Poznate svoj krvni tlak?

Dobro počutje | nov. '17

Ali kadite? Ste premalo aktivni? Se sprašujete, zakaj je vse to pomembno? Vse to so dejavniki, ki pripomorejo k slabšemu zdravju vašega srca in žil, kar lahko vodi do razvoja srčno-žilnih bolezni, ki so še vedno najpogostejši vzrok smrti pri nas.

Srce je mišica. Njegova naloga je, da oskrbuje organe in tkiva s potrebnim kisikom in hranili. Zato mora biti tudi vaše srce ves čas dobro oskrbljeno s kisikom in hranili. Koronarne žile oskrbujejo srce s kisikom in vsemi hranili, ki jih potrebuje, zato morajo biti dobro prehodne. Srce je ogroženo, ko so koronarne žile zožene zaradi maščobnih oblog, ki nastanejo na žilni steni. Takrat srce ne dobi dovolj kisika in hranilnih snovi. Dolgotrajna slaba oskrba srca lahko vodi do razvoja srčnih bolezni in prehitrega srčnega zastoja.

Stanje žil

Žile se starajo prav tako kot drugi deli našega telesa. Če je staranje prehitro, lahko nastopijo resne težave, saj pride do zoženja in togosti žil. To ovira pretok krvi, ki lahko privede do zmanjšane oskrbe organov in tkiv s krvjo. Bolj ko so žile prizadete, izrazitejše so težave, ki se pojavljajo že v mirovanju.

Na stanje svojih žil morajo biti še posebej pozorne osebe s povišanim krvnim tlakom in vrednostmi »slabega« holesterola v krvi, sladkorno boleznijo, prekomerno telesno težo, ledvičnim popuščanjem, ki so premalo fizično aktivne, kadijo, so pogosto pod stresom in imajo dedno nagnjenost.

Kaj lahko sami naredimo za svoje srce in ožilje? Poskrbimo za redno telesno dejavnost, kontrolo krvnega tlaka, vsebnosti krvnega sladkorja ter maščob v krvi, redno jemljemo potrebna zdravila, hodimo na redne kontrole, prenehamo kaditi, poskrbimo za sproščanje ter se zdravo prehranjujemo.

Vsi, ki imajo srčno-žilne težave, morajo biti še posebej pozorni na uživanje določenih hranil, kot so maščobne kisline omega 3, vitamina K2 in D3, abigenol in koencim Q10. Ker je s prehrano težko zadostiti vsem potrebam, se na trgu pojavljajo številna zdravila in prehranski dodatki, ki poskrbijo, da zaužijemo pravo in potrebno količino vsega.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media