Težave, ki jih stopalom povzročajo leta in bolezni

Dobro počutje | nov. '17

Pedikerka pride tudi na dom

Z nami se starajo tudi naša stopala; mišični tonus in prožnost postopno popuščata, zato se na stopalih pogosto pojavljajo različne spremembe. Z znanjem in sodobno opremo lahko pediker na domu učinkovito pomaga ljudem, ki zaradi različnih ovir ne morejo v salon. Pri Moniki Krt, ki ima več kot 20-letne izkušnje z medicinsko pedikuro, obenem pa še z nego diabetičnega stopala, smo poiskali odgovore na najpogostejša vprašanja v povezavi s stopali in nohti.

V zrelih letih nas lahko preseneti širše in daljše stopalo, ki je posledica sprostitve prečnega in vzdolžnega loka na stopalu. To je mogoče delno omiliti z določenimi vajami pa tudi z masažo in posebnimi vložki, pravi Monika Krt, ki je na Festivalu za tretje življenjsko obdobje vodila delavnico o medicinski pedikuri na domu.

Z leti so nohti občutljivejši. Vraščen noht je na primer posledica nenehnega pritiska, vzrok je lahko neustrezno obuvalo, še zlasti pa prihaja do intenzivnega pritiska na nohte pri določenih športnih dejavnostih (gorništvo, nogomet …). Včasih pa je vzrok lahko anatomske narave ali deformacija in rotiranje prsta, kar se najpogosteje dogaja pri palcu. Da bi to preprečili, Monika Krt priporoča, da nohte strižemo ravno in čim krajše.

Dokaj pogosta tegoba zrelih let je debela koža na podplatu. Pojavi se v glavnem zaradi konstantnega pritiska na kožo, ne glede na to, ali na kožo pritiska čevelj, kost ali kaj drugega. Koža zazna močnejši pritisk in se skuša zaščititi pred obrabo tako, da na mestu dotika odebeli. To preprečimo z rednim mazanjem kože s primerno kremo za stopala, ki mora biti vlažna in mastna. Seveda je pomembna tudi pravilna obutev. Če težava ni trdovratnejša, si lahko med umivanjem nog trdo kožo podrgnemo s »kamnom« ali pa suho kožo popilimo s plastično pilo ali ustreznim brusnim papirjem.

Kurja očesa in bradavice ne pestijo le starejših, ampak tudi mlajše ljudi. Med tema dvema tegobama pa je razlika, saj je kurje oko posledica draženja kože na enem mestu, bradavica pa je virusna kožna okužba. Kurje oko rešujemo sami ali pri pedikerju, reševanje bradavice pa naj bo v domeni dermatologa, še zlasti če ima posameznik še kakšno resnejšo in težjo bolezen, poudarja Monika Krt. »V lekarni sicer dobimo pripomočke za odstranjevanje kurjih očes in bradavic, vendar lahko pride do morebitnih poškodb. Zato še zlasti diabetikom priporočam, da se zaradi teh sprememb najprej oglasijo pri pedikerju ali svojem zdravniku, saj sami ne bi smeli uporabljati sredstva za luščenje kože (salicilatov).«

Koža na stopalu naj bo suha

Trdovratna težava so glivice, ki ne izbirajo, koga in kdaj bodo napadle, kajti zmotno je prepričanje, da glivice lahko dobimo samo v savni ali na bazenu. Dobimo jih lahko tudi zaradi mehanske poškodbe nohta, pri zmanjšani imunosti telesa ali pa ob uživanju antibiotikov, saj je takrat naše telo dovzetnejše za glivične okužbe. V večji nevarnosti za glivične kožne okužbe na stopalih so tisti, ki se jim stopalo prekomerno poti, ter diabetični bolniki. Sicer pa je splošno priporočilo, da moramo po umivanju dobro obrisati kožo med prsti, saj se tam glivična infekcija pojavlja pogosteje. Negovalno kremo, ki je zelo blagodejna za stopalo, vedno vtremo do suhega, sogovornica pa opozarja, da je nikoli ne smemo mazati med prsti. »Tako preprečimo morebitno vlaženje kože in posledično glivično okužbo. Čeprav lahko veliko zdravil za zdravljenje glivičnih okužb kupimo brez recepta, pa vendarle priporočam, da se pri zdravljenju glivičnih nohtov ali kože posvetujemo s farmacevtom ali zdravnikom.«

