Skupine za boljše zdravje

nov. '17

STARANJE V SLOVENIJI

Zadnji svetovni kongres gerontologije in geriatrije letos poleti v San Franciscu v Kaliforniji je pokazal, da je osrednji pridevnik k besedi staranje »zdravo«. Poleg telesnega zdravja in gibljivosti obsega tudi duševno, socialno, duhovno in drugo zdravje – torej celoto kakovostnega staranja v okviru dejanskih možnosti. Telesno zdravje v starosti najbolj ogrožajo bolezni ožilja in srca. Da se starejši ljudje tega zavedamo, kažejo podatki reprezentativne terenske raziskave o tem, kaj potrebujemo, kaj zmoremo in kaj hočemo prebivalci Slovenije, ki smo starejši od 50 let. Kako naj torej obvladujemo zdravje svojega srca in ožilja v starosti?

V tej raziskavi so ljudje ocenili dvajset področij svojega zdravja. Težave s srcem, ožiljem in krvnim tlakom so na drugem mestu. Več kot 45 odstotkov jih doživlja, da imajo s tem zmerne težave, 13 odstotkov pa hude; skupaj torej skoraj dva od treh. Le z vidom ima težave malenkost več starejših, vendar jih večina to težavo dobro obvladuje z očali.

Bolezni srca in ožilja so na zloglasnem prvem mestu med vzroki smrti. In seveda tudi med kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. V to neljubo družbo spadajo še sladkorna bolezen, revmatična obolenja in druge bolezni gibal, dihal, prebave in izločanja, rakava obolenja ter zasvojenosti in kronične omame. Naše prednike so pestile nalezljive bolezni in nedohranjenost, nas pa kronične nenalezljive bolezni in preobilno hranjenje. Dobra novica za nas je, da te bolezni lahko v veliki meri preprečujemo sami z načinom življenja. Če pa obolimo, mnoge od njih uspešno obvladujemo z zdravljenjem, vendar je pogoj, da pri zdravljenju sodelujemo z ustreznim načinom življenja. Za nenalezljive kronične bolezni velja, da so odvisne od genov in tistih življenjskih razmer, ki nanje nimamo vpliva, in od tega, kako živimo.

Povišan krvni tlak, kap, zožene žile, srčno popuščanje in druge srčno-žilne bolezni so danes dobro raziskani. Zanje imamo množico dobrih zdravil in zdravstvenih postopkov. Vsak povprečni človek ve, da jih preprečujemo z ustrezno prehrano, gibanjem in obvladovanjem stresov. In da je to troje polovica uspešnega obvladovanja, če nas doletijo.

Seveda ostaja nekaj tragike kljub preprečevanju in zdravljenju; v starosti mnogi trpijo zaradi njih. V tem primeru zna sodobna paliativna medicina blažiti bolečine, kakovost življenja pa ostane odvisna od človeka samega. Tukaj so dragocena spoznanja Viktorja Frankla, ki je raziskoval človekovo kljubovalno moč duha. Z njo lahko obvlada tragiko tako, da v njej dozori do tiste osebne višine, ki je je zmožen. Samo taki ljudje so v bolezni zadovoljni. Svojcem in negovalnemu osebju ostanejo v lepem spominu. Seveda je treba za zdravljenje bolezni in rešitev druge tragike storiti vse, kar se da storiti. Kdor išče trpljenje ali ga ne rešuje, kolikor je mogoče, je duševno bolan. Toda prej ali slej doleti vsakogar, zato se je pametno učiti modrosti od školjke. Ta smrtonosno ostrino peska, ki ga voda zanese vanjo, obda z biserovino. Svetovno znana Franklova učenka je o tem napisala knjigo Tudi tvoje trpljenje ima smisel, ki je poleg desetine drugih jezikov prevedena tudi v slovenščino.

»Živimo s krvnim tlakom«

Zadnjič smo govorili o programu Starajmo se trezno. Ta program za preprečevanje različnih omam in zasvojenosti – od čezmernega pitja, jemanja tablet do kronične starostne sitnobe – predela skupina za kakovostno staranje pod vodstvom dveh usposobljenih »širiteljev«. Srečanja skupine potekajo po metodi socialnega učenja Vsi smo učitelji in vsi učenci – razlike nas bogatijo. Podoben širiteljski program je Živimo s krvnim tlakom. Z njim usvajamo način življenja, ki preprečuje bolezni srca in ožilja ter jih pomaga obvladovati, če nas doletijo. Vsebine in vprašanja, ki so za to pomembna, obdelamo na šestnajstih srečanjih skupine.

Čemu naj bi to delali v skupini, ko ima danes vsak na voljo dovolj dostopnih informacij? Vedeti, kako naj preprečujem in obvladujem bolezni srca in ožilja, še daleč ne pomeni, da ta spoznanja tudi prakticiram v svojem vsakdanjem življenju. Korak od znanja do prakse je veliko daljši in težji kakor od neznanja do znanja. Sodelovanje v skupini je najučinkovitejši način do prakticiranja vsega, kar preprečuje bolezni srca in ožilja ali omogoča njihovo učinkovito zdravljenje in obvladovanje. V taki skupini za zdravo življenje skupaj usvajamo sodobna spoznanja o preprečevanju in zdravljenju bolezni srca in ožilja, ta spoznanja spontano prenašamo v svoje vsakdanje življenje ter izmenjujemo dobre izkušnje pri tem.

Dr. Jože Ramovš, Inštitut Antona Trstenjaka 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media