Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | maj '17

 SPROŠČANJE

Naročnica, ki je prišla na svetovanje, je stara 56 let, še zaposlena in pod hudim stresom. Vedno je bila zelo aktivna, delovna, ves čas v gibanju, skrbela je za družino in bližnje. V zadnjih letih pa doživlja obdobja tesnobnosti, kar zelo težko prenaša. Odločila se je poiskati pomoč, saj je prepričana, da ji nemir in strahovi poskušajo nekaj povedati.

Določena psihična stanja so opozorilo, da nekaj v življenju ne počnemo prav. Da pretiravamo na enem področju in da nam zmanjkuje časa in energije na drugem. V tem primeru je očitno, da je sogovornica odgovorna in skrbna ženska, ki pa vedno postavlja potrebe drugih pred svoje. Pogovarjali sva se o tem, kaj naj spremeni v svojem življenju. Ena izmed stvari, ki jih je začela uvajati, so tehnike sproščanja, s katerimi dosežemo umirjenost, zmanjšamo mišično napetost, izboljšamo koncentracijo in spomin ter spanje. Odvrnemo pozornost od neprijetnih misli in tako ublažimo telesne znake tesnobe.  Vaje so preproste, dnevno pa je treba vaditi dvajset minut. Pomaga nam dihanje s trebušno prepono, dihanje s podaljšanim izdihom ali globoko dihanje. Učili sva se progresivne mišične relaksacije, hitre sprostitvene tehnike, sproščanja s pomočjo vizualizacije in kognitivnih tehnik preusmerjanja pozornosti, s katerimi prelisičimo negativne misli. Vadimo v mirnem okolju, zato je treba izbrati primeren prostor in stol z naslonjalom. Poskrbimo tudi za udobno obleko in obutev, da nas ne ovirajo zategnjen pas, pretoplo oblačilo, previsok ovratnik … Najbolje je, da vadimo vedno v istem prostoru in ob istem času. S pozitivnimi učinki vaj bomo nagrajeni samo z redno vadbo. Najbolje je, da ugotovimo, katere vaje so nam najbližje, in delamo tisto, kar nam je najbolj všeč. Zagotovo lahko pričakujemo dobre rezultate.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media