IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | sep. '17

Bolero

Oprijeta odprta jopica, ki sega zadaj skoraj do pasu, modno in toplo dopolni brezrokavno obleko, a tudi povrh oblačila z dolgimi rokavi se odlično prilega.

Velikosti: 36/38, 40/42 in 44/46. Opisi za 40/42 in 44/46 so v oklepajih.

Potrebujemo: 300 (350 – 350) g belega bombaža, kvačko št. 4 in krožno pletilko št. 3,5.

Osnovni vzorec: kvačkamo na sodem številu petelj + 1 verižna petlja za obračanje. Kvačkamo po vzorčni risbi. Začnemo s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE in končamo s petljo po VE. Kvačkamo od 1. do 3. vrste, nato ponavljamo 2. in 3. vrsto. Patentni vzorec: menjaje pletemo 2 desni in 2 levi petlji.

Poskusni vzorček: 36 petelj in 13,5 vrste osnovnega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Bolero kvačkamo počez. Začnemo na sredini zadaj. Puščica na kroju kaže smer kvačkanja.

Desna polovica: skvačkamo 158 (172 – 188) + 1 verižno petljo za obračanje in kvačkamo po vzorčni risbi. 24 (26 – 28) cm od začetka dela snemamo za rokavni izrez 1-krat po 1 petljo in nato v vsaki 2. vrsti 12-krat po 2 petlji. Delo končamo 32 (34 – 36) cm od začetka dela na preostalih 108 (122 – 138) petljah.

Leva polovica: kvačkati začnemo v osnovne verižne petlje desne polovico in kvačkamo enako, le v zrcalni sliki.

Izdelava: sešijemo ramenska šiva. Rokavna izreza obkvačkamo z 1 krogom rakovega vboda (goste petlje kvačkamo od leve proti desni). Za obrobo bolera naberemo na krožno pletilko s stranskih robov 240 (260 – 280) petelj in pletemo patentni vzorec. V 4. krogu začnemo obrobo širiti tako, da vsaki 5. desni pleteni rebri dodamo 1 petljo. Imamo 252 (273 – 294) petelj. Ponovimo še 4-krat v vsakem 4. krogu. Pri tem dodajamo vedno v skupino desnih reber, ki jim petlje še nismo dodali. Tako ima vsako desno pleteno rebro po 3 petlje. Imamo 300 (325 – 350) petelj. Nato v vsakem 4. krogu dodamo še 2-krat po 1 levo petljo v vsako levo pleteno rebro. Po še 2 krogih zazankamo vseh 324 (351 – 378) petelj, kot leže.

Desna polovica

Vzorčna risba

VE

Delovni znaki:

= verižna petlja

= gosta petlja

= *ovijemo nit, vbodemo z desne proti levi okrog goste petlje in izvlečemo zanko, od * ponovimo še enkrat; ovijemo nit, vbodemo v naslednjo gosto petljo in izvlečemo zanko. Ovijemo nit in jo potegnemo skozi vse zanke na kvački.

Žlahtna belina

Sedem pšeničnih klasov, povezanih s pentljo, prinaša blagostanje v naš dom.

Pšenične klase, povezane s pentljo, lahko vezemo na dva načina. Pri klasični elegantni belini vezemo samo z belo prejico: pšenična zrna z belim vezom (rišelje), rese in stebla s stebelnim vbodom, pentlje pa s polnim in ploščatim vbodom. Če pa so vam bolj pri srcu zlato rumene barve zrelega žita, izberite dva ali tri barvne odtenke zlato rumene prejice in dva barvna odtenka modre (ali zelene, rdeče, vijoličaste itd.) prejice. V tem primeru tudi pšenična zrna vezemo s polnim vbodom.

Vzorec (tri klase in pentljo s trakom zrcalno prerišemo na drugo stran, pentljo sestavimo po stični črti A) prerišemo na svileni papir. Blago z risalnimi žebljički pripnemo na trdo in gladko podlago, da se med prerisovanjem ne premika. Na poljubno mesto na prtu (prtičku) položimo prerisano vzorčno risbo. Na skici je narisano, kako lahko vzorec umestimo na velik prt. Med blago in svileni papir vložimo kopirni papir za tkanine in z dobro ošiljenim svinčnikom skrbno prerišemo vzorec. Vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice. 

Po končanem vezenju delo z vlažno krpo prelikamo, šele nato na narobni strani pri zrnju, vezenem z belim vezom, previdno izrežemo blago. Prt ali prtiček zarobimo z dvojnim ažurnim robom.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media