Vsestransko uporaben jabolčni kis

Dobro počutje | sep. '17

Kot svetuje ljudska medicina, je treba za dolgo trdno zdravje vsak dan na tešče spiti kozarec vode z žlico domačega nepasteriziranega jabolčnega kisa. To uravnava holesterol in krepi imunski sistem. Še bolj pomaga, če dodamo žlico medu, in sicer za zdravo srce in ožilje ter za obnovo in pomlajevanje tkiva, saj je v medu obilica kalija.

Skrivnost nedestiliranega pravega jabolčnega kisa za naše zdravje je v tem, da ima učinkovito jabolčno in ocetno kislino in veliko več mineralov, zlasti kalija in vitaminov. Toda vse te zdravilne sestavine vsebuje le domači kis, ki ne gre skozi postopke filtriranja, pasteriziranja in destiliranja; ti kisu odvzamejo precej zdravilnih učinkov. Naravni nedestilirani jabolčni kis je rumenkast in rahlo moten. Kis moramo pripravljati iz svežih izbranih in popolnoma zdravih dozorjenih jabolk brez vsakršne gnilobe. Jabolčni kis mora zoreti v lesenih sodih, ker snovi v lesu spodbujajo naravno fermentacijo.

 Naravno zdravilo

Ocetna kislina v jabolčnem kisu je blaga kislina in jo želodčna sluznica zelo dobro prenaša. Znižuje namreč pH v želodcu in dodatno okisa želodčni sok, kar je dobro za boljšo prebavo beljakovinske hrane. Priporočljiv je še zlasti za starejše od 35 let, ko se že začne kazati pomanjkljivo delovanje želodca zaradi postopnega zmanjševanja izločanja želodčne kisline. Pripomore k uravnoteženi prebavi maščob v telesu in blagodejno deluje tudi na črevesje, saj spodbuja izločanje prebavnih encimov in krepi dejavnost črevesja. Pospeši izločanje gnilobnih prebavnih ostankov iz črevesja. Pri tem pomagajo tudi tanini v jabolčnem kisu; limonina kislina v kisu pa podpira sprejem oziroma absorpcijo kalcija, zato pomaga preprečevati osteoporozo.

In ker je treba želodec in črevesje nenehno razkuževati in varovati pred škodljivimi bakterijami, je dobro jabolčni kis uživati redno, pa naj bo to kot solatni preliv ali kot napitek z dodatkom jabolčnega kisa. Jabolčni kis deluje močno protibakterijsko in uničuje bakterije, glivice in viruse pa tudi druge povzročitelje črevesnih bolezni. Pri neuravnoteženi prehrani se rado zgodi, da nepopolno prebavljena hrana kot tanek film obstane na stenah črevesja, od koder lahko posamezne molekule prodrejo v kri, ali pa obložena mesta postanejo neprehodna za sprejem hranilnih snovi. Jabolčni kis uniči škodljive mikrobe in prepreči nastanek teh težav. Zdravilen učinek se še poveča s sinergičnim delovanjem skupaj z minerali, tanini in vlakninami.

Dobro je vedeti, da jabolčni kis zmanjšuje tek in občutek lakote, saj ocetna kislina upočasni prebavo škrobne hrane in zmanjša glikemični indeks, zato je dobra pomoč pri hujšanju. Jabolčni kis torej uspešno preprečuje nihanje krvnega sladkorja in glukoze v možganih. Ni zanemarljiva niti ugotovitev, da jabolčni kis zmanjšuje pretirano željo po sladkem.

Ocetna kislina v jabolčnem kisu pospeši celične presnovne procese, zato se poveča njihova dejavnost in zmogljivost, večji je izkoristek železa, več bo rdečih krvničk in imeli bomo več energije. Ob zunanji uporabi jabolčni kis kot obkladek pomaga pri aknah, pikih žuželk, ožigih meduz, sončnih opeklinah, zvinih, prhljaju, nečisti koži ... V ljudski medicini priporočajo pravi domači jabolčni kis tudi pri vnetem grlu, kronični utrujenosti, oteklih okončinah, utrujenih mišicah, preprečuje osteoporozo in karies ter pospešuje miselne sposobnosti. Kis izboljšuje mladosten videz kože, zato ga mnoge ženske rade uporabljajo za masažo obraza. Jabolka in jabolčni kis so dober vir kalija, ki krepi energijo.

 Koristno delovanje jabolčnega kisa se kaže tudi drugje. Tako jabolčni kis pomaga ledvicam, mehurju in sečevodu, saj razkužuje in odstranjuje strupene snovi.

Kljub vsem pozitivnim učinkom pa uživanje jabolčnega kisa odsvetujejo osebam, ki imajo čir na želodcu ali dvanajsterniku, gastritis, ali tistim, ki imajo preveč želodčne kisline. Pospešuje tudi strjevanje krvi, zato ga naj uporabljajo tisti, ki pogosto krvavijo iz nosu. Toda pazimo, kdor uživa zdravila zoper strjevanje krvi, bi se moral posvetovati z zdravnikom.

