Skrivnosten stolp, kjer se sam hudič plete 

Dobro počutje | sep. '17

Kolesarjenje ali pohod do Hudičevega turna je lepa popestritev počitnic v Termah Dolenjske Toplice.

Na Dolenjskem je veliko naravnih in kulturnih lepot, vrednih obiska in občudovanja. Poleg prečudovite Krke, ki s 111 izmerjenimi kilometri od izvira do izliva tekmuje s Savinjo za naziv najdaljše slovenske reke, nas ovinkasta cesta pripelje v slikovito Sotesko.

 Tu je vse do 2. svetovne vojne stal istoimenski dvorec Soteska. Danes je od razkošne graščine ostal le grajski vrtni paviljon, t. i. Hudičev turn, ki ga uporabljajo kot poročno ter koncertno dvorano, saj ima izjemno akustiko. Velikost in lepoto dvorca, kot ga je leta 1689 popisal in naslikal Valvasor v svoji topografiji, danes komaj slutimo, saj je ruševina gradu obilno porasla z bršljanom.

»Prvi so v 15. stoletju grad na tem mestu pozidali grofje Širski,« začne pripoved o njegovi zgodovini vodnica Darja Zamida Pečavar iz TIC Dolenjske Toplice, ki gostom rada razkaže posestvo. Leta 1541 so deželni stanovi na Kranjskem imenovali Erazma Širskega (von Scheyer) iz Soteske celo za svojega poslanca na državnem zboru tedanjega Svetega rimskega cesarstva v nemškem Regensburgu. Širski so zgradili enostavno pravokotno stavbo, Gallenbergi, ki so prišli sem za njimi, pa so v 17. stoletju grad povečali in dodali štiri vogalne stolpe. Dogradili so tudi cerkev v Soteski, ki je edina posvečena svetemu Erazmu, zavetniku ljudi z bolečinami v trebuhu, še posebej nosečih mamic pred porodom. 

 Veličasten dvorec Soteska je dal v letih od 1664 do 1689 pozidati grof Jurij Žiga Gallenberg, član ene najbolj razširjenih plemiških družin v naših krajih, ki je imela svoje gradove po vsej osrednji Sloveniji, Dolenjski in Gorenjski. Dvonadstropno stavbo s štirimi kraki so dopolnjevali slikovite arkade na dvoriščni strani, razsežni hodniki in stopnišča, bogato poslikane sobane v grajskih stolpih in grajska kapela.

Hudičev turn so zgradili kasneje kot vrtni paviljon, s katerim se je končal razkošen baročni vrt po tedanji modi s kamnito ograjo in slikovitimi portali – eden zaznamuje vstop v park, drugega so ob gradnji ceste morali odstraniti in stoji na vrtu Dolenjskega muzeja v Novem mestu, tretji pa se ni ohranil. Posebnost je, da je bil paviljon zgrajen v obliki štiriperesne deteljice, sicer pa gre za dvoprostorno zgradbo s stopniščem. Avtor bogatih fresk tako v dvorcu kot v paviljonu je nizozemski slikar Almanach, ki je v drugi polovici 17. stoletja veliko poslikaval po Kranjskem.

Gallenbergi pa tu niso imeli samo čudovitega vrta, pod paviljonom neposredno ob Krki so si dali narediti tudi kamnit bazen, ki je sicer ohranjen, vendar zasut. Med obzidjem in reko stojita tudi dva najstarejša in najdebelejša bresta v Sloveniji, kar pa bodo opazili samo poznavalci, saj sta močno zaraščena z drugim grmovjem.

 Razvpite zabave v turnu

Turn je kmalu dobil pridevnik 'hudičev', saj so bili Gallenbergi znani po svojih radoživih zabavah, ljudje so govorili, da se v njem sam hudič plete. »Plemeniti Gallenberg si je namreč lastil pravico do prve poročne noči z okoliškimi dekleti,« razloži vodnica. Auerspergi, ki so jim Gallenbergi grad prodali v 18. stoletju in so tu ostali do 2. svetovne vojne, so imeli bolj zadržan in civiliziran način življenja, »gospa tudi ni marala, da hodijo vaška dekleta okrog slabo oblečena, in oba s knezom sta bila celo krstna botra mnogim otrokom v okolici«.

Grad Soteska je bil eden izmed redkih gradov, ki ni imel na dvorišču vodnjaka, ta je bil zunaj gradu, temveč ptičnico. V gradu je bila tudi pisarna gozdarskega arhiva in v njej so imeli preprogo, ki so jo enkrat letno odnesli ven, da so iz nje iztepli prah in umazanijo, za kar so potrebovali 23 mož. Na svoji posesti so imeli tudi pivovarno, pivo so skladiščili v bližnji kraški jami Jazbina. Leta 1927 so na levem bregu Krke zgradili hidroelektrarno in na desnem žago, ki deluje še danes. Knez Karl je imel prvi avtomobil v okolici Dolenjskih Toplic. »Ko so otroci slišali, da prihaja, so tekli za njim, grof pa jim je metal bombone,« še pove Darja Zamida Pečavar. Ob izbruhu 2. svetovne vojne so Auerspergi Sotesko za vedno zapustili, dvorec pa je bil oktobra 1943 požgan.

V Soteski si lahko (po predhodni najavi v TIC Dolenjske Toplice) ogledate tudi muzej starih avtomobilov, ki ga je v nekdanjih grajskih gospodarskih poslopjih uredil Tehniški muzej Bistra.

Oddih v Termah Dolenjske Toplice 

08 20 50 300  

booking@terme-krka.si  

www.terme-krka.si 

Smilja Štravs


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media