Kuhamo le zase

Dobro počutje | sep. '17

Potica nekoliko drugače

Večinoma kuham za večjo družino, zato so se moja merila sčasoma prilagodila potrebam, in mi je včasih zelo težko skuhati samo za naju z možem, še bolj pa le zase. V resnici postanem lena, ko kuham le zase, in tako se večkrat zalotim, kako razmišljam, da bi si raje odprla vrečko piškotov ali slanih palčk oziroma na hitro pripravila toast, kot skuhala zelenjavno juho. Do enolične in nezdrave hrane tako ni daleč …

Verjamem, da se tudi sami kdaj v svojem gospodinjstvu spopadate s takšnimi zadregami. Preskočiti zajtrk, v celem dnevu zaužiti le solato in slan prigrizek iz trgovine, za večerjo pa kos kruha in skodelico mleka je vendar tako mamljivo. Povsem napačno! Čas za hranjenje je vendar čas zase, točno tisti čas, po katerem ste hrepeneli v svoji delovni dobi.

Navadno nastopi čas kuhanja le zase zaradi različnih razlogov predvsem v zrelejših letih. V teh letih so potrebe po posameznih hranilih zelo visoke, nasprotno so znižane potrebe po energiji. Le z zares izbrano hrano, pestro, sezonsko in hranilno bogato, smo lahko kos tej zahtevni nalogi. Pomanjkanje hranil, celo prava nedohranjenost, ki v zrelem obdobju sploh ni tako redka, se kaj kmalu pokaže z raznimi zdravstvenimi težavami. Pogosto se pojavljajo artritis (in druga vnetja okostja), zlomi, zvini, osteoporoza, težave s povrhnjico, uvelo mišičje, težave s spominom ipd. Vse te zdravstvene težave so resda v starosti običajne in številnim samoumevne, vendar lahko z zdravo, uravnoteženo in hranilno bogato hrano njihov pojav prestavimo na mnogo mnogo kasneje, mi pa uživamo svojo jesen vedri, spočiti in polni veselja do življenja. In druženja. Ne nazadnje so lahko samo zdrave in čile babice ali dedki kos svojim vnukom in vnukinjam.

Jedi iz ponve 

Domače jedi, ki se jih spominjamo iz otroštva, so vir spominov. S prehranskega vidika pa so večinoma najpriljubljenejše tradicionalne jedi žal premalo hranljive za zrelejše obdobje, predvsem pa preveč kalorične. Zabeljeni štruklji, pečene krače, klobase, ocvirkove pogačice in zaroštana mlečna kaša so, bodimo iskreni, praznična hrana, in naj ostane za čas, ko se ob jedilni mizi zbere večje število veselih jedcev.

Iz mojih izkušenj je za enega najlažje kuhati v ponvi ali voku. Skuhajte si riž, polento, krompir v oblicah, testenine. Priskrbite si zelenjavo in nekaj kosov (kuhanega) mesa, slanine, rib. Vse to so osnovne sestavine, ki jih pospravite v hladilnik in so na voljo ves čas. V ponev dajte nekaj zelenjave, malo mesa in enega izmed škrobnatih dodatkov, vse narezano v kosih ali rezinah. Ko na maščobi popečete spodnjo stran, vse skupaj obrnite z lopatico in popecite še drugo stran. Nato dodajte razžvrkljano ali celo jajce, potem sir, vse začinite z nekaj lističi zelišč in imeniten obrok je na mizi. Sočnejšo jed dobite, če izberete sveže paradižnike, bučke, jajčevce, špinačo ali blitvo. Zelenjavo podušite v ponvi do mehkega, dodajte popečeno jajce in kos kruha. To je čudovita jed, ki se je zlepa ne naveličam, v sredozemskih krajih ji pravijo šakšuka. Če ni na voljo ničesar škrobnatega, je kje gotovo kos kruha, četudi že malo star. Na kocke narezan in popečen na maslu ali olivnem olju s česnom je imeniten škrobnat dodatek k jedi iz ene ponve.

Jedi, ki nam ostanejo ali si jih skuhamo v večji količini za večkrat, kot so golaž, mesna omaka, jota, shranimo za drugič. Naj bodo steklene, kovinske ali plastične posodice, vse so primerne za shranjevanje v hladilniku. Obroke porabimo v tednu dni ali pa jih zamrznemo. Svetujem, da preverite temperaturo zraka v svojem hladilniku in zamrzovalniku. Je res med 4 in 6 stopinjami Celzija in v zamrzovalniku –18 stopinj Celzija? Nemalokrat se pripeti, da ima kdo doma star hladilnik/zamrzovalnik, ki že davno ne deluje več brezhibno, upati pri tem na zdravo hrano pa je kot igranje ruske rulete.

