Kultura

Prosti čas | apr. '17

Trač ali Mnogo hrupa za nič

S predstave Trač

Novi muzikal, ki si ga lahko ogledate v Mestnem gledališču ljubljanskem, je navdihnila istoimenska Shakespearova komedija, libretist in korežiser Gašper Tič ji je dodal to, kar je značilno za sedanji čas. V mislih je imel rumene medije, ki živijo od tračev. Od angleške komedije je ohranil ljubezenske zaplete, hrepenenje, preizkušnje, spletke, obrekovanje, ki jih morajo zaljubljenci prestati, da si lahko skočijo v objem. Besedilo je duhovito, zabavno, in občinstvo dolgo ploska že med predstavo, za kar imajo veliko zaslug tudi odlični igralci: Uroš Smolej v vlogi župnika, Iva Krajnc Bagola – načitana hči, Tanja Ribič – njena mama in oštirka Maša, Gregor Čušin – oče in gostilničar ter vsi, ki igrajo, pojejo ter se odlično gibajo po odru. Avtor glasbe Davor Herceg s svojimi glasbeniki igra v živo, predstavo pa dopolnjujejo še odlični plesalci.

Simfonija otožnih pesmi

Livia Pandur, sestra umrlega režiserja Tomaža Pandurja, si je zadala življenjsko nalogo, da bo poskrbela za ohranitev njegove gledališke dediščine. Tako bodo 13. aprila v ljubljanski baletni hiši po njenem libretu uprizorili balet Simfonija otožnih pesmi, s katerim je režiser vstopil v pokrajino časa, v nepojasnjen in težko dotakljiv ris našega bivanja, v pokrajino življenja in smrti, v intimno zgodovino izgub, v iskanje resnice – kot potnik, ki vidi dlje v čas in prostor. Na glasbo Henrika Mikołaja Góreckega je v sodelovanju s koreografom Ronaldom Savkovićem ustvaril sedem scenskih ikon, v razpokah in ranah je naslikal poemo neizrečenega v iskanju absolutne lepote, vsega tistega, česar v mislih ni mogoče ubesediti, a je mogoče storiti z jezikom gledališča. Za ogled baleta je aprila več datumov.

Razstava o geodetskih instrumentih in opremi

Ena izmed geodetskih instrumentov

V mali dvorani Dolenjskega muzeja si lahko do 13. aprila ogledate prvo tovrstno razstavo v Sloveniji, saj predstavlja sistematičen vpogled v mersko opremo, ki so jo uporabljali pri vzpostavitvi in vzdrževanju zemljiškega katastra na območju današnje države. Predstavljeni so predmeti iz zbirk Dolenjskega muzeja Novo mesto, Geodetske uprave RS, Glavnega urada, GURS, Območne geodetske uprave Novo mesto, Univerze v Ljubljani, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, podjetja Geoservis, d. o. o., in Tehniškega muzeja Slovenije. Razstavljeni so geodetski instrumenti in oprema od konca 19. stoletja do danes. Poleg zloženke spremlja razstavo tudi knjiga na to temo avtorjev mag. Janeza Slaka in Boštjana Puclja, ki sta tudi avtorja razstave.

Kultura poslušanja

Prijetno srečanje članov

Če menite, da govorite in niste slišani, se lahko pridružite Medgeneracijskemu društvu Tromostovje, kjer med drugim razvijajo kulturo poslušanja, saj je to pogoj za poglobljen pogovor. V pogovoru sodeluje in posreduje svojo lastno življenjsko izkušnjo vsak član z izražanjem svojih mnenj. Srečujejo se enkrat na teden, radi pa skupaj obiščejo kak kulturni dogodek, gredo na izlet … Če se želite pridružiti skupini v Ljubljani in okolici, pišite na e-naslov: drustvotromostovje@gmail.com ali pokličite na tel. št.: 031 845 672.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media