S prenosnim merilnikom EKG lahko vsakdo spremlja delovanje svojega srca

Dobro počutje | apr. '17

Direktorica Saving, d.o.o., Tina Samardžija

Malo pred koncem lanskega leta se je na trgu pojavil inovativni medicinski pripomoček Savvy, ki omogoča stalno in natančno merjenje srčnega utripa in zgodnje zaznavanje morebitnih anomalij. Pri tem je razveseljivo, da je ta prenosni merilnik EKG, ki deluje v povezavi s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom, plod izključno domačega znanja. Zasnovala ga je skupina raziskovalcev pod vodstvom dr. Romana Trobca na Inštitutu Jožef Stefan in ga v sodelovanju s podjetjem Saving iz Ljubljane po treh letih privedla do izdelka, ki z oznako CE 1304 v celoti izpolnjuje vse zahteve evropskih smernic na področju medicinskih pripomočkov.

Naprava Savvy, s katero lahko vsakdo samostojno spremlja delovanje svojega srca, pomeni pomembno novost pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, ki po evropskih statističnih podatkih povzročijo kar 45 odstotkov vseh smrti. Tem boleznim je še posebej izpostavljena starejša populacija prebivalcev. Z dovolj zgodnjim odkritjem napak v delovanju srca lahko s pravočasnim zdravljenjem težavo odpravimo ali vsaj omilimo ter tako izboljšamo kakovost življenja bolnika in tudi njegovih najbližjih, hkrati pa to pomeni tudi velik prihranek za zdravstveno blagajno.

Zapis EKG na telefonskem zaslonu

»Prenosni merilnik EKG omogoča izvajanje meritev srčne aktivnosti v daljšem časovnem obdobju doma, med telesno dejavnostjo ali v službi z natančnostjo, ki je zdravniku podlaga za njegov izvid. Enostavna uporaba in možnost neposrednega prenosa podatkov zdravniku prinašata uporabnikom občutek varnosti in zanesljivosti, ki presega izkušnjo z dosedanjimi merilnimi napravami. To je celovita rešitev za bolnike s srčno-žilnimi boleznimi, starejše, športnike in osebe z aktivnim življenjskim slogom, ki želijo spremljati svoje počutje. Tistim, ki so nagnjeni k srčno-žilnim boleznim ali imajo manj zdrav način življenja, pa ob posvetu z zdravnikom omogoča zgodnje odkrivanje težav in uvajanje ustreznih preventivnih ukrepov. Naprava je prilagojena osebnim potrebam in navadam uporabnika, kar še izboljša sledenje težavam in zdravniku olajša postavitev diagnoze. Še zlasti koristna je za večino kroničnih bolnikov in za vse, ki čutijo občasne neredne utripe srca,« je dejala direktorica Saving, d. o. o., Tina Samardžija in dodala, da bi prenosni merilnik srčnega ritma moral postati sestavni del 'domače lekarne', tako kot je termometer, saj bi bilo prav, da bi razen telesne temperature redno spremljali tudi delovanje najpomembnejšega organa v telesu.

Napravi Savvy tehta vsega 21 gramov

Napravo Savvy, izdelano v šentjernejskem podjetju L-TEK Elektronika, sestavljajo telesni senzor, polnilna enota in polnilnik. Vsega 21 gramov težak telesni senzor si s pomočjo dveh samolepilnih elektrod pritrdimo na prsni koš. Zaradi svoje majhnosti in oblike je povsem nemoteč in ga lahko pod oblačili nosimo ob vseh priložnostih, vsi materiali so biokompatibilni in zato koži prijazni, odporen je tudi proti vlagi. Telesni senzor deluje z enim polnjenjem baterije neprekinjeno do 7 dni in najmanj 14 dni v stanju pripravljenosti. Izmerjene podatke pošilja po radijskem kanalu mobilni napravi (telefonu ali tablici). Ta shrani zapis EKG, ga prenese na računalnik, nakar ga po elektronski pošti posredujemo zdravniku ali natisnemo kot poročilo. Če se kljub izčrpnim navodilom uporabnik ne znajde, lahko pokliče na tel. št. 030/707 202 ali piše na elektronski naslov info@savvy.si.