Za pripravo hrane, čiščenje in zalivanje

- Jabolčni kis mehča meso, ohranja njegovo svežino in čvrstost;

- izboljša okus ribjemu zavretku in zeliščem, omake z njimi bodo pikantnejše;

- stročnice in zelje bodo lažje prebavljivi, če v lonec med kuhanjem vlijemo žlico ali dve jabolčnega kisa;

- za pomoč pri prostati zmešamo jedilno žličko jabolčnega kisa, dve žlički olivnega olja, ščepec cimeta in prelijemo paradižnik;

- pri bolečem grlu grgramo toplo vodo z jabolčnim kisom;

- za lepoto in mehkobo kože si pripravimo masko iz enega rumenjaka, 3 žlic polnomastnega jogurta, 1 žličke meda in prav toliko kisa. Dobro premešamo in nanesemo na kožo, pustimo čez noč in zjutraj speremo;

- pri razpokani in hrapavi koži, bradavicah in kurjih očesih si pomagamo z zmesjo 1 žlice jabolčnega kisa, 1 žlice olivnega ali mandljevega, makadamijevega ali lešnikovega ali olja grozdnih pečk;

- jabolčni kis vodo, v kateri peremo zelenjavo, razkuži;

- je vsestransko čistilo, saj topi maščobo, prežene vonjave, preprečuje plesen in razkužuje;

- očisti tudi obloge apnenca oz. vodnega kamna v kopalnici, na vodovodnih pipah ...;

- jabolčni kis zagotavlja visoki sijaj kozarcev in druge steklovine;

- razkuži lesene kuhalnice in druge lesene kuhinjske pripomočke;

- razkuži tudi zobne ščetke in ščetke, ki so iz naravnih ščetin;

- osveži barve med pranjem barvastega perila;

- če v vodo parnega likalnika dodamo žlico jabolčnega kisa, bodo zalikane gube lepše;

- z vodno raztopino z jabolčnim kisom lahko zalijemo rože, kar učinkuje kot gnojilo in varuje pred žuželkami in polži.

Recepti

Zelenjavni sok z jabolčnim kisom za izgubo teže: uporabimo svež sok iz zelenjave, ki vsebuje veliko vode (korenje, zelena, lubenica, kumarice ...). 3/4 l tega soka zmešamo z dvema žlicama domačega nepasteriziranega in nedestiliranega jabolčnega kisa, prelijemo v temno steklenico in pijemo v manjših požirkih ves dan. Jabolčni kis v tej kombinaciji napada zlasti maščobne rezerve.

Napitek z jabolčnim kisom za lahko noč: v kozarcu zmešamo 2 dl mineralne vode z žlico jabolčnega kisa. Ta napitek pospeši izdelavo rastnega hormona, ki deluje ponoči, in hujšanje. Popijmo ga pri večerji s piščančjim mesom, ob ribah ali rostbifu.

Krepčilni napitek z jabolčnim kisom, medom in limono: v posodi zmešamo do liter sveže tekoče vode z žlico meda in 1 do 2 žlicama domačega nedestiliranega jabolčnega kisa. Kozarec ali dva spijemo na tešče, ostanek damo v hladilnik in pijemo čez dan vse do večera.

Štajerska kisla juha – po moje

Potrebujemo: 500 g ostankov svinjine (parklji ali nogice) in 500 g svinjskega mesa (pleče ali vrat), svinjske kosti, šop zelišč: timijan, lovor, kraški šetraj, liste zelene, luštrek, 2 čebuli, rdeče, belo in oranžno korenje, glavico česna, 4 krompirje, 3 žlice moke, 0,5 skodelice kisle smetane, 1/4 dl domačega jabolčnega kisa, sol in poper.

Pripravimo: v prvem loncu skuhamo kosti in parklje skupaj z jušno zelenjavo. Nato odstranimo kosti ter odvečno maščobo, drugo vsebino (meso od kosti, kolagen in tekočino) pa prihranimo. V drugem loncu najprej na masti rahlo prepražimo čebulo, nato dodamo na koščke narezano meso plečeta, korenje, poper in česen ter vse skupaj rahlo prepražimo. Potem vse zalijemo s tekočino iz prvega lonca. Ko je do 3/4 skuhano, dodamo na kose narezan krompir. Spet nekoliko pokuhamo; postopno dodajamo kolagen in meso od kosti iz prvega lonca, naredimo podmet iz moke in smetane ter pred koncem kuhanja prilijemo kis.

Na srečo še lahko kupimo kis, ki je pridelan  na »domač« način. Na družinski kmetiji Simonič v Slovenskih goricah imajo že dolgo tradicijo izdelovanja domačih kisov brez pasterizacije in destilacije, za katere so prejeli že številne nagrade. Pri tem so inovativni, saj jabolčnemu kisu primešajo dodatke, kot sta česen in rožmarin, izdelujejo tudi ekološki jabolčni kis iz lesnik ter druge vrte kisov.

Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media