Razstrupljanje in post, naravna pot do zdravja

Dobro počutje | apr. '17

Uspešno in z nasmehom skozi program desetdnevnega prečiščevanja telesa in duha - fotografija je nastala lani avgusta na Jezerskem. Marjan Videnšek je skrajno levo.

»Post je odlična pot za učinkovito pomlajevanje organizma in odstranjevanje škodljivih odpadnih snovi, ki so med temeljnimi vzroki za zdravstvene težave,« začne najin pogovor Marjan Videnšek, avtor knjige Post in zdravje in odlični motivator, ki je prvi pri nas začel izvajati organizirane programe postenja, in sicer v Zavodu Preporod. Pravi, da v zadnjem času post dobiva veljavo tudi z znanstvenimi potrditvami: »Celo z Nobelovo nagrado, ki jo je leta 2016 prejel japonski znanstvenik Yoshinori Ohsumi za odkritje mehanizma avtofagije.«

»Avtofagija telesu omogoča, da se znebi vseh propadlih, poškodovanih in starih celic, beljakovin. Temu lahko rečemo celično čiščenje, kar je eden izmed temeljnih principov pospešene kalorične restrikcije oziroma postenja. Avtofagija je torej preživitveni mehanizem in znanost ga že povezuje s koristnim učinkom pri številnih boleznih.« Zadovoljen je, da tudi v Sloveniji postaja post vsebina raziskovalnih in diplomskih del. Sam ima s postom najboljšo izkušnjo, saj si je pred leti na ta način pomagal pri težavah s hrbtenico in išiasom.

Kdaj terapevtsko postenje?

Že stara misel pravi, da »človek živi od tretjine tistega, kar zaužije, od drugih dveh tretjin pa živi zdravnik.« Zato marsikje po svetu zavarovalnice plačajo postenje, tudi v berlinskem univerzitetnem medicinskem centru Charitee. V Nemčiji pa je znana klinika za postenje Buchinger, s katero se je pred leti povezal tudi Marjan Videnšek.

Post »upošteva« tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki predstavlja empirično dokazane indikacije za terapevtsko postenje; tudi diabetes tipa 2, debelost, arterijsko hipertenzijo, koronarno bolezen, bolezni muskulatornega in skeletnega sistema, degenerativne bolezni sklepov, osteoartritis, fibromialgijo, migrene, psihovegetativno izčrpanost, sindrom izgorelosti, bolezni prebavnega sistema, vnetne črevesne bolezni, kronično zaprtje, zamaščena jetra, bolezni respiratornega sistema, kronični bronhitis, astmo, cistitis, menopavzalni sindrom, kožne bolezni, nevrodermitis, luskavico, glavkom in še in še.

Leta 2014 je imel Marjan Videnšek možnost predstaviti svoj program postenja in zdravega življenja na odboru za okolje, javno zdravje in varno hrano v Bruslju in imel je kaj povedati. V Zavodu Preporod že trinajst let spodbuja udeležence k zdravemu načinu življenja, del tega pa je tudi postenje. S skupinskega postenja se domači in tuji udeleženci vračajo zelo zadovoljni in prerojeni. Do zdaj so imeli goste z vseh celin: »Celo Američanki iz Chicaga sta prišli, ker sta izvedeli, da se je njuna sorodnica iz Londona v tem programu znebila dolgoletne bronhialne astme. Prav zdaj poteka postenje v skupini, v kateri je med štirimi Italijani tudi njihova poslanka v Evropskem parlamentu, ki se je tudi že prej samostojno postila,« pripoveduje Marjan Videnšek.

Ključni učinki posta

Osnovni namen posta je v telesu ustvariti okoliščine, v katerih se vse naše vitalne sile uporabijo za to, da odplakujejo iz telesa poglavitne vzroke za bolezni. Postenje omogoči najboljše pogoje, da si telo lahko samo pomaga, da spodbudi in pospeši samozdravilne procese, ki so lastni samo živemu organizmu. »Že skoraj dve desetletji opazujem čudeže, ki jih odigra organizem v času popolne vzdržnosti pri prehrani, ko preobremenjenim in izčrpanim organom omogoči počitek in čas za rehabilitacijo, obnovo, pomladitev.« Marjan Videnšek še doda, da je post lahko tudi operacija brez kirurškega noža, saj telo samo razgradi različne tvorbe. Poleg tega post zelo osveži in pomladi delovanje vseh vitalnih organov in funkcij; telesne težave izzvenijo, povečata se vzdržljivost in gibljivost. Post tudi širi zavest in krepi duha, saj v sklopu programa potekajo tudi meditacije, pohodi ... Videnšek pa želi še zlasti poudariti dejstvo, da s postom najlažje prekinemo slabe navade in začnemo živeti bolj zdravo, se gibati, jesti zdravo in zmerno. Kajti večina odraslih ljudi zaužije trikrat več hrane, kot je potrebuje. Pravzaprav se nikoli ne bi smeli najesti do sitega; občutek sitosti se namreč pojavi 20 minut potem, ko smo nehali jesti.