Koristni nasveti

  • Skuhajte jed v večji količini, si pripravite paketke za en obrok, jih čim hitreje ohladite, nato zamrznite. Primerne so posodice, ki se dobro zapirajo, vrečke za zamrzovanje, ki jih zaprete z elastiko, sponko ali vakuumsko. Za krajši čas lahko jedi spravite tudi v posodice od skute ali sladoleda. Omake in juhe lahko vroče vložite v kozarce, kakor marmelado.
  • Skuhajte cele krompirje v olupku in shranite v hladilniku. Postopno jih porabite v juhah, enolončnicah itd. Ko krompir pogrejete, postane znova prebavljiv.
  • Zgnetite testo za pico iz pol kilograma moke, ga razdelite na dva kosa za dve pici in dajte v hladilnik za največ tri dni. V malo večji posodi testo v hladilniku počasi, a vseeno vidno vzhaja. Brez težav ga zamrznete. Ko ga potrebujete, ga vzemite iz zamrzovalnika že zjutraj, da se odtali, ogreje in malenkost vzhaja.
  • Pecivo specite iz preračunane količine testa glede na 1 jajce ali največ iz polovične količine. Priskrbite si manjše glinene modelčke ali specite v modelih za mafine. Pecivo, spečeno v običajnem pravokotnem/tortnem pekaču, naj bo za prijateljski klepet. Druženje ohranja voljo do življenja in vitalnost.
  • Potica je prevelika za enega, zato v aluminijevi foliji specite več mini potic ali tanek svaljek potice zvijte v več polžkov, da jo imate za večkrat. Potico specite po izvrstni ideji Andreja Goljata, in sicer potrebujete približno za polovico tanjši svaljek potice, namazan z nadevom, ki ga tesno ovijete z naoljeno aluminijevo folijo. Koncev folije ne zaprite, ampak pustite odprto vzhajati še 20 do 30 minut. Ker je potica čvrsto ovita s folijo, bo po velikosti ostala majhna, le podaljšala se bo. Tik pred peko konce čvrsto zaprite, pustite le za debelino prsta prostora, saj se med peko potica še malce podaljša. Pecite v foliji na mrežici od 20 do 25 minut. Pečena naj se ohladi v foliji.
  • Celega piščanca nima smisla speči le zase, razen če bi ga radi jedli ves teden. Bolje ga je razkosati na posamezne kose in porabiti v različnih jedeh, tudi iz pečice. Obstajajo mini namizne pečice, primerne za manjša gospodinjstva, zato pretirana poraba energije ne more biti izgovor, da si ne bi privoščili hrustljavo pečenega bedra s slastnim kifeljčarjem.
  • Golaž je res boljši iz večje količine mesa, tudi polnjenih paprik ali dolme ne boste kuhali le zase. Zakaj ne bi kdaj povabili v goste prijazne sosede, ki prav tako živi sama, ali pa mlado družino, ki komaj shaja skozi mesec?

Recepta

Enchiladas – zapečene tortilje z mesnim nadevom

Za nadev lahko uporabite katero koli mesno omako z dodano zelenjavo ali stročnicami. Sama sem uporabila omako iz mletega mesa, ki sem ji dodala grah, korenček in kuhano zeleno lečo ter jo pogumno, po mehiško, začinila s pekočim feferonom. Omako lahko pripravite v večji količini za večkrat in različne namene.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Dno manjšega modela na tanko premažite z omako. Tortilje nadevajte z nadevom, tesno zvijte v cigare in položite v model drugo ob drugo. Premažite z žlico ali dvema žlicama nadeva in na debelo prekrijte z naribanim sirom. Pecite jih 10 do 15 minut, da se sir stopi. Pojejte tople s solato.

Omleta iz testenin

Za 1 osebo potrebujemo:

200 g kuhanih testenin

2 jajci

6 žlic paradižnikove omake ali pol pločevinke vloženega paradižnika

baziliko, peteršilj, sol, poper, olje za peko

100 g sira

Testenine skuhajte v velikem loncu slane vode. Kuhane odcedite in malo ohladite. To lahko storite že prej in jih shranite v hladilniku. Če ste se odločili za špagete ali rezance, jih po želji prelomite na manjše kose, najlažje pa je uporabiti oblikovane manjše testenine (makarone, svedrčke, peresnike, polžke).

V posodi razžvrkljajte jajci s paradižnikovo omako in začimbami ter v zmes stresite kuhane testenine. Premešajte. V ponvi segrejte olje in vanjo zlijte pripravljeno zmes. Nato jo obložite z rezinami sira ali potresite z naribanim sirom. Pecite nad šibkim do srednje močnim plamenom. Po približno 3 minutah, ko je dno omlete pečeno, jo previdno dvignite, obrnite in zlato rjavo popecite še na drugi strani. Pripravite si še solato iz stročjega fižola.

Koristni nasveti: Uporabite lahko ostanke testenin, ki ste jih shranili v hladilniku, jim dodate zelenjavo, koščke različnih sirov, šunko ali salamo.

Omleta je hitreje pečena, če jo pokrijete s pokrovko, večjim krožnikom ali drugo ponvijo. Najlažje jo obrnete tako, da na ponev poveznete krožnik, ga pridržite, nato s hitrim gibom obrnete ponev na glavo, da omleta zdrsne na krožnik. Ponev privzdignite, jo postavite na štedilnik in omleto spustite nazaj v ponev, da se speče še po drugi stran. Ponev naj bo kakovostna, najbolje s premazom proti prijemanju, sicer boste morali uporabiti preveč olja.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media