Naredimo svoje pivo

Dobro počutjeseptember '17

Ali znate skuhati govejo juho? Potem boste znali zvariti tudi svoje pivo. Od konca avgusta in nato še vso jesen lahko naberemo dovolj divjega hmelja na zalogo. Raste v večjem delu Slovenije, predvsem ob bregovih rek in potokov. Mlade poganjke divjega hmelja pripravimo enako kot šparglje – popraženi na čebuli ali popečeni z jajci so odlični. Zelene storžke, ki poženejo konec poletja, oberemo in posušimo, saj so za domače pivo prav tako dobri, kot bi bil gojeni hmelj.

Na spletu je veliko informacij o tem, kako zvariti svoje pivo, a mladi fantje večinoma varijo pivo iz pločevink. Kupijo hmeljne sladne ekstrakte v pločevinki, ki vsebuje vse sestavine, vsebino zmešajo z vodo in čez nekaj dni se hvalijo z doma pridelanim pivom. Da bi se nekdo lotil izdelave piva po starem, torej iz ječmena, ki bi ga kupil v mlinu, takšnega junaka ne boste našli. Toda mi bomo obudili prav to znanje, saj skuhati pivo ni nobena umetnost. Količine sestavin med različnimi recepti za isto pivo močno odstopajo, zato so okusi različni. Ves čas pa moramo paziti, da so posode in pribor, ki ga uporabljamo, brezhibno čisti. Vedno ga prekuhamo, prevremo, le tako se pivo ne bo pokvarilo.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.