IZ KOŠKA ROČNIH DEL 2

Prosti čas | apr. '17

Zajček

K pomladni ali velikonočni dekoraciji spadajo zajčki. Položimo jih k priboru ali pa razporedimo po mizi. Lahko pa jih navežemo na različno dolge nitke in jih nalepimo na lestenec.

Potrebujemo: kvačko št. 3 in prejo za kvačko št. 3, škarjice, šivanko za pletenine.

Kako naredimo: skvačkamo 5 verižnih petelj, ki jih sklenemo v krog s polgosto petljo. Naredimo 3 verižne petlje, nato vbadamo kvačko v krog in naredimo 5 šibičnih petelj. Potem naredimo 6 verižnih petelj in vbodemo v prvo verižno petljo ter naredimo polgosto petljo. Naprej kvačkamo tako, da kvačko vbadamo v krog. Naredimo 9 šibičnih petelj, nato krog sklenemo s polgosto petljo. Naredili smo telo z repkom. Zdaj začnemo kvačkati glavo. Naredimo 3 verižne petlje, nato pa v spodnjo polgosto petljo vbodemo dvakrat. Naredimo 2 šibični petlji. Za uho naredimo 8 verižnih petelj in ga zaključimo s polgosto petljo, nato naredimo še eno šibično petljo, ki jo vbodemo v vrat. Sledi drugo uho in še ena šibična petlja. Nato naredimo 3 verižne petlje in polgosto petljo, ki jo naredimo zadaj na vratu. Nitki zadelamo s šivanko za pletenine.

Podstavek v obliki pirha

Ljubke podlage za odlaganje pribora lahko uporabljate vedno, ko boste zajtrkovali jajčka.

Potrebujemo: kos lepenke debeline najmanj 2 mm ali vezano ploščo oziroma lesonit debeline 4 mm, vbodno žago ali ročno žago, grob in fin brusni papir, čopič, barvo za trde podlage, lak s svilenim leskom.

Kako naredimo: motiv jajca povečamo, da dobimo višino 16 cm. Načrt izrežemo iz papirja in ga na rahlo nalepimo na lepenko ali vezano ploščo. Del izrežemo z vbodno žago. Rob pobrusimo najprej z grobim, nato finim brusnim papirjem, če tega nimamo pri roki, pa uporabimo pilico za nohte. Ko je površina gladka, papirnat model odstranimo, jajce pogladimo z rokami in ga pobarvamo: najprej po robu, potem na eni, po sušenju pa še na drugi strani.

Pletena kapica za jajčka

Ljubko je, če so pirhi oblečeni v kapice. Kapice naj bodo v takih barvah, da se bodo ujemale s preostalimi prazničnimi okrasnimi elementi.

Potrebujemo: igle št. 3 za pletenje nogavic, škarje, šivanko za pletenine, kvačko št. 2, prejo v dveh odtenkih, vilice za izdelavo cofka.

Kako naredimo: nasnujemo po 6 petelj na vsako od štirih igel. V krogu pletemo same desne petlje. Pletemo 11 vrst, nato nit s kvačko potegnemo skozi vse petlje in jo skrito zadelamo na notranjo stran. Začetek nitke zadelamo v pletivo s pomočjo šivanke. Cof izdelamo tako, da z nitko 10-krat ovijemo vilice. Na sredini prevežemo, snamemo z vilic in na straneh niti prerežemo. Niti, s katerima smo prevezali cof, ločeno in v razdalji potegnemo na hrbtno stran kapice in ju tam zavežemo v vozel. Preostale nitke zadelamo. Kapice poveznemo na jajčka.

 Suzana Belak Pungartnik, univ. dipl. inž. tekstilne tehnologije, modna oblikovalka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media