Kreme in mazila, ki vsebujejo konopljo

Dobro počutje | sep. '17

Na področju naravne kozmetike se vse pogosteje pojavljajo izdelki s konopljo – ali vsebujejo olje iz konopljinih semen ali različne izvlečke iz zelenih delov konoplje (listov in cvetov) ali oboje. Mazila, narejena na osnovi konopljinega olja, so zelo zanimiva izbira, saj je konopljino olje eno najbogatejših naravnih olj z visoko vsebnostjo gama-linolenske kisline ter drugih nenasičenih maščobnih kislin. Tako lahko bogata maščobna sestava in sledovi drugih snovi konoplje v mazilu ugodno vplivajo na kožo.

Ravno izobilje hranilnih snovi konopljinega olja pa žal skrajšuje rok uporabe takšnih izdelkov. Posebej pri izdelkih iz domače pridelave moramo biti pozorni na sestavo in rok uporabe.

Drug segment mazil in krem vsebuje različne oblike izvlečkov iz konopljinih cvetov in drugih zelenih delov rastline. Resni izdelki jasno opredelijo rok uporabe, sestavo mazila, količino (v % ali g/ml) in vrsto izvlečka glede na ekstrakcijski medij oz. topilo: alkohol, CO2, heksan, izopropilni alkohol, voda, različna olja. V mazilih se na trgu najpogosteje pojavljajo izvlečki iz konoplje, pridobljeni z alkoholom, s superkritičnim CO2, ter oljni macerati, ki se lepo povezujejo z lipofilnimi komponentami mazil. Med izvlečki so najbolj cenjeni tisti, ki so pridobljeni s superkritičnim CO2, saj nizka temperatura ekstrakcije zagotavlja, da se v izvlečku snovi iz rastline ohranijo v prvotni obliki, hkrati pa topilo v izvleček ne vnaša drugih organskih topil ali težkih kovin.

 Vpliv konoplje na kožo

V izvlečkih konoplje sta izmed več kot 80 kanabinoidov v ospredju raziskav dva – kananbidiol (CBD) in tetrahidrokanabinol (THC). THC najbolje poznamo po močnem psihotropnem delovanju, manj znani pa so vplivi na telesu lasten endokanabinoidni sistem ter posledično lajšanje različnih zdravstvenih težav. Zaradi psihotropnih učinkov THC in zakonske omejitve proste proizvodnje in prometa z izdelki, ki vsebujejo več kot 0,2 odstotka THC (razen v primeru registriranih zdravil), je v ospredju raziskav CBD, sledijo tudi drugi kanabinoidi CBN (kanabinol), CBG (kanabigerol), CBV (kanabivarin).

Raziskave delovanje konopljinih kanabinoidov na kožo pojasnjujejo z njihovim vključevanjem v signalne poti človekovega endokanabinoidnega sistema. Konopljini kanabinoidi delujejo neposredno na receptorja CB1 in CB2, ki jih najdemo v najrazličnejših tkivih telesa (in pri vseh vretenčarjih) pa tudi v strukturah kože – tako v celicah povrhnjice, ožilja, lojnic, znojnic, živčnih vlaken, krvnih celicah in imunskih telesih. Raziskovalci so ugotovili, da kanabinoidi v topikalni obliki zmanjšujejo lokalno vnetje in bolečino, sodelujejo pri uravnavanju tvorbe sebuma pri rasti in diferenciaciji celic, vplivajo na procese staranja kožnih celic in na rast las.

Glede na pozitivne izsledke raziskav in glede na to, da CBD ob pomoči skrbno izbranih pomožnih sredstev relativno dobro prodira skozi kožo, lahko pričakujemo še pester razvoj topikalnih izdelkov z dodatki konoplje tako za lajšanje težav s kožo kot tudi za sistemsko zdravljenje.

 T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media