbo 4. odst. 63. člena zakona o urejanju trga dela, ki opredeljuje pogoje za pridobitev pravice do denarnega nadomestila za tiste zavarovance, ki niso zavarovani iz naslova delovnega razmerja, torej tudi za samostojne podjetnike. Takšni zavarovanci lahko uveljavijo denarno nadomestilo le, če jim uspe dokazati katerega izmed objektivnih razlogov, ki podjetnika prisilijo v zapiranje dejavnosti, zato ohranitev »popoldanskega« s. p.-ja ni mogoča. Med objektivne razloge za odjavo iz zavarovanja se štejejo zlasti dalj časa trajajoča bolezen zavarovanca, insolventnost, stečaj, elementarna nesreča, večja materialna škoda na premoženju zavarovanca, izguba poslovnega prostora ali izguba poslovnega partnerja, na katerega je bilo v pretežni meri vezano poslovanje, in drugi primerljivi objektivni razlogi. Zakon te razloge našteva le primeroma, kar pomeni, da se v praksi lahko najde še kak drug podoben razlog, npr. dolgotrajno negativno poslovanje.

Glede na navedeno starost in delovno dobo bi bil bralec upravičen do denarnega nadomestila 25 mesecev, višina nadomestila pa je odvisna od njegove zavarovalne osnove iz zadnjih osmih mesecev, pri čemer obstajata zakonsko določena minimum in maksimum, in sicer 350 evrov oz. 892,50 evra bruto.

Treba je še opozoriti, da je eden izmed zahtevanih pogojev za uveljavitev denarnega nadomestila za samostojne podjetnike tudi ta, da morajo imeti poravnane prispevke, kar predstavlja pomembno razliko v primerjavi z zaposlenimi, ki lahko, čeprav zanje delodajalec prispevkov ni plačal, uveljavijo denarno nadomestilo, če so seveda izpolnjeni drugi pogoji (zadostna gostota zavarovanja, način prenehanja zavarovanja …).

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite ga v sredo, 15. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media