Padci ogrožajo zdravlje

sep. '17

STARANJE V SLOVENIJI

Pri oseminosemdesetih letih je Trstenjak padel in si zlomil kolk. Vstavili so mu umetnega. Ko sem ga spremljal na kontrolo, se je kirurgu hvaležno pohvalil, kako dobro že hodi in ga nič ne boli; drugi kolk pa ga boli, je dodal. Kirurg, njegov stari znanec, je v prijetnem vzdušju dodal: »Ta ne sme boleti, saj je star šele en mesec, drugi pa skoraj 90 let!« Pa je vseeno bolje varovati svoje kolke in druge kosti, zato se danes ustavimo pri dobrih možnostih za preprečevanje padcev v starosti.

Ali ste se že kdaj poškodovali pri padcu tako, da ste bili več kakor tri dni nezmožni za svoje delo in redne dejavnosti? Na to vprašanje je v reprezentativni raziskavi nad 50 let starih prebivalcev Slovenije pritrdil vsak tretji. Ti so v povprečju padli dvakrat. Navedli so zelo različne vzroke – od naravnih nesreč, nesreč pri delu in bolezni do svoje nerodnosti in neprevidnosti. Veliko se jih je pri padcih poškodovalo doma: spregledali ali zgrešili so stopnico, narobe stopili, zdrsnilo jim je v kopalnici ali kuhinji, padli so z lestve, pri dviganju bremena, spodmaknil se je stol, zapletla se je v kabel na tleh, zdrsnila je preproga ob postelji, zvrtelo se mu je v glavi … Slika padcev in poškodb zaradi njih je pri slovenskih starejših ljudeh enaka, kakor jo navajajo raziskave drugje v razvitem svetu.

Nevarnost za zlom ali drugo hujšo poškodbo pri padcu se povečuje po šestdesetem letu; pešajo vid, spretnost, ravnotežje, kosti postajajo krhkejše, hodimo ali delamo, kakor smo bili navajeni vse življenje, te navade pa niso primerne za staranje. Padec po petinšestdesetem letu starosti je resen opomin, da se zavestno naučimo preprečevati padce.

Zlom kolka, hrbtenice, noge ali roke ter poškodba glave zaradi padca v trenutku postavijo na glavo mirno življenje človeka in njegovih domačih. Stara mama je do včeraj pričakala vnuke s kosilom, po zlomu kolka je nebogljena, ob njeni nesreči so nesrečni domači. Če se to ne bi zgodilo, bi bili njeno življenje in sožitje v družini veliko lažji in lepši.

Kako preprečevati padce v starosti in poškodbe zaradi njih, je postalo živo vprašanje na prelomu stoletja. Svetovna zdravstvena organizacija je spodbudila to raziskovanje in našli so štiri glavne vzroke: slabo ravnotežje, starosti neprilagojeno stanovanje, slabe osebne navade, na primer hitenje po stopnicah, in nezavedni strah pred padcem, potem ko ga je človek doživel.

Kako jih preprečiti

Kanada in Avstralija sta začeli razvijati velik nacionalni program za preprečevanje padcev v starosti. Pokazalo se je, da lahko prepolovimo število poškodb zaradi padca v starosti.

Fizioterapija je razvila dobre vaje za krepitev ravnotežja. Ena med njimi je sproščeno dviganje na prste, pri čemer ima lahko starejši človek pred seboj za oporo naslonjalo stola. Učinkovita je vadba tai či. Ljudi navajajo na redno vadbo za krepitev ravnotežja prek družbenih občil. Uspeh je zelo dober.

Arhitekti in gradbeniki razvijajo vedno boljše načine za prilagajanje stanovanj starim ljudem. Ker se doma zgodi največ padcev, je ta način preprečevanja padcev zelo potreben. V starosti je najboljše in najcenejše samostojno življenje doma, zato evropske države spodbujajo prilagajanje stanovanj z nepovratnimi sredstvi in ugodnimi krediti.

V Sloveniji smo na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje pred desetimi leti razvili program za preprečevanje padcev v starosti. Izvedejo ga starejši na petnajstih tedenskih srečanjih v svoji skupini za kakovostno staranje; opravilo ga je že blizu 500 skupin. Na vsakem srečanju izmenjajo dobre izkušnje ob enem od pomembnih vidikov preprečevanja padcev, ob priročniku pa usvajajo sodobna spoznanja o tem. Skupaj se navadijo vaj za krepitev ravnotežja – dnevno jim namenijo deset minut. Doma postopoma uvajajo spremembe, ki jih finančno zmorejo, na primer kupijo nedrsečo preprogo za kopalno kad za pet evrov, za petdeset evrov držala v kopalnici ipd.; marsikatero nevarnost za padec pa lahko odstranimo brez stroškov.

Na znanstvenem kongresu o preprečevanju padcev v starosti so v Avstraliji zelo pohvalili ta izvirni slovenski način skupinskega socialnega učenja za preprečevanje padcev v starosti. Doseže vse štiri načine za preprečevanje – ljudje poleg krepitve ravnotežja in prilagajanja stanovanja spreminjajo tudi svoje slabe navade, ki povzročajo padce, v dobre navade, ki varujejo pred padci, ter sprostijo zločesti nezavedni strah, ki se zažre v kosti starega človeka po padcu.

Dr. Jože Ramovš 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media