Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | okt. '17

UPRAVIČENOST DO ZDRAVILIŠKEGA ZDRAVLJENJA

Bralki so postavili diagnozo: revmatoidni artritis z zmanjšano gibljivostjo. Zdravila ji do zdaj niso kaj dosti pomagala. Zanima jo, ali ima pravico do zdraviliškega zdravljenja in kakšen je postopek za odobritev.

Temeljno pravilo je, da so do zdraviliškega zdravljenja upravičene zavarovane osebe na podlagi odločbe ZZZS, če se ugotovi, da izpolnjujejo pogoje, ki jih sicer podrobneje določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, in če je z izvedbo tega zdravljenja pričakovati povrnitev funkcionalnih sposobnosti.

Revmatoidni artritis, ki ga omenjate, je ena izmed diagnoz, za katero se pod določenimi dodatnimi pogoji lahko odobri zdraviliško zdravljenje. Zdraviliško zdravljenje sicer traja 14 dni (stacionarni način) oziroma 10 dni (ambulantni način). Predlog za napotitev na zdraviliško zdravljenje poda osebni zdravnik. Zdravnik ZZZS odloči o pravici do zdraviliškega zdravljenja z odločbo. Če je odločba za bralko neugodna, se lahko proti njej pritoži. O njej odloča zdravstvena komisija. 

Če zdravnik ZZZS ugotovi, da je v posameznem primeru zdraviliško zdravljenje utemeljeno, v odločbi opredeli tudi vrsto, obliko oziroma standard in trajanje zdravljenja. Poleg navedenega odloči tudi o zdravilišču, v katerem se bo zdravljenje izvajalo, pri čemer upošteva usposobljenost zdravilišča za določeno obliko zdravljenja ter v okviru tega tudi bralkino željo.

Bralka ima pravico zahtevati zdravljenje tudi v drugem zdravilišču, kot je določil imenovani zdravnik, a le v takem, ki je usposobljeno za storitve, ki so ji bile odobrene. Predlog je treba vložiti pred začetkom zdraviliškega zdravljenja.

Če v času, ki ji je bil določen za zdraviliško zdravljenje in je naveden v odločbi, zaradi bolezni ali zaradi razlogov na strani izvajalca ali ZZZS ne bi mogla nastopiti zdraviliškega zdravljenja, zaradi tega te pravice še ne izgubi. Vendar pa mora o tem obvestiti ZZZS in zdravilišče. Enako velja, če bi med zdraviliškim zdravljenjem zbolela ali se poškodovala in ga zato ne bi mogla dokončati.

S soglasjem zdravnika ZZZS lahko uresniči pravico do zdraviliškega zdravljenja tudi v poznejšem roku, vendar pa najpozneje v 3 mesecih od izdaje odločbe o odobritvi zdraviliškega zdravljenja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media