Žanrska pojedina

Zgodbe | sep. '17

Del trdega jedra avtoric Kolažnic

Študijska skupina ustvarjalnega pisanja Zgodbopisje je ob zaključku letošnjega šolskega leta Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani izdala antologijo kratke proze in poezije Kolažnice. Imenitne zgodbe je prispevalo 18 članic in dva člana skupine.

»Zanimivo je, da pri nas in v svetu uspevajo v literaturi predvsem moški, v Kolažnicah pa smo se izkazale v glavnem ženske,« je začela Dragica Trobec Zadnik, umetnostna zgodovinarka in germanistka ter dolgoletna kustosinja Mestnega muzeja v Ljubljani, ki se je takoj po upokojitvi priključila skupini kreativnega pisanja. Zakaj ravno tja? »Oh, ker me je pisanje vedno strašansko privlačilo.«

Dragica Trobec Zadnikar

Ima dva sinova in dve vnukinji. Je angažirana babica, mož, raziskovalec na Inštitutu Jožefa Stefana, pa se bo počasi upokojil. Upa, da bosta potem, ko bo še on upokojen, več potovala: po Sloveniji in po svetu. Kot zanimivost nam zaupa, da se je v rani mladosti pogosto kobacala, ubirala svoje prve korake in igrala pred hišo strica Jožeta in Amalije Zadnik na Rašici 39, ki sta jo podedovala po Dragičinih starih starših. »Tam sem hodila, ne da bi vedela, da hodim po Trubarjevih mladostnih poteh.« Leta 2008 so namreč odkrili, da se je prav v tej hiši rodil Trubar kot Malnarjev Primož.

»O veselju ob tem dognanju, ki me je prežemalo, in me še vedno, sem pisala v svojem eseju v Kolažnicah,« nadaljuje in pravi, da si lahko, kdor želi, to knjigo, ki se je sicer ne da kupiti v knjigarnah, izposodi v vseh slovenskih knjižnicah. »Nikomur ne bo žal, če jo bo bral, saj gre za pravo žanrsko pojedino zgodb, razvrščenih v sedemnajst žanrov,« je prepričana.

Naslovnica knjige

O različnih zgodbah in številnih slogih pisanja jim je imenitno predavala mentorica dr. Mateja Mahnič. Sicer pa je knjigo izdala Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, združenje za izobraževanje in družbeno vključenost ob podpori Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in posameznikov. Na 264 straneh je zbranih 96 mitičnih, živalskih, ljubezenskih, socialnih, kriminalnih, fantazijskih, znanstvenofantastičnih, kulinaričnih, potopisnih, naravopisnih, humoresknih, monoloških, esejističnih in predmetnih zgodb; dodani so še nokturni in haikuji.

»S svojimi najboljšimi deli se v Kolažnicah predstavljamo slušatelji študijskega krožka Ustvarjalnega pisanja, ki smo ga obiskovali od leta 2011 do letos.« To pa so: Mira Ahlin, Leopoldina Bregar, Darja Butina, Žarka Brišar Slana, Anita Caruso, Drago Cenčič, Andrejka Fatur Videtič, Irena Gorjup, Darka Lampič, Daniel Majcen, Vesna Mikek, Tatjana Plevnik, Metka Prašnikar, Milena Remic, Dragica Simončič, Božena Štibilj, Alenka Taštanoska, Dragica Trobec Zadnik, Emilija Zaletel in Joža Železnikar.

In kakšne načrte ima za prihodnost Dragica Trobec Zadnik? Rada bi še veliko pisala in tudi še kaj objavila. Morda v kakšnem časopisu ali reviji ali pa celo v svoji knjigi. Predvsem pa bo še naprej skrbela za svoje fizično telo in um tako, da bo veliko hodila, obiskovala jogo, plavala, brala, pozitivno razmišljala, se veliko družila s prijatelji in se ukvarjala z vnukinjama. »Čas hitro teče in škoda ga je preživljati sam in v brezdelju,« sklene.

Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media