Upokojenski bančni računi

Prosti čas | apr. '17

Zadnje čase številne banke oziroma hranilnice v svojih oglaševalskih sporočilih nagovarjajo upokojence za odprtje tako imenovanih upokojenskih računov. Ti naj bi služili prav potrebam upokojencev, predvsem pa naj bi bili v primerjavi z ostalimi klasičnimi računi tudi ekonomsko ugodnejši, zato bomo v tem prispevku prikazali osnovne značilnosti teh računov in njihove morebitne prednosti oz. slabosti. 

V bankah in hranilnicah so začeli razmišljati o upokojenskih računih tudi zato, ker upokojenci predstavljajo čedalje večjo skupino komitentov, saj jih je po nekaterih statističnih podatkih že krepko čez 600.000. Zaradi tega so očitno presodili, da bi bila dobra poslovna poteza, če bi jih začeli obravnavati privilegirano. Tako bi pokazali tudi nekaj več družbene odgovornosti do skupine ljudi, katerih dohodki so nižji od dohodkov aktivnega dela prebivalstva. 

Čeprav upokojenci v povprečju opravijo nekoliko manj plačilnih transakcij od drugih komitentov, pa jih visoki stroški poslovanja z banko zaradi manjših dohodkov toliko bolj prizadenejo. To še posebej velja za tiste, ki ne uporabljajo spleta. Poleg tega so za upokojence možnosti, katero banko izbrati, bolj omejene, saj mora biti poslovalnica izbrane banke v bližini njihovega doma.

Prednosti upokojenskega računa

Kaj torej sploh je upokojenski račun? To je vrsta osebnega transakcijskega računa, namenjena posameznikom, ki so upokojeni in katerih stalni vir dohodka je pokojnina. Praviloma so upokojenski računi stroškovno ugodnejši od transakcijskih računov posameznikov, ki so redno zaposleni ali prejemajo dohodek iz opravljanja dejavnosti.

Kakšni so pogoji za odprtje upokojenskega računa? Predvsem je treba vedeti, da če ste upokojenec, to še ne pomeni, da morate obvezno odpreti upokojenski račun, gre torej za vašo svobodno odločitev. Za odprtje upokojenskega računa morate v banki izkazati, da imate status upokojenca. To lahko storite s kartico upokojenca, s potrdilom o prejemanju pokojnine ali z odločbo o upokojitvi.

Kakšne pa so konkretne prednosti upokojenskega računa? To je odvisno od ponudb posameznih bank oziroma hranilnic. Pregled teh ponudb izkazuje, da pri večini bank upokojencem ponujajo vsaj manjše popuste, na primer pri stroških vodenja računa (na primer mesečno nadomestilo za vodenje računa) in pri posameznih plačilih (bančna provizija pri plačilu položnice).

Ker veliko upokojencev ne posluje prek elektronske banke, v večini bank upokojencem omogočajo popuste pri poslovanju pri bančnih okencih. V eni izmed bank na primer omogočajo popust v primeru plačila vsaj petih položnic na mesec pri bančnem okencu – prihranek ni zanemarljiv, saj lahko na tak način prihranite več kot 100 evrov letno. V eni izmed bank ponujajo posebne popuste pri plačilu položnice na določen dan v tednu, v eni izmed njih pa omogočajo plačevanje določenega števila položnic na mesec brezplačno.

Tudi sicer velja, da bodo v banki tistim (podobno kot »klasičnim« komitentom), ki prejemate redno pokojnino, omogočili tako redni kot izredni limit na bančnem računu.

Bi pa želeli opozoriti, da tisti upokojenci, ki ste imeli na klasičnem računu že urejeno katero izmed »nadstandardnih« storitev (na primer večjo dovoljeno prekoračitev stanja na računu ali pa višji dnevni limit), v banki vendarle povprašajte, ali vam te ugodnosti še vedno omogoča tudi upokojenski račun.

 Mag. Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media