Ali vam uhaja urin?

Dobro počutje | apr. '17

Gabriela Starc

Nenadzorovano uhajanje urina (urinska inkontinenca) je zdravstvena motnja, ki pesti od pet do deset odstotkov prebivalstva. Velika večina med njimi je žensk, ki so starejše od šestdeset let. Urin pogosteje uhaja ženskam, ki so rodile težke otroke in imajo tudi sicer previsoko telesno težo.

»Malo je motenj, ki bi bile tako neprijetne, kot so težave z obvladovanjem mehurja. Hkrati pa vemo, da ljudje, ki jih inkontinenca prizadene, o tem še vedno neradi govorijo. Tudi zdravnika navadno obiščejo šele, ko se stanje zelo poslabša,« je začela mag. Gabrijela Starc, viš. fiziot. in univ. dipl. org. dela v pokoju, ki je trenutno predsednica Združenja fizioterapevtov Slovenije. Že dolga leta vodi kondicijsko vadbo in jogo za starejše, kjer ves čas delajo tudi vaje, ki krepijo mišice medeničnega dna.

Z inkontinenco, ki pomeni nenadzorovano uhajanje urina (lahko tudi blata), so povezane številne neprijetnosti, na primer močno neprijeten vonj, stalna vlažnost kože in zato pogostejša vnetja, občutki krivde, sram, nesproščenost med ljudmi, brezvoljnost, zaskrbljenost, slabo razpoloženje, strah pred druženjem, da drugi ne bi opazili, da je z njimi kaj narobe …

Vaje za mišice medeničnega dna

»Pogosto so vzrok za urinsko inkontinenco preohlapne in slabo zmogljive mišice medeničnega dna,« nadaljuje naša sogovornica in poudari, da do oslabelosti teh mišic pogosto pride po vaginalnem, torej navadnem porodu. To stanje še dodatno poslabšajo menopavza, kronični kašelj in težki telesni napori.

Razloži, da so mišice medeničnega dna pahljačasto razpete od sramne kosti do trtice in nazaj. Ko popustijo, ne morejo več zadrževati mehurja, maternice in črevesa v pravilnem položaju. Zato se pojavijo problemi, ki ženske silijo, da ostajajo doma, se izogibajo spolnosti in drugih družabnih srečanj.

»Žal še vedno večina žensk ne ve, da obstaja rešitev. Že ginekolog dr. Arnold Kegel je pred več kot šestdesetimi leti predlagal vaje za krepitev mišic medeničnega dna, zato še danes veliko ljudi te vaje imenuje Keglove vaje.«

Do danes se njegov tako imenovani protokol vaj za krepitev mišic medeničnega dna ni spremenil in temelji na znanstvenih dognanjih, ki se stalno dopolnjujejo. »Največ se s krepitvijo teh pomembnih mišic ukvarjajo norveške fizioterapevtke, ki jim sledimo tudi slovenski fizioterapevti, združeni v Sekciji za zdravje žensk pri Združenju fizioterapevtov v Sloveniji, katerih sedež je na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana.«

Poudari, da mišice z rednim stiskanjem in sproščanjem tako okrepimo, da si precej olajšamo težave z uhajanjem vode in neprijetnosti, povezane z njimi. »Te vaje pa je treba znati pravilno izvajati. Žal pa tega vsaka tretja ženska ne obvlada. »Pa bi morali moški in ženske vedeti, da je treba tudi za te skrite mišice – kakor za vse druge – redno skrbeti.«

Vaje za vsak dan

Svetuje, da vaje za krepitev medeničnega dna izvajate vsak dan in tudi v različnih položajih. »Tri- do petkrat na dan je priporočljivo z vso močjo 10-krat stisniti mišice medeničnega dna, kot da ustavljate uhajanje vetrov iz črevesja in hkrati še curek urina.« Pri stisku je treba začutiti napetost mišic okrog zadnjične odprtine in nožnice ter tudi v presredku, predelu med nožnico in zadnjično odprtino.

