Razsvetljujejo življenje

mar. '17

Ko se spominjamo svojega otroštva, po navadi privrejo na dan najlepši spomini, povezani s starši, brati, sestrami, prijatelji in sošolci. Spomnimo se posebnih dogodkov pa tudi priljubljenih maminih jedi. Ti posebni vonji in okusi nikoli ne zbledijo. Otroštvo nas zaznamuje veliko bolj, kot bi si mislili, takrat se gradijo temelji, ki vplivajo na naše nadaljnje življenje. Pred kratkim sem na družabnem omrežju prebrala izpoved mladega moškega, ki je povedal, da svoji bivši ženi vedno vošči za rojstni dan in jo razveseli s šopkom rož. Marsikdo tega ni razumel. Pojasnil je, da je njegova bivša žena tudi mati njunih dveh otrok, ki ju ima neizmerno rad, in si želi, da bi odrasla v prijetne in odgovorne ljudi. Odnos med njima bo vplival na odnos, ki ga bosta otroka imela kasneje do svojega partnerja in otrok. Kako odgovorno in zrelo razmišljanje! Otroci se v mladosti nezavedno učijo odnosa do partnerja, staršev, sosedov in nasploh do drugih ljudi. 

Tudi odnos do žensk se začne oblikovati v družini. Ženske so bile dolga stoletja zatirane, odrinjene in so zaradi tega ogromno pretrpele. Še danes so njihove plače za enako delo nižje, zaradi nižjih plač prejemajo tudi nižje pokojnine. A brez žensk ne bi bilo življenja. Zaslužijo si poklon in spoštovanje. Mnoge žene in hčere predano skrbijo za svoje može in očete, ko obnemorejo. Večkrat tudi na račun svojega zdravja. Njihovo delo premalo ceni tudi družba. Ob skrbi za družino in gospodinjstvo jih je veliko uspešnih in ustvarjalnih tudi na drugih področjih, od znanosti do kulture. Kot na primer prof. dr. Svetlana Slapšak, mednarodno uveljavljena profesorica antičnih svetov in antropologinja spolov, humanistka, publicistka in pisateljica, ki je bila že v mladosti glasna zagovornica človekovih pravic.

Posebna ženska je tudi Moravška Mara, ki je lani s svojimi ljudskimi pevkami nastopila v oddaji Slovenija ima talent. Predstavljamo jo v tokratni Vzajemnosti. Šegava in polna energije skrbi, da slovenska ljudska pesem, na katero ima toliko lepih spominov, ne bi izumrla. 

V marcu sta kar dva praznika, namenjena ženskam, najprej dan žena in potem še materinski dan. Več kot dovolj priložnosti, da se spomnimo svojih dragih mam, žena, hčera, babic in prijateljic. Preprosto jim povejmo, da smo veseli in hvaležni, ker so tu in razsvetljujejo življenje. 

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media