Na zdravstvena vprašanja odgovarja   zdravnica internistka  prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | okt. '17

AMPUTACIJA NOGE 

86-letni mami našega bralca so v eni izmed slovenskih bolnišnic predlagali amputacijo noge pod kolenom zaradi gangrene stopala ob sladkorni bolezni. Če se zanjo ne bo odločila, jo bodo odpustili domov. Sina zanima, kaj lahko naredijo, da bi se izognili posegu. 

Izguba dela telesa je ena izmed najhujših izkušenj, ki jo je zelo težko sprejeti. Razumem žalost, skrb, jezo in nemoč, ki jo doživljata gospa in njena družina. Ker že več kot 30 let delam v rehabilitaciji bolnikov po amputacijah, vem, da ni vse tako brezupno, kot je videti. Dejstvo, da so mami predlagali podkolensko amputacijo, pomeni, da je za zdaj ta mogoča in kirurgi razmišljajo, kako bo lahko lažje živela tudi po posegu. Nemalokrat se namreč pri starih ljudeh še vedno odločijo za nadkolensko amputacijo tudi zaradi razloga, da ne bo potrebno več posegov, če se rana na krnu ne bo celila. Menim, da je mama v dobrih rokah. Ker se po posegih, ki so jih že opravili, gangrena širi, z zelo veliko verjetnostjo druge možnosti ni.

Čeprav se morda sliši kruto, svetujem, da se za poseg, morda po dodatnem pogovoru z zdravnikom in mamo, čim prej odločijo, saj bo tako mami prihranjeno veliko bolečin, če pa bo prišlo do okužbe po vsem telesu, je lahko ogroženo njeno življenje. Morda tudi ohranitev noge pod kolenom ne bo več mogoča. Za rehabilitacijo je to zelo pomembno, saj je hoja s podkolensko protezo veliko lažja in mogoča tudi pri zelo starih ljudeh. Ker mama poleg sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka ni imela hujših bolezni in je pred nastankom rane na prstih še hodila, je pričakovati, da bo rehabilitacija lahko uspešna.

V bolnišnici bodo dali tudi navodila glede nege, previjanja in povijanja krna. Tam, kjer leži gospa, imajo fizioterapevte in delovne terapevte, ki jo bodo učili osnovnih dnevnih aktivnosti in hoje. Z napotnico osebnega zdravnika bo pozneje opravila pregled v URI – Soča, kjer se bodo glede na zdravstveno stanje odločili, kako naprej. 

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 9. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media