Spomladanske težave z zajedavci

Prosti čas | apr. '17

Ko se temperature dvignejo nad pet stopinj, žal oživijo tudi klopi, ki že težko čakajo na prve gostitelje. Klopi so tudi pri živalih prenašalci resnih bolezni, v naših krajih sta razširjeni predvsem borelioza in erlichioza. Psi so še posebej izpostavljeni okužbam, saj na sprehodu radi pokukajo za vsak grmiček in vtaknejo smrček v živo mejo, ker imajo višjo telesno temperaturo kot ljudje, pa jih imajo klopi še raje.

Znaki okužbe s klopnimi boleznimi so na začetku blage in precej neznačilne – utrujenost, pomanjkanje teka, včasih povišana temperatura ali blago šepanje … Če veterinar na osnovi klinične slike in rezultatov krvnih preiskav posumi na okužbo s klopnimi boleznimi, pošlje vzorce krvi na testiranje in v primeru potrjene okužbe predpiše terapijo – antibiotik, ki ga je treba jemati polne 4 tedne. Na srečo ga živali kar dobro prenašajo, izboljšanje počutja pa se po navadi pokaže že v nekaj dneh.

Ker je preprečevati bolje kot zdraviti, pravočasno poskrbite za ustrezno zaščito svojih štirinožcev, a ne pozabite tudi nase. Priporočamo vam, da se o ustrezni zaščiti svojih živali pogovorite z veterinarjem, ki bo glede na starost, težo in vrsto živali izbral primerno sredstvo. Pomembno je tudi, da se natančno držite navodil, saj so nekatera sredstva proti klopom, ki so namenjena psom, lahko za mačke zelo nevarna.

Bolhe so resna nadloga

Pri višjih temperaturah pa poleg klopov oživijo tudi bolhe in skorajda ni psa, ki se s to nadlogo ne bi boril vsaj enkrat v življenju. Če torej opazite, da se vaš Fido praska in grize, predvsem po hrbtu nad repom, ali pa ste na ležišču opazili črne pikice (bolšje iztrebke), je to zadosten razlog za alarm, čeprav bolhe na njem morda sploh niste našli.

Na psu se zadržuje oz. hrani le približno 5 odstotkov bolh, preostalih 95 odstotkov (razvojnih oblik) pa je v okolici. Razvojni krog traja približno tri tedne, iz dveh bolh v dveh mesecih nastane kar 200 odraslih bolh in 800 razvojnih oblik! To pomeni: če je na vašem psu ena sama bolha, jih lahko še kakšnih 20 pričakujete v stanovanju. V prvem krogu. Čez 3 tedne pa iz vsake od teh 20 še 20, to je 400. In tako naprej. Dopust vas ne bo rešil – bolšje ličinke lahko brez sesanja krvi preživijo več mesecev – počakale bodo, da se vrnete. Ko jih enkrat imate v stanovanju, se jih je zelo težko znebiti. Zato vam svetujem, da ne podcenjujete problema – ukrepajte takoj!

Preparatov je na voljo res veliko (ovratnice, kožni nanosi, novost so tablete), veterinarji jih poznamo in vam lahko priporočimo ustrezno zaščito glede na starost, velikost, težo in zdravstveno stanje živali. Če na primer psa veliko kopate, seveda potrebuje sredstvo, ki mu kopanje ne bo zmanjšalo učinkovitosti. Ob večjem napadu bolh svetujemo še tretiranje okolice. Bolhe so vmesni gostitelj za pasjo trakuljo, tako da ob napadu bolh ni odveč psu ponovno dati tudi tablete proti notranjim zajedavcem.

Svetujemo vam, da sredstva proti zajedavcem vedno kupujete pri veterinarju (ali morda v lekarni, čeprav je izbira tam manjša); sredstva proti bolham in klopom so namreč predpisana kot zdravila na recept, in tistih učinkovitejših ni v prosti prodaji v trgovinah.

 mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media