Spomin vpliva na ravnotežje

Dobro počutje | sep. '17

Jasmina Lambergar

Med najpomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na naše fizično zdravje in psihično počutje, je gibanje. Z zmerno in redno vadbo v vseh starostnih obdobjih izboljšamo proces pomnjenja in pozornost, in kar je pomembno pri starejših, ravnotežje.

Spomin sestavlja pet procesov: pozornost, kodiranje, shranjevanje, konsolidacija in priklic informacij. Pozornost je sposobnost zavedanja in ohranjanja zanimanja za določeno dejavnost ali podatek in je ključna pri vstopu informacij v proces shranjevanja. S pozornostjo prehajajo informacije v kratkoročni spomin, s povezovanjem z že znanimi informacijami in ponavljanjem pa spominske sledi preidejo v dolgoročni spomin. Pri napredujoči bolezenski izgubi spomina (demenci) je okrnjena predvsem sposobnost shranjevanja v kratkoročni spomin.

Številne informacije, ki nas obdajajo, sprejemamo prek čutil. Večino zadržimo zelo kratek čas. Pri registraciji informacij igrata pomembno vlogo zaznava in usmerjanje pozornosti. Pri starejših ljudeh se zmanjša občutljivost kože (občutek za dotik), ostrina vida (slabše prepoznavanje predmetov v okolju, slabše zaznavanje lastnega položaja v prostoru, manjše vidno polje), sluh, nadzor položaja telesa v prostoru, zaznavanje globine prostora in ravnotežje. Zmanjša se sposobnost nadzorovanja gibov telesa, starejši človek se med premikanjem slabše odziva na spremembe in ovire v okolju. Težave z ravnotežjem se kažejo med stojo in hojo, med premikanjem pri vsakodnevnih opravilih,  povečana je nevarnost padcev. Manj ko je človek mobilen, bolj se izolira, socialna izoliranost pa ima negativen vpliv na proces pomnjenja in se kaže kot upad spominskih funkcij. Ne zanemarimo dejstva, da je treba za izboljšanje spomina upoštevati napotke svetovne alzheimerjeve organizacije, ki poudarja pomen gibanja, druženja, skrbi za srce, uravnotežene prehrane in kognitivnih dejavnosti. Vaje za izboljšanje ravnotežja lahko zmanjšajo dejavnike tveganja za padce.

Vaje za pozornost in ravnotežje

Vaje za pozornost so zelo učinkovite, če jih izvajamo stoje in prav tako leže, med stojo in hojo, odprtih oči in tudi miže.

Z vadbo izboljšamo držo telesa, hojo, ravnotežje, pozornost. Posledično, ko se poveča pozornost, to vpliva na izboljšanje zaznavanja okolja in sprejemanja informacij iz okolja. Na ta način lahko zmanjšamo število padcev in poškodb in poskrbimo za boljši proces pomnjenja. S povečano pozornostjo zaznavamo in lažje shranjujemo podatke. To je še posebej pomembno pri sporazumevanju, saj si hitreje prikličemo želene informacije  in lažje obdržimo tok misli. Prav tako bolje prisluhnemo sogovornikom. Naj spomnim, da brez kakovostnega treninga pozornosti ne more biti kakovostnega treninga spomina. Prav tako brez pravih vaj ne bomo izboljšali ravnotežja. S telesnimi vajami ne bomo le ohranjali, ampak tudi izboljšali telesne sposobnosti, moč, gibljivost, stabilnost in upočasnili napredovanje blagih kognitivnih motenj, kar je tudi preventiva proti demenci.

Vzajemnost vas vabi na Festival za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, kjer bo v četrtek, 28. septembra, ob 10. uri v predavalnici M3 delavnica s prikazom vaj z naslovom Možganski fitnes za boljši spomin in ravnotežje. Jasmina Lambergar, avtorica programa Možganski fitnes, bo z vami delila svoje izkušnje, po predavanju bo sledilo še osebno svetovanje.

Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media