Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | okt. '17

ZNIŽANJE STAROSTNE MEJE ZA PRIDOBITEV PRAVICE DO STAROSTNE POKOJNINE

Bralec J. K. iz Ljubljane navaja, da je pred kratkim prejel izračun datuma izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Iz izračuna zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je razvidno, da bo do starosti 63 let in 6 mesecev dopolnil 39 let in 2 meseca pokojninske dobe brez dokupa, saj se mu zahtevana starost 65 let zaradi zavarovalne dobe s povečanjem zniža za 1 leto in 6 mesecev. Od znanca je slišal, da se mu lahko starost zniža še za čas služenja vojaškega roka, ki ga je služil 14 mesecev in 15 dni, zato ga zanima, ali se z uveljavljanjem vojaškega roka dejansko spremeni datum že predvidene upokojitve.

Po veljavnem zakonu zavarovanec pridobi pravico do starostne pokojnine pri starosti 65 let, če je dopolnil najmanj 15 let zavarovalne dobe. Če pa je moški dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine pri starosti 60 let oziroma v prehodnem obdobju pri nižji starosti. Letos znaša starost 59 let in 8 mesecev, naslednje koledarsko leto pa se poveča za 4 mesece, tako da bo leta 2018 zahtevana starost za starostno pokojnino – brez upoštevanja določenih znižanj starostne meje – 60 let.

Za znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine zakon med drugimi znižanji za moškega določa tudi znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja, ki pa ga mora zavarovanec izrecno uveljavljati. Če je zavarovanec dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa pred dopolnitvijo starosti 60 let, se mu lahko ta starostna meja zaradi obveznega služenja vojaškega roka zniža največ do dopolnjenega 58. leta starosti. Zavarovancu, ki ni dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, dopolnil pa je 38 let pokojninske dobe brez dokupa, se starostna meja 65 let zaradi služenja obveznega vojaškega roka zniža, vendar največ do dopolnjenega 63. leta starosti. Znižanje starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine zaradi zavarovalne dobe s povečanjem, pri čemer zakon ne določa spodnje meje, se vedno izvede po uradni dolžnosti.

Bralcu se bo za pridobitev pravice do starostne pokojnine starostna meja 65 let najprej znižala zaradi zavarovalne dobe s povečanjem za 1 leto in 6 mesecev na starost 63 let in 6 mesecev. Zaradi izpolnjenega pogoja 38 let pokojninske dobe brez dokupa pred dopolnjenim 65. letom starosti bo imel možnost tudi uveljavljati znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka. Starost, ki je bila že znižana zaradi zavarovalne dobe s povečanjem, se mu bo na njegovo izrecno zahtevo še dodatno znižala, vendar največ do dopolnjenega 63. leta starosti. Bralcu bi se lahko starost znižala največ za 9 mesecev in 23 dni, torej za dve tretjini dejanskega trajanja obveznega služenja vojaškega roka, vendar zakon določa spodnjo mejo znižanja, to je 63 let. Bralec bo tako lahko uveljavil starostno pokojnino že pri starosti 63 let, vendar bo moral v zahtevi za pridobitev pravice do starostne pokojnine izrecno uveljavljati znižanje starosti zaradi služenja vojaškega roka.

 

INVALIDNINA ZA TELESNO OKVARO

Bralka M. B. iz Štajerske navaja, da je imela lansko leto na poti z dela prometno nesrečo, ki ji je pustila trajne zdravstvene posledice. Ima namreč okvaro desne noge, zato jo zanima, ali je upravičena do invalidnine, če bi bila pri njej ugotovljena telesna okvara. Slišala je namreč, da te pravice ni več, vendar v njenem primeru ne gre za bolezen ali poškodbo zunaj dela, temveč je poškodba nastala na redni poti, ko se je z dela vračala domov.

Zakon natančno določa, katera poškodba se šteje za poškodbo pri delu in da mora biti poškodba tudi v vzročni zvezi z opravljanjem dela ali dejavnosti, na podlagi katere je zavarovanec zavarovan. Nadalje tudi določa, da se za poškodbo pri delu šteje tudi poškodba, ki jo utrpi zavarovanec na redni poti od stanovanja do delovnega mesta ali nazaj, če prevoz organizira delodajalec, ter poškodba, ki jo utrpi zavarovanec na službeni poti pod dodatnim pogojem, da je ta v vzročni zvezi z opravljanjem njegovega dela oziroma dejavnosti.

Bralka, ki je imela prometno nesrečo na redni poti od delovnega mesta do stanovanja, ni upravičena do pravice do invalidnine, četudi bi invalidska komisija kot izvedenski organ zavoda ugotovila telesno okvaro najmanj 30 odstotkov, saj v danem primeru ni šlo za organiziran prevoz delodajalca za zaposlene delavce na delovno mesto in nazaj do stanovanja.

 

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 12. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media