Težave s prostato so obvladljive

Dobro počutje | nov. '17

 Marsikateri moški težave z odvajanjem urina pripisuje staranju, zato odlaša z obiskom pri zdravniku. Z zavlačevanjem pa se samo še stopnjujejo, v nekaterih primerih se razvije celo hujše obolenje.

Večina težav nastane zaradi vnetja (prostatitis) ali povečanja prostate (benigna hiperplazija prostate BPH). Prostata z leti raste zaradi zmanjševanja koncentracije moškega spolnega hormona testosterona. Povečana prostata počasi zožuje sečnico, kar oteži iztekanje seča iz mehurja, zato se pojavi eden od navedenih znakov (običajno jih je več): pogosto uriniranje, tudi ponoči mora moški vstajati in oditi na stranišče, kapljanje urina po opravljeni mali potrebi, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja, nenadno tiščanje na vodo, ki pa mu sledi čakanje na začetek uriniranja, ter šibek ali prekinjajoč curek urina.

Če že niso nevarne, pa so te težave zagotovo neprijetne, zato velja že ničkolikokrat ponovljen nasvet: ko ugotovite, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti, takoj obiščite zdravnika. Še posebej zato, ker so isti znaki lahko v nekaterih primerih vzrok za resnejše obolenje, na primer vnetje mehurja, okvaro ledvic ali celo rakavo obolenje, ki zahteva drugačno zdravljenje. Tudi bolečine v križu ali blizu njega niso vedno posledica težav s hrbtenico. Če se bolečine pojavljajo višje, gre lahko za težave z ledvicami, če nižje, sta lahko prizadeta prostata ali sečni mehur.

Da se pomagati

Pri blažjih težavah z uriniranjem si lahko moški nekoliko pomagajo sami. Dobro je na primer upoštevati nasvet švicarskega pionirja naravnega zdravljenja Alfreda Vogla, da je treba malo potrebo opravljati temeljito ter izprazniti mehur do konca, vendar ne na silo. Vogel je tudi zasnoval kapsule Prostasan, ki ne spadajo med prehranska dopolnila, pač pa je to naravno zdravilo. Potrdila ga je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, kar pomeni, da je dokazano kakovostno, učinkovito in tudi varno za uporabnike.

Izsledki klinične študije, ki so jo s tem zdravilom izvajali na treh uroloških klinikah v Sloveniji, kažejo, da izboljša pretok urina in uspešno zdravi težave s prostato. To pomeni, da gre moški laže na vodo, nima občutka neizpraznjenega mehurja, predvsem pa mora manjkrat urinirati, zato mu ponoči ni treba vstajati, s čimer se izboljša kakovost življenja. Kot je pokazala raziskava, so rezultati po 12 mesecih jemanja zdravila še boljši, pacienti so zdravilo dobro prenašali in niso zaznali resnih neželenih učinkov.

November je vedno bolj poznan kot movember, ko si moški množično puščajo brke in na ta način ozaveščajo o raku na prostati in modih ter drugih boleznih, ki so značilne zanje. Naj bo to mesec, v katerem boste bolj prisluhnili svojemu telesu.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media