Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | okt. '17

ČUSTVA SO POMEMBNA

»Pred mesecem sem izgubila mamo, umrla je po kratki in hudi bolezni,« je povedala naročnica, ki je prišla na pogovor. Poslovila se je od nje, vendar ostaja v njej grenkoba, saj si je želela, da bi z mamo spregovorili o čustvih, se objeli, si dovolili zjokati se … Nič od tega se ni zgodilo, mama je odšla, tako kot je živela, čustveno nedostopna, čeprav zelo skrbna do družine. Bralki ostaja vprašanje, kaj je naredila narobe, da je mama ni imela rada, saj s tem težko živi.

Ljudem je vedno lažje razumeti, zakaj se nekdo vede tako, kot se, če poznajo njegovo ozadje. V primeru naročnice je pomembno, v kakšni družini je zrasla njena mama, katere stvari so bile dovoljene in katere ne, kakšne so bile vrednote tudi širše družbe. Mama je ravnala v skladu z zapovedjo svojih staršev, in sicer: »Bodi močna!« Že mamini starši so brez besed sporočali: »Zavračam te, kadar si šibka!« Tako je mama svojo osebnost zgradila v želji postati čim močnejša, vse je zmogla, tudi kadar to ni bilo res. Takšno gonilo, da je treba biti močan in ne kazati čustev, se nanaša tudi na zemljepisna območja, kjer je življenje težko. Lakota je pogosta, negativnih dogodkov veliko, otroci pogosto umirajo. Da bi se ljudje zaščitili pred neprijetnimi občutki, čustva preprosto izključijo. Nastaja miselnost, v kateri je vrednota biti močan, ljubezen se ne izkazuje neposredno, saj nežna, mehka čustva veljajo za šibkost. Ljubezen in naklonjenost takšni ljudje izkazujejo z dejanji in obnašanjem ali uslugami, ki jih nekdo počne za drugega, ki ga ima rad. Veliko danes dobro preskrbljenih ljudi izhaja iz družin, ki so od svojih predhodnikov prevzeli naravnanost pomanjkanja, ki ga zdaj sicer ni več, vedejo pa se še vedno enako. Naročnici to vedenje sicer ne bo odvzelo žalosti, lažje pa lahko razume mamo, da ni znala drugače in se je trudila po svojih najboljših močeh. Sama to lahko spremeni v svoji družini in otrokom pokaže, da je ljubezen pomembna, saj so ljubeči medsebojni odnosi srčika našega življenja. Ne ponavljajmo zgodbe staršev, sami se lahko odločimo, kakšno življenje in odnose si bomo izbrali.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media