Zgodnje odkrivanje motenj srčnega ritma preprečuje zaplete

Kardiolog aritmolog s kliničnega oddelka za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana prof. dr. Andrej Pernat, dr. med., nam je ta novi medicinski pripomoček opisal takole:

»Savvy omogoča dolgotrajen samonadzor srčnega ritma s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Hkrati omogoča enostaven način označevanja bolezenskih znakov in njihovo korelacijo s posnetkom EKG. Na ta način je mogoče potrditi ali izključiti povezavo med bolezenskimi znaki in morebitno motnjo srčnega ritma. Aplikacija omogoča enostavno izdelavo poročila, ki vsebuje posnetek EKG nekaj minut pred dogodkom in po njem ali po simptomu, ki ga je zaznala oseba. Tako poročilo je potem mogoče predložiti na vpogled zdravniku. V primerjavi s klasičnim aparatom EKG in Holterjem, ki omogočata posnetek EKG trenutnega stanja ali do 14 dni, Savvy omogoča zelo dolgo spremljanje EKG, saj je senzorje mogoče polniti in na ta način uporabljati, dokler ne doživimo težave, ki bi jo želeli opredeliti.«   

Po njegovem mnenju je zapis EKG, ki ga ustvarita Savvy in njegova aplikacija na pametni napravi, v veliki večini primerov zadosti kakovosten, da omogoča opredelitev vrste motnje srčnega ritma. Seveda pod pogojem, da so bile elektrode senzorjev ustrezno prilepljene na prsni koš. Pri tem redno spremljanje srčnega utripa v prvi vrsti priporoča ljudem, ki imajo občasne občutke hitrega, počasnega ali nerednega srčnega utripa; ki imajo občasne omotice, za katere sklepajo, da bi bile lahko posledica motnje srčnega ritma; pri katerih želimo preveriti ustreznost nadzora srčnega ritma po uvedbi določenega zdravljenja (npr. ustreznost urejenosti srčne frekvence pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo); s stanji, ki bi lahko bili posledica neodkrite motnje srčnega ritma (npr. bolniki z nepojasnjeno možgansko kapjo).

Upokojenec Cveto Pavlin iz Ljubljane samostojno spremlja delovanje svojega srca. Telesni senzor je pritrjen na prsni koš. 

Na vprašanje, katere so na podlagi njegovih izkušenj najpogostejše srčno-žilne težave pri starejših ljudeh, je ugledni slovenski kardiolog odgovoril: »Bolniki, starejši od 60 let, imajo največkrat znake zmanjšane telesne zmogljivosti zaradi težke sape. Pogoste so težave z bolečinami v prsnem košu. Izmed pogostejših znakov so tudi občutki preskokov ali zagonov hitrega močnega srčnega utripa, po drugi strani pa starejši ljudje pogosteje kot mlajši opažajo počasen srčni utrip. Z zgodnjim odkrivanjem motenj srčnega ritma lahko preprečimo marsikateri zaplet. Ena izmed teh je atrijska fibrilacija, ki je predvsem starejši ljudje pogosto ne občutijo. Če je neprepoznana, obstaja prav med starejšo populacijo večje tveganje nastanka trombemboličnega zapleta, predvsem možganske kapi. Ljudje s prebolelim srčnim infarktom in še posebej tisti, ki imajo hkrati oslabljeno srčno funkcijo, imajo povečano tveganje nastanka potencialno življenje ogrožajočih prekatnih motenj srčnega ritma. V primeru bolezenskih znakov bi z rednim dolgotrajnejšim nadzorom EKG lahko dokumentirali osebe, pri katerih se tovrstne motnje srčnega ritma pojavljajo, in jih pozorneje sledili oziroma pravočasno ukrepali.

Če nam uspe pravočasno zaznati atrijsko fibrilacijo in preprečiti trombembolični zaplet, to vsekakor predstavlja znaten prihranek, saj sta zdravljenje in rehabilitacija po možganski kapi draga,« je pojasnil prof. dr. Andrej Pernat, dr. med., in pristavil, da podobne prenosne merilne naprave v tujini sicer že obstajajo, vendar za zdaj nobena ne nudi tako dolgotrajnega beleženja EKG kot Savvy.

Prenosni medicinski pripomoček Savvy stane 432 evrov, komplet elektrod (30 kosov) pa 6,25 evra. 

Boris Dolničar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media