V brezi je čudna moč

Zgodbe | jul. '17

Breza raste povsod v naši deželi in dala je ime številnim krajem, kot so Brezovica, Brezovo, Brezov grič, Brezov hrib, Brezov vrh, Brezova ravan, Brezova vas, Brezova Reber ... Ime Brezje nosi kar petdeset krajev. A najbolj svojstveno podobo daje Beli krajini. Tam tečeta Kolpa in Lahinja – mili, tihi, topli reki. V Beli krajini so bele hiše, belo platno, bele noše, bele zidanice in bele breze.

Stara legenda sporoča, da je nekega davnega dne breza pripognila svoje veje in naredila senco Mariji z detetom, zato je še danes prijetno v senci brezovih vej.

Z brezovo metlo so nekdaj kmetje ošvrkali konja, ko je prvič prišel v hlev. Po prastari veri moč drevesa ob čarodejnem dotiku prehaja na človeka ali žival. Tepežkanje z brezovo šibo je tako prinašalo zdravje in srečo.

Do druge svetovne vojne je bilo v okolici Metlike še živo jurjevanje z brezo. Zeleni Jurij, okrašen z mladim zelenjem, je v roki nosil veliko in zelo skrbno izbrano brezovo vejo. Nanjo so navezali rdečo pentljo in jo okrasili še z rdečimi trakovi. Rdeča barva je zaščitna barva – menda se rdeče bojijo vsa zla bitja. Kadar so jurjevali odrasli fantje, so bili samo trije. Eden je bil Jurij, ki je nosil kito iz breze, drugi je bil »magaziner«, ki je imel košaro, v kateri so jurjaši zbirali darove s praznične mize, tretji pa je bil spremljevalec, ki je pomagal peti jurjevske pesmi.

Breza je bila pomembna tudi v božičnem času. V hišo, ki jo je gospodinja na sveti večer skrbno pometla z novo brezovo metlo, vse leto ni mogla vstopiti nobena čarovnica. Še en koristen namen je imelo to pometanje: vsako izgubljeno stvar so v tako pometeni hiši vse naslednje leto hitro našli.

Breza je imela svojo vlogo tudi na dan svatbe. Ko je nevesta, že kot poročena žena, prvič stopila v novi dom, jo je na pragu pričakala brezova metla. Breza je vedno imela varovalno moč. Brezova vejica, zataknjena za hlevska vrata, je varovala živino pred uroki, zataknjena v zemljo na njivi, je varovala polje pred tatovi. Brezova šiba, »trikrat zagovorjena«, je varovala zelje pred gosenicami.

Četudi je bila brezova metla tudi najpogostejše prevozno sredstvo čarovnic, je vendar breza varovala živino pred čarovnicami. Če bi se zgodilo, da bi kaka čarovnica hotela začarati kravo in ji odvzeti mleko, tega ne bi mogla narediti, saj ne bi videla krave, ki bi ležala na brezovi vejici.

Breza ima veliko vlogo tudi v ljudskem zdravilstvu. Korošec se je znebil revmatizma že, če je kos brezovega lesa nosil v žepu.

Dušica Kunaver


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media