Posebne sorte malin

Prosti čas | sep. '17

Polana

Okusne sladke plodove malin lahko pridelamo na vsakem domačem vrtu. Izbiramo sorte z različnimi barvami, velikostjo plodov in časom zorenja. Sajenje in rez malin sta zelo enostavna. Tudi z oskrbo nimamo težav. 

 Sorte malin ločimo po barvi plodov in času zorenja. Najdebelejša je sorta radziejowa. Poznamo tudi sorto z najdaljšimi plodovi, to je sorta laszka. Rumene plodove ima golden queen, odlična je tudi malina bristol, ki ima črne plodove. Brez opore pa lahko gojimo sorto maline polana. Omenimo naj še japonsko vinsko malino, ki je sorodnica malin. Manjši plodovi se razvijejo na močnih in trnatih rozgah. Zori v poletnem času julija in avgusta.

Sorta maline 

Čas zorenja

Posebnost sorte

laszka

od sredine junija do sredine julija

najdaljši plodovi

tadmor®

od konca julija do konca avgusta

veliki plodovi

golden queen

od začetka julija do sredine avgusta

rumeni plodovi

bristol

od začetka julija do sredine avgusta

črni plodovi

erika®

od sredine julija do konca avgusta

dvakrat rodna malina

polana

celo poletje vse do zmrzali

ne potrebuje opore


V osnovi maline ločimo na enkrat in dvakrat rodne sorte. Enkrat na leto rodi samo sorta erika. Druge sorte v tabeli so dvakrat rodne, te so zelo enostavne za ljubiteljsko gojenje na vrtovih.

Sajenje, rez in obiranje 

Tadmor

Maline sadimo jeseni ali spomladi. Sadike so gojene v lončkih. Sadimo jih nekoliko globlje (5 cm), da se bolj obrastejo z močnejšimi rozgami. Režemo jih jeseni, še bolje pa spomladi, ko lažje določimo, kateri poganjki so suhi, poškodovani ali celo pozebli. Pri enkrat rodnih malinah večino močnejših debelih poganjkov (rozg) prikrajšamo na višino 1,5 m. Bujnejše sorte režemo višje. Pregoste, slabše in bolne poganjke porežemo v tla tako kot pri dvakrat rodnih malinah. Te je najenostavnejše spomladi ali jeseni porezati do tal. Rez opravimo v tla, da ne puščamo »štrcljev«.

Bristol

Zrele maline obiramo zjutraj in jih nemudoma shranimo na hladno (2 ºC), da so plodovi obstojnejši. Uživamo jih največkrat sveže ali jih predelamo v sok ali marmelado. Lahko jih tudi zamrznemo za kasnejši čas. Zamrzujemo posamezne plodove na pladnju in jih šele zamrznjene damo v posode, da se plodovi ne sprimejo, ker jih bomo sicer težko ločili. Poleg plodov so pri malinah uporabni tudi mladi listi, ki jih lahko uporabljamo kot čajni nadomestek.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media