Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | okt. '17

ODPOVEDNI ROK

Bralec namerava v kratkem dati odpoved. V pogodbi o zaposlitvi ima zapisan 60-dnevni odpovedni rok, toda delovno razmerje bi rad zaključil čim prej, saj bi ga novi delodajalec rad zaposlil v čim krajšem času. Zanima ga, kako si lahko zagotovi, da ga bo drugi delodajalec počakal. Dobil je izplačan celoten regres, prav tako je izkoristil že ves letošnji dopust, zato ga zanima, ali je dolžan kar koli povrniti delodajalcu.

Najprej napotek – odpoved mora biti podana v pisni obliki, odpovedni rok pa začne teči prvi naslednji dan po vročitvi odpovedi delodajalcu. Vročena je lahko na različne načine, še najbolj enostavna in hitra je osebna vročitev v prostorih delodajalca.

Odpovedni rok, dogovorjen v pogodbi o zaposlitvi, je delavec dolžan upoštevati, saj je v nasprotnem primeru delodajalcu odškodninsko odgovoren za nastalo škodo. Ker bi bralec rad odpovedni rok skrajšal, predlagam, da delodajalcu to pove in predlaga sklenitev sporazuma o prenehanju pogodbe o zaposlitvi in s tem delovnega razmerja na dan, ki bi vsaj približno ustrezal obema. Vsekakor je treba razumeti tudi delodajalca, ki zaradi morebitnih specifičnih potreb delovnega procesa potrebuje določeni čas za iskanje nadomestnega delavca.

Da ne bi ostal brez zaposlitve pri obeh, predlagam, da že zdaj sklene pogodbo o zaposlitvi z novim delodajalcem, in sicer z nastopom dela na dan, ki naj sovpada z iztekom 60-dnevnega odpovednega roka. Če bi se mu s sedanjim delodajalcem po vročitvi odpovedi uspelo dogovoriti za skrajšanje odpovednega roka in bi o tem sklenila ustrezen sporazum, potem lahko z novim delodajalcem naknadno sklene novo pogodbo z drugačnim datumom nastopa dela, in sicer prvi naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja pri sedanjem delodajalcu, da ne bo vmes prekinitve.

Skladno z določbami 161. in 131. člena zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) pripada delavcu za vsak mesec zaposlitve 1/12 dopusta in posledično 1/12 regresa. Če je bralec že prejel celoten regres in izkoristil ves dopust, potem je v primeru prenehanja zaposlitve v časovnih okvirih, kot so zapisani v vprašanju, dolžan povrniti sorazmerni del oziroma znesek preveč izplačanega regresa kot tudi znesek nadomestila plače zaradi prekomerno porabljenega dopusta.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 11. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media