»Poskusite zadržati stisk do deset sekund, ob tem počasti štejete do deset in sproščeno dihate. Po vsakem stisku sledi odmor 10 sekund, da si mišice opomorejo. Ko boste obvladali stiske, lahko ob koncu vsakega 10-sekundnega stiska dodate še kratke stiske, tako kot da skušate še malo močneje stisniti.«

Vaje je res dobro delati v različnih položajih, na začetku bolj v razbremenilnih – antigravitacijskih, kot je leže. Tisti, ki vadite jogo, lahko to vajo delate v položaju sveče. »Tako mišicam olajšate delo in jih razbremenite pritiska notranjih organov.«

Kasneje, ko se mišice že okrepijo, pa predlaga, da delate vaje tudi v bolj pokončnih držah in tudi med dnevnimi in športnimi aktivnostmi. »Najosnovnejše pravilo za uspeh pa so redna vadba in vztrajanje ter zaupanje v vadbo. Da lahko pričakujete vidne rezultate, je treba izvajati vaje, kot smo jih opisali, najmanj 6 mesecev,« je pojasnila.

Pravi, da so te vaje priporočljive tudi za moške zaradi številnih pozitivnih učinkov, kot je boljša prekrvavljenost spodnjega predela, kar zmanjšuje možnost nastanka hemoroidov in krepi erektilno funkcijo. Tisti, ki so bili operirani zaradi raka na prostati, pa jih morajo izvajati do konca življenja.

»Če ne veste, ali vaje delate pravilno, lahko povprašate ginekologa pri rednem ginekološkem pregledu, kako jih izvajati. Za nadzor pravilnega izvajanja si lahko pomagate tudi tako, da se sproščeno usedete z nogami narazen ter opazujete v ogledalu, ali so se mišice okrog zadnjika in nožnice skrčile. Tiste, ki imate še spolne odnose, pa lahko vprašate svoje partnerje, ali zaznajo vaš stisk,« predlaga in dodaja, da naj vaje za krepitev mišic medeničnega dna preventivno izvajajo že nosečnice, saj prav te mišice podpirajo notranje organe (mednje spada tudi maternica s plodom) in jih ohranjajo v pravilni legi. »Med porodom prihaja do močnega raztezanja mehkih tkiv, med katera spadajo tudi omenjene mišice in živci, ki jih oživčujejo. Zato so vsaj minimalne okvare skoraj nujne.«

Da bi se jim ženske čim bolj izognile, je zelo pomembno, da te vaje izvajajo tudi po porodu, da se ne povesita maternica in mehur, da nožnica ne postane preširoka. »Pravzaprav je treba delati vaje za krepitev mišic medeničnega dna do konca življenja, če se hočemo izogniti prepogostemu uriniranju in uhajanju urina.« Poskrbite, da o tem poučite že svoje hčerke in vnuke.

Sicer pa urinska inkontinenca ni smrtno nevarna bolezenska motnja. Zaradi pogostih okužb sečnega trakta lahko sicer včasih povzroči tudi hude zdravstvene težave, ki pa so le redko usodne. »Drugače je pri nepomičnih bolnikih in dementnih osebah, ki niso več sposobni sami skrbeti za osebno higieno, ki je pri tej motnji izjemno pomembna.« Takšni bolniki potrebujejo veliko nege in pozornosti domačih ali pa negovalnega osebja doma, v bolnišnicah ali negovalnih ustanovah.

Hrana in inkontinenca

Pri uhajanju urina je pomembna tudi prehrana. Izogibati se je treba hrani, ki draži mehur. To pa so močne začimbe, česen, čebula, pravi in zeleni čaj, kava, kakav, čokolada. Škodljiv je alkohol, še posebej pivo.

Pomembno je tudi, da pazimo na redno odvajanje blata. Še zlasti pri hudi (urgentni) urinski inkontinenci je pomembna tudi telesna teža. Če nam uspe izgubiti vsaj 5 odstotkov odvečne telesne teže, se lahko težave zmanjšajo za polovico.

Pomembna higiena

Kako si lahko še pomagate? Vzdržujte osebno higieno s primernimi nevtralnimi mili za intimno nego, s katerimi odstranite neprijeten vonj ter preprečite poškodbo ali vnetje kože. Čeprav se bojite, da bi vam urin uhajal, morate popiti dovolj tekočine vsak dan. Najbolje vode. Vsaj 1,5 litra, ko je vroče, pa še več. Za izločanje urina (ali blata) si zmeraj vzemite dovolj časa. In ko greste na stranišče, zmeraj popolnoma izpraznite črevo in mehur.

Če pa je inkontinenca huda, vas bodo morda operirali, kar že dalj časa uspešno počno. V vmesnem času si lahko kupite tudi sodobne negovalne pripomočke (higienske vložke in predloge), ki urin dobro vpijajo in ne širijo neprijetnega vonja v okolico.

Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media