Premalo urologov, vse več bolnikov

Dobro počutje | apr. '17

Slovenski urologi bijejo plat zvona, saj jih je veliko premalo. Za vse urološke bolnike namreč skrbi le okoli 45 specialistov in 25 specializantov. Ob tem pa je rak na prostati na prvem mestu med raki pri moških, vsako leto odkrijejo 1.300 novih bolnikov. Zaradi staranja prebivalstva bo sčasoma bolnikov vedno več.

 Za zmanjševanje čakalnih dob bi v Sloveniji potrebovali od 70 do 75 specialistov urologije, so na skupni novinarski konferenci poudarili urologi iz več bolnišnic. Prav tako bi morali ustanoviti strokovno telo, ki bi odločalo o urološki dejavnosti, uvedbi novih metod ter financiranju diagnostičnih in terapevtskih postopkov.

Tudi urološki bolniki že dve leti in pol opozarjajo na nevzdržno dolge čakalne dobe in so razočarani nad neodzivnostjo strokovnih institucij. V UKC Maribor bolniki z rakom čakajo na operacijo radikalne prostatektomije tri mesece. V UKC Ljubljana je čakalna doba še daljša. Za prvi pregled se zelo potrudijo in ga opravijo v nekaj tednih, res pa bolniki dlje čakajo na posege – na čakalni listi je blizu 1600 bolnikov. Bolnik z rakom na prostati čaka na operacijo 12 mesecev, z rakom na ledvicah pa devet mesecev, kar je skrb vzbujajoče dolgo, zato bolnike preusmerjajo v druge bolnišnice, kjer so čakalne dobe krajše. Vendar pa se le malo bolnikov odloči za to, saj zaupajo svojemu zdravniku in seveda želijo, da jih zdravi in operira isti človek.

V Splošni bolnišnici Celje so operacije zadnjih šest opravljali s pomočjo robotskega sistema da Vinci. Čakalna doba za operacijo prostate je tri mesece, opravijo jih 300 na leto. Operacija s pomočjo robota je boljša od klasične operacije ali laparoskopije v več pogledih: pri posegu potrebujejo le dva zdravnika, bolnik hitreje okreva, domov gre drugi dan po posegu, peti dan se vrne, da mu odstranijo kateter; 90 odstotkov bolnikov v letu po posegu nima težav z uhajanjem seča. Poleg tega lahko aparat uporabljajo tudi za operacije ledvic, sečevodov, nadledvične žleze, mehurja …

A namesto da bi razmišljali o nabavi še enega podobnega robota (po strokovnih merilih zadostuje eden na milijon prebivalcev), se lahko zgodi, da izgubimo še tega. Prihodnje leto mu namreč poteče licenca, bolnišnica bi za nakup novega robota potrebovala dva milijona evrov, ki jih nima. Urologi so zaskrbljeni, saj se bodo čakalne dobe za operativne urološke posege podaljšale, hkrati pa se bodo možnosti za zdravljenje raka poslabšale, a ministrstvo za zdravje se na njihove pozive še ni odzvalo. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media