Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec  

Dobro je vedeti | maj '17

POVIJANJE NOG PRI VENSKI BOLEZNI

Tokrat smo prejeli dve vprašanji: prva bralka je bila pred dobrima dvema mesecema operirana zaradi krčnih žil. Še vedno povija nogo z elastičnim povojem. Ker prihajajo topli dnevi, sprašuje, kako dolgo je povijanje še potrebno. Pri drugi bralki se je na krčni žili na sredini goleni pojavila približno 5 cm dolga pordela oteklina, ki je toplejša in jo boli. Zanima jo, ali lahko nogo kljub temu povija.

Osnovno zdravljenje pri kronični venski bolezni, njenih posledicah in poznih zapletih je zunanja kompresija – bodisi z elastičnimi povoji bodisi ustreznimi nogavicami. Na začetni stopnji venskega obolenja med bolniki ni velikega navdušenja za takšno terapijo. Pri napredovalih stadijih, predvsem pri bolnikih, ki imajo težave s krčnimi žilami ali stalnim otekanjem gležnjev oziroma goleni, je kompresijsko zdravljenje smiselno. Pri golenjih razjedah pospeši celjenje in zmanjša bolezenske znake, zato je zunanja kompresija osnovno zdravljenje.

Po posegih zaradi krčnih žil, pa naj bo to po klasični operaciji ali endoskopskem posegu (terapija z laserjem, radiofrekvenčna ablacija ali EVSA), je priporočeno povijanje ali nošnja kompresijskih nogavic. Enotnih priporočil, kako dolgo je potrebno, ni. Daljši čas je priporočljiv po klasičnih operacijah. Večinoma svetujejo uporabo nogavic ali elastičnih povojev še tri tedne po posegu. Kasneje je kompresija priporočljiva pri dolgotrajnem stanju ali večjih telesnih naporih. 

V drugem primeru gre za povrhnji tromboflebitis, ki nastane zaradi vnetne reakcije ob poškodbi varikozno spremenjene vene. Ko akutno vnetje, ki se kaže kot oteklina in rdečina, mine, navadno ostane temnejša in trša koža, lahko otipamo tršo veno, ki se je delno ali popolnoma zaprla. Pri zdravljenju priporočamo povijanje z elastičnim povojem in spodbujamo normalno gibanje, predvsem hojo. Veliko bolnikov povijanja ob vnetju ne prenese. Za hlajenje z obkladki velja, da zmanjša vnetje, lokalno bolečino pa običajno zmanjšamo z gretjem. Uporabljamo lahko tudi protibolečinske tablete in različne heparinske kreme ali geli. Zdravljenje z antibiotiki ni smiselno. Če se vnetje širi nad koleno proti stegnu (ali se tam pojavi), je treba opraviti preiskavo. Pri povrhnjem vnetju ven sta povijanje in hoja osnovni način zdravljenja.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 8. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media