Še zlasti pozorno morajo svoja stopala negovati diabetični bolniki. Njihovo stopalo je najpogosteje prizadeto z ishemijo (zmanjšana ali ničelna cirkulacija v ožilju) in nevropatijo (zmanjšano čutenje bolečine, pritiska, hladu ali toplote in s tem pogojene poškodbe). Monika Krt dodaja, da je zaradi povišanega sladkorja v krvi oteženo celjenje ran, kar v skrajnjih primerih vodi do gangrene in amputacije okončin. Zato opozarja, da zaradi možnosti okužbe z lastnimi mikroorganizmi diabetičnega stopala ne smemo namakati v banjici, temveč jih umivamo pod tekočo vodo, da ta takoj odteče s kože. Zelo pomembno je, da je stopalo diabetikov suho in toplo, koža primerno navlažena in brez nepotrebnih pritiskov. »Diabetična stopala so zame še vedno največji profesionalni izziv. Veselim se vsakega primera, ko nam skupaj z zdravniki uspe rešiti nogo pred amputacijo, zato moje delo ni usmerjeno samo v pedikuro, ampak tudi v izobraževanje strank in novih generacij pedikerjev,« pripoveduje sogovornica.

Tudi revma pogosto pripelje do sprememb na stopalu, še zlasti pa so zaradi revme največkrat deformirani prsti. Zaradi te deformacije prihaja tudi do kontaktnih otiščancev in kurjih očes, kar revmatiku, ki ima zaradi bolezni vnete, otečene in zelo boleče sklepe, še dodatno otežuje hojo. Seveda je v prvi vrsti obvezna udobna in mehka obutev; ta naj bo brez šivov ali sponk. Primernejša je zaprta obutev z opetnikom kot natikači. Na voljo so razni medprstni distančniki, vložki in druga pomagala za lajšanje težav pri deformaciji stopala.

Copati brez šivov

Da bi bil naš korak varen in udoben, je seveda nujna udobna obutev – vključno s copatami, v katerih preživimo veliko časa. Sogovornica tako za ženske kot za moške priporoča mehke in udobne copate brez šivov, in če je le mogoče, tudi z možnostjo nastavitve širine, saj mnogim proti večeru noge otečejo. Podplat naj bo gumijast in ortopedsko oblikovan ter s primernim vložkom za čevlje. Odsvetuje oziroma skoraj že prepoveduje tanke copate s podplatom iz blaga. »Za diabetike predlagam po meri narejene vložke in vložke iz spominske pene, ki so zelo mehki. Bolj kot natikači so primerni zaprti copati.«

Pomembne so tudi nogavice – če čutimo njihove robove, ker so pregrobi, priporoča, da jih nosimo obrnjene. Tako nas robovi nogavic ne bodo tiščali. Ali pa kupimo nogavice z mehkejšim delom pri prstih in na peti.

Ne le umivanje, k negi stopal spada tudi ustrezna krema, narejena posebej za nego stopal. Kremo izberemo glede na to, ali so naša stopala vroča ali hladna, so suha in razpokana ali se morda potijo … Za »vse tipe stopal« pa je pomembno, da ne pretiravamo oziroma uporabimo manjšo količino kreme in jo vtremo v kožo do suhega. In še enkrat opozorilo – kože med prsti ne namažemo s kremo.

Zelo blagodejno je, če zvečer pred spanjem noge namočimo v toplo kopel, ki smo ji dodali sol, eterično olje ali malo tekočega mila. Tako pospešimo kroženje krvi v stopalih in lažje zaspimo. Izjema so diabetiki, ki naj noge oprhajo s tekočo vodo; lahko tudi izmenično s toplo in hladno vodo.

Monika Krt priporoča: »Bodite prijazni do svojih stopal, saj vas nosijo vse življenje. Komur noge otekajo, priporočam limfno drenažo, prav vsakomur vsaj občasno masažo; pri tem naj bodo gibi usmerjeni od prstov navzgor proti kolenom. Vsak večer si privoščite toplo kopel, po njej pa kremo, ki bo 'pocrkljala' noge.«

Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media