Čas in energija za drugega

nov. '17

»Odkar sem prejela pomoč Slovenske filantropije, se je moj vsakdanjik močno izboljšal, obiski na urgenci niso več potrebni, začela sem ponovno telovaditi in hoditi na sprehode v okviru svojih zmožnosti. Ugotovila sem, da je lahko staranje znosno, če imaš nekoga, na katerega se lahko zaneseš, razume, kaj se dogaja, in zna preusmeriti pogovor stran od temačnih misli,« je zapisala Pavla, uporabnica Prostovoljskega servisa.

Prostovoljski servis je socialnovarstveni program pod okriljem Slovenske filantropije in povezuje ljudi, ki so se znašli v kakršni koli stiski, s prostovoljci in prostovoljskimi organizacijami. Pomagajo zlasti tistim posameznikom, ki imajo specifične težave, za katere še ni vzpostavljenih primernih programov.

»Pozimi se nisem počutila dovolj varno, da bi odšla sama do trgovine ali na sprehod, ki sem ga tako zelo potrebovala. Moji bližnji niso imeli časa takrat, ko sem potrebovala spremstvo, že dolgo nazaj pa sem izgubila stik z vrstniki. Pobrskala sem po spletu in poklicala na Slovensko filantropijo, da bi jim predstavila svojo stisko. S strokovno delavko sva se dogovorili, da me obišče na domu. Prvi pogovor, ki sva ga imeli, mi je pomenil ogromno, saj sem dobila občutek, da me je vzela resno z vsemi tegobami, črnogledostjo in trenutnim obupom nad življenjem. Ni minilo dolgo, ko me je razveselila z novico, da se je oglasil prostovoljec, ki bi mi želel ponuditi pomoč,« se spominja gospa Pavla.

Obojestransko zadovoljstvo 

Tine je o prostovoljstvu razmišljal že dalj časa: »Stiske ljudi okoli mene so se me vedno močno dotaknile, želel sem dodati svoj drobec nujno potrebne pomoči ljudem, ki v življenju niso imeli toliko sreče kot drugi. Za Slovensko filantropijo sem izvedel, ko sem iskal možnosti za vključitev v prostovoljsko delo. Prijavil sem se na začetno usposabljanje prostovoljcev in po dveh dneh druženja spoznal, da sem se odločil za pravo organizacijo in pravo obliko sodelovanja. Moja prva prostovoljska izkušnja je bila učna pomoč dijaku srednje poklicne šole pri angleškem jeziku, kasneje pa sem se odločil, tudi zaradi lastnih izkušenj, za pomoč starejšim osebam. Koordinatorka Prostovoljskega servisa me je povezala z gospo Pavlo in dogovorila sva se za prvo srečanje na njenem domu.« Gospa Pavla okreva po možganski kapi in živi sama, na začetku so bila njuna srečanja omejena le na njeno stanovanje, skupaj sta pila čaj ali kavo in se pogovarjala o vsem mogočem. Tine ji je pomagal tudi pri vsakodnevnih opravilih, predvsem nakupovanju. Zaradi hitrega okrevanja gospe sta v druženje kmalu vključila krajše sprehode oziroma izlete v bližnjo okolico. Še posebej jo razveselijo občasni obiski kina in različnih razstav, obiskala pa sta tudi Hišo eksperimentov.

To je le ena izmed mnogih zgodb, kjer prostovoljci nesebično ponudijo svoj čas in energijo za pomoč ljudem, ki so v stiski. Ne pomagajo le starejšim, pač pa obiskujejo osamljene, dajejo podporo pri prihodu iz bolnišnice, sprehajajo kužke, ko lastnik zboli, pomagajo varovati otroke, hodijo v trgovino in pomagajo bolnim ljudem ohranjati samostojnost … In kot pravi prostovoljec Tine: »Spoznanje, ki me je najbolj presenetilo, je bilo, da prostovoljstvo dejansko poteka v obe smeri. Prostovoljec res pomaga uporabniku, vendar se istočasno znajde tudi v vlogi prejemnika

Pomagajte pomagati!

Če želite postati del ekipe prostovoljcev Prostovoljskega servisa, potrebujete pomoč ali poznate posameznika ali družino, ki bi takšno pomoč potrebovala, pokličite na tel. številko: 040 684 683. Veseli bodo tudi prostovoljnih prispevkov, da bi v program vključili še več uporabnikov ter prostovoljcev. Sredstva bodo namenili za podporo in usposabljanje prostovoljcev ter povrnitev stroškov, ki bodo nastali na poti k pomoči potrebnim.

Podatki za nakazilo (brez provizije, ker gre za humanitarno nakazilo)

Slovenska filantropija, Cesta Dolomitskega odreda 11, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 4025 8581 012

Koda namena: CHAR

Sklic: 00 2901

Namen: Pomoč ljudem

 Mateja Slapnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media