Zato je pri razstrupljanju najpomembnejše to, česar ne bomo več počeli, je nazoren Videnšek: » Ljudje ne ozdravijo zaradi tega, ker pijejo sokove in čaje, ker telovadijo, temveč zaradi tega, ker ne uživajo prekomernih količin mesnih izdelkov, izdelkov iz bele moke in sladkorja, ker ne ponočujejo, ker obvladujejo stres, ne kadijo, ne pijejo alkohola in umetnih pijač itd. Organizem se začne drugače obnašati, ko slabe razvade zamenjamo z dobrimi.« Obstaja več načinov prehranskega prečiščevanja organizma in vsak si lahko izbere sebi primernega. Nekateri se redno postijo en dan v tednu, drugi se odločajo za krajši ali daljši post s sokovi, presno hrano ali pa se odločijo za vegansko prehranjevanje, polnovredno rastlinsko hrano itd.

»Postenje nam torej dokazuje, da je temeljni vzrok za bolezni preobremenjenost oziroma zastrupljenost organizma z odpadnimi snovmi, ki so posledica nezdravih življenjskih navad, predvsem prehranjevanja s preveč predelano in razvrednoteno hrano. V programu smo priča številnim ljudem z najrazličnejšimi diagnozami, ki so si s pomočjo spremembe načina življenja – del tega pa je tudi post – okrepili ali povrnili izgubljeno zdravje. Post ni zdravljenje ali terapija za posamezne bolezni, post pospeši obnavljanje in popravljanje celotnega organizma na celičnem nivoju, kot dokazuje in potrjuje sodobna medicinska znanost, ki tudi na tem področju napreduje z velikimi koraki.«

Bolje se ne postiti kot pa se postiti narobe

Na post se je treba pripraviti, poudari Videnšek in priporoča tudi pogovor z ljudmi, ki že imajo to izkušnjo, sicer pa o tem obstaja veliko literature. Teden dni pred postom naj bi uživali vegetarijansko hrano – predvsem surovo sadje in zelenjavo vključno s kislim zeljem, semena, oreške, sušeno sadje, od pijač pa čaje, sveže stisnjene sadne in zelenjavne sokove. Od kuhane hrane sta »dovoljeni« zelenjavna juha in dušena zelenjava. Odpovedali naj bi se alkoholu, kajenju in kavi. Tri dni pred začetkom popolnega posta pa naj bi uživali samo surovo hrano in pili sveže sadne in zelenjavne sokove, čaje, vodo. Med postom je pomembno tudi redno čiščenje črevesa. V času posta Marjan Videnšek priporoča vsaj tri ure gibanja na dan (kar velja tudi sicer, še zlasti pa med postom). Po končanem postu pa mora biti prehod postopen – sploh če je ta trajal dalj časa. Ponavljanje napak z napačno hrano bi bilo lahko celo usodno. Sicer pa se večina tistih, ki so se postili, odloči za zdrav življenjski slog in po postu dobesedno zacveti. 

Seveda post ni primeren za vse ljudi. Tistim, ki uživajo več zdravil, Marjan Videnšek priporoča pogovor z zdravnikom, kajti med postenjem je priporočljivo opustiti vsa zdravila, ki niso res nujno potrebna. »O tem pa seveda odloča zdravnik, ki jih je predpisal. V primeru hudih zdravstvenih težav pa priporočam postenje pod zdravniškim nadzorom. Takšne programe imajo pri nas v zdravilišču v Šmarjeških Toplicah,« nam postreže še z dodatno informacijo. Post odsvetuje ljudem, ki so polni strahov, pa tudi nedohranjenim ter telesno in duševno izčrpanim osebam ter vsem, ki so pod hudim duševnim pritiskom, saj nimajo potrebnega notranjega miru in občutka varnosti.

Mnogi ljudje se bojijo priznati zdravniku, da so se zaradi določene zdravstvene težave ali pa le preventivno odločili za post. Toda bojazen je odveč. Kajti tudi zdravniki prihajajo na skupinska postenja, kjer je vse lažje izvedljivo. »V naših postnih skupinah se je postilo več kot 50 zdravnikov, tudi iz tujine. V eni izmed prejšnjih skupin smo imeli kar devet udeležencev, ki so jim osebni zdravniki priporočili oziroma pohvalili njihovo odločitev za post in spremembo načina življenja.« 

Lidija Jež  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media