'Oldtajmerka' z žametnim glasom

Zgodbe | jul. '17

Ida Baš je Mariborčanka in ena tistih redkih slovenskih radijskih in televizijskih napovedovalk, ki ji je uspelo tudi v Ljubljani. Pri njej so se združile tri stvari: naravno obdarjena z žametnim glasom uporablja lep zborni jezik in ima sproščen nastop. In s to čarobno kombinacijo »zaziba« poslušalce v prijetno pozornost še dandanes.

Ljubezen do lepe govorjene besede in nastopanja se je pokazala že v otroških letih. »Zelo veliko sem vsak večer brala naglas, nikoli tiho. Če so bili dialogi, sem odigrala vse vloge. Na šolskih proslavah sem rada in veliko nastopala,« je začela. Mala Ida, ki je bila edinka, je hodila na počitnice k stari mami na podeželje in tam je pogosto zbrala vaške deklice, ki so morale nastopati s pesmimi, ona pa je povezovala program. »A dekleta so morala priti na nastope lepo oblečena – v belih bluzicah in nogavičkah ter modrem krilcu. Uh, je bila enkrat ena mama huda name, kje vendar naj na vasi dobi bele nogavičke za hčerko,« se smeje sogovornica.

Šolanje je nadaljevala na Prvi gimnaziji v Mariboru. Ker je imela lep glas, je pela v pevskem zboru Branka Rajštra, znanega mariborskega dirigenta. Uradno se je imenoval Mladinski pevski zbor Maribor in iz njega je kasneje izšel zbor, ki je danes svetovno priznan, Carmina Slovenica. Leta 1969 je bil na Rotovškem trgu koncert pevskih zborov in splet okoliščin ji je namenil povezovanje programa. Slišal jo je urednik z Radia Maribor in jo povabil k sodelovanju v mladinskih oddajah. »Naslednje je bilo povabilo k branju oglasnih sporočil, potem pa v radijski program in začela sem dežurati ob nedeljah,« se spominja začetkov. Že v 3. letniku gimnazije so ji ponudili redno delovno mesto napovedovalke, a je bila preudarna in ponudbo zavrnila, saj je želela dokončati gimnazijo. »Nato sem leto dni stiskala pesti, da bi me to delovno mesto počakalo – in me je! Že nekaj dni po maturi sem začela redno delati na Radiu Maribor ter ostala tam dve desetletji.« Kasneje se je na pedagoški akademiji sicer vpisala na angleščino in slovenščino, vendar je prednost dajala delu, ki je bilo vedno v izmenah, tudi ob nedeljah in praznikih. Rada pa je hodila na predavanja, saj je želela spremljati dogajanje v govornem delu jezika. Veliko izobraževanja je imela na delovnem mestu, hodila je tudi na tečaje v Ljubljano. Njena prva mentorica za lep jezik je bila Milica Katalinič, prva napovedovalka na Radiu Maribor. Kasneje sta jo učili legendarni Ana Mlakar in Ajda Kalan. S hvaležnostjo se spominja strogih mentoric, ki so jo veliko naučile in vedno spodbujale. »V današnjih časih to pogrešam. Izjemno pomembno se mi zdi, da mladega človeka spodbudiš, tudi če dela narobe, saj ne dela tako nalašč. Najbrž ne zna.« Sogovornica še omeni, da je na radijskih postajah in televiziji več pogovornega jezika kot zborne izreke. Menda zato, da lahko na zabavnejši način povezujejo programe. »Veliko je napak, ki izhajajo, žal, še iz osnovne šole in se vlečejo tako pri govoru kot pri pisanju, na primer napačna raba predlogov s in z, polvikanje ipd.«

V 80. letih je honorarno delala tudi v Ljubljani na 1. programu Radia Slovenija ter na Valu 202 in v 90. letih na Televiziji Slovenija, kjer je brala osrednji dnevnik in vodila oddajo Obzorje duha »Moje delo je bilo vedno v izmenah in vedno sem bila 'vozačica'. Mož pa je imel tako delo, da se je lahko prilagajal. Tako me je večkrat peljal v Ljubljano, jaz sem delala do 13. ure, on je bil tačas s hčerko v Tivoliju ali živalskem vrtu. Potem smo šli kam na kosilo in počasi nazaj domov v Maribor.« Od leta 1994 je delala na Radiu Ognjišče, kjer sta bila z Marjanom Šnebergerjem prva napovedovalca. Kar 22 let pa je povezovala tudi festival narodno-zabavnih viž na Vurberku.

Šola za govor 

Že od leta 1990 ima v Mariboru svojo Šolo za govor, zadnja leta se ji je pridružil kot predavatelj tudi mož. »Veliko dela je s Štajerci, od zborne izreke se nekoliko ločimo in imamo določene posebnosti.« Največ izobražuje odrasle, kako javno nastopati, se izražati in komunicirati, pa tudi osnovnošolce in srednješolce, ki želijo izboljšati govor in nastope zaradi treme. Tudi s kakšnega radia ji pošiljajo nove napovedovalce.

Še danes veliko dela na raznih prireditvah. Posebej ponosna je, da že 23 let povezuje akcijo Ljudje odprtih rok, kjer v organizaciji revije Ženska (bivša Naša žena) predstavljajo humanitarno delo posameznikov in skupin. »To je krasna akcija, a zaradi boja v medijskem prostoru, pa najbrž še zaradi česa, se o njej premalo piše. Kakšne zgodbe so to! Besedilo dobim prej domov, da ga opremim s spremno besedo, lepimi mislimi in citati. Ko berem te obrazložitve, večkrat zajokam ob njih in rečem: pa kaj je to mogoče, saj to so nadnaravne danosti teh ljudi! Koliko dobrih ljudi je okoli nas! Sicer pa v časopisih na prvih straneh beremo samo o nesrečah in ubojih, kakor da nas ne zanima, kaj se dogaja dobrega na svetu,« se huduje Ida Baš.

Več let je delala na Karitasovih dobrodelnih koncertih v Celju. »Letos smo spet povabljeni 'oldtajmerji': Danica Godec, Nataša Dolenc, Janez Dolinar, jaz, zagotovo se nam bo še kdo pridružil,« je zadovoljna. Je tudi članica Rotary kluba Maribor Lent, kjer skušajo pomagati mladim – takim, ki si to zaslužijo. »Smo izjemno ponosni, da smo podprli tudi Ilko Štuhec pri njenih začetkih. Uspela je zaradi sebe, ampak mi smo en delček v njenem mozaiku.« Ob tem ne more kaj, da ne bi ošvrknila medijev, saj težko pridejo do objav za razne dobrodelne dogodke: »Ljudje bi morali biti seznanjeni s takimi prireditvami, da bi lahko prišli nanje in prispevali nekaj evrov v žakelj za nekaj dobrega.«

Ida Baš je po 40 letih kariere še vedno čedna in živahna gospa, z možem rada hodita v hribe in plesno šolo. Rada pa je tudi babi Ida. »Imam dve hčeri in eno sladko vnukinjo,« se razneži. Zgovorna in vedoželjna štiriletna Sofia jo napolni z veseljem in močjo. Veseli jo, da jo vzgajajo tako, da se z njo veliko pogovarjajo.

Besedilo in fotografija: Janja Pavlin Dvoršak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media