Bližajo se prazniki

Prosti čas | nov. '17

November je tu in vse prehitro bo prišel tudi praznični december, ko se bomo prijetno družili in obdarovali. Zato razveselimo svoje drage s toplimi darili iz domače pletilsko-kvačkarske delavnice: pletene dolge rokavice za zmrzljivke, sovice na kapi in rokavicah brez prstov za večje in manjše gospodične ter ljubek kvačkani prtiček, da bo v stanovanju veselo praznično vzdušje.

Dolge rokavice

Potrebujemo: 150 g melirane volne, primerne za pletilke št. 4.

Vzorci. Patentni vzorec: menjaje pletemo 1 desno in 1 levo petljo. Gladki vzorec: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Vzorec kite na 56 petljah: pletemo po vzorčni risbi. V vrstah na narobni strani dela pletemo petlje kot leže. Pletemo od 1. do 16. vrste, nato ponavljamo od 5. do 16. vrste.

Poskusni vzorček: 20 petelj in 27 vrst gladkega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: rokavice pletemo ravno in jih po končanem delu sešijemo. Nasnujemo 56 petelj in spletemo 4 vrste patentnega vzorca. Nadaljujemo vzorec kite po vzorčni risbi. 26 in 30 cm od nasnutka označimo na obeh straneh krajne petlje, kjer bomo nato dopletli palec. 34,5 cm od nasnutka začnemo plesti prste, po 7 petelj za vsakega. Za kazalec in prstanec spletemo 16 vrst gladkega vzorca, za kazalec 18 vrst gladkega vzorca. Za prstne konice v naslednji vrsti 2 petlji desno prevlečeno snemamo, 3 desne petlje in 2 skupaj popleteni desni petlji. V naslednji vrsti, na narobni strani, popletemo 2 petlji levo skupaj, 1 leva petlja, 2 levo zasukani petlji popletemo skupaj. Skozi preostale 3 petlje prevlečemo delovno nitko. Na petljah mezinčka spletemo 12 vrst gladkega vzorca. Nato delo razdelimo na polovico in končamo enako kot pri drugih prstih. Med označenimi petljami na obeh stranskih robovih za palec izpletemo po 9 petelj in pletemo gladki vzorec. Za prstno konico v 9. vrsti popletemo 5. in 6. petljo desno skupaj, v 15. vrsti pa 4. in 5. petljo desno skupaj. V 19. vrsti 2 petlji desno prevlečeno snemamo, 3 desne petlje in 2 petlji popletemo desno skupaj. V 20. vrsti popletemo 2 petlji levo skupaj, 1 leva petlja, 2 levo zasukani petlji popletemo levo skupaj. Delovno nitko prevlečemo skozi preostale 3 petlje. Drugo rokavico pletemo enako.

Zadelamo vse niti. Rokavico prepognemo po pregibu in jo ob zunanjem robu in prstih sešijemo s tapetniškim ali pletilnim vbodom.

Tapetniški (1) in pletilni vbod (2)

Pregib

Stranski šiv

Stranski šiv

Prsti

Palec

Kazalec

Sredinec

Prstanec

Mezinec

Prstanec

Sredinec

Kazalec

Vzorčna risba

Kazalec 7 p.

Sredinec 7 p.

Prstanec 7 p.

Mezinca 14 p.

Prstanec 7 p.

Sredinec 7 p.

Kazalec 7 p.

4 vrste patentnega vzorca

Rokavica = 56 petelj

Sredina

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 3 petlje odložimo na pomožno pletilko za pletenje. 3 desne petlje, petlje na pomožni pletilki popletemo desno

Sovice okice

Velikosti: dolžina rokavic brez prstov je 20 cm; kapa za 52 do 54 cm obsega glave. Za vsako večjo/manjšo dolžino rokavic in kape izmerimo potrebno dolžino in obseg glave ter število petelj ustrezno odvzamemo /dodamo.

Potrebujemo: po 100 g oranžne in sive volne; ostanke rjaste, črne in bele volne; kvačko št. 5.

Vzorci. Goste petlje v krogih: vsak krog začnemo z 1 verižno petljo in ga sklenemo s polgosto petljo v 1. gosto petljo. Goste petlje v vrstah: vsako vrsto začnemo z 1 verižno petljo in končamo z 1 gosto petljo v 1. petljo prejšnje vrste. Barvno zaporedje: menjaje pletemo 1 krog gostih petelj z oranžno volno in 1 krog s sivo volno.

Poskusni vzorček: 15,5 goste petlje in 15,5 vrste dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Rokavice brez prstov

Kvačkati začnemo na zgornjem robu. S sivo volno skvačkamo 30 verižnih petelj in jih sklenemo v krog s polgosto petljo. Nato kvačkamo 14 krogov goste petlje po barvnem zaporedju. Potem kvačkamo 6 krogov s sivo volno. Delo razdelimo na polovico in kvačkamo 9 vrst gostih petelj = odprtina za palec. Nadaljujemo spet goste petlje v krogih. Delo končamo po 6 krogih oziroma po 20 cm dolžine. Drugo rokavico kvačkamo enako.

Za sovji kljun skvačkamo z oranžno volno 1 verižno petljo + 1 verižno petljo za obračanje. Kvačkamo 2 gosti petlji v verižno petljo. V vsaki naslednji vrsti kvačkamo po 2 gosti petlji v zadnjo gosto petljo prejšnje vrste. Ko imamo 5 petelj, delo končamo. S črno nitko oblikujemo zanko (glej opis z risbami!) in vanjo skvačkamo 8 gostih petelj. Vsak krog sklenemo s polgosto petljo v 1. gosto petljo. V naslednjem krogu kvačkamo z belo volno 2 polšibični petlji v vsako petljo. V naslednjem krogu kvačkamo z oranžno volno 1 gosto petljo v vsako petljo. Delo končamo in skvačkamo še drugo oko. Kljun in oči prišijemo na hrbtno stran rokavice. S po 6 nitkami sive volne dolžine 4 cm naredimo dve resi, ki ju zavozlamo na spodnji rob rokavic in ob straneh oči.

Kapica

Z oranžno volno skvačkamo 74 petelj in jih sklenemo v krog s polgosto petljo. Kvačkamo 14 krogov po barvnem zaporedju. Nadaljujemo z oranžno volno. Delo končamo 18 cm/17 krogov od začetka.
Kapo obrnemo na narobno stran. Na zgornjem oranžnem delu jo spojimo z gostimi petljami. S po 16 nitkami sive volne dolžine 6 cm zavežemo vogala kapice tako, da nastanejo rese. Kljun kvačkamo enako, le da imamo na koncu 7 gostih petelj. Tudi oči kvačkamo enako, le da skvačkamo še en krog s črno volno, in sicer tako da v vsako gosto petljo prejšnje vrste kvačkamo 2 gosti petlji. Prišijemo kljun in oči.

Krog iz niti

Nit oblikujemo v zanko, vtaknemo vanjo kvačko, z njo zajamemo nit in jo prevlečemo, vendar je ne zategnemo v petljo (1).

Križišče niti pridržimo s sredincem in palcem, še enkrat ovijemo nit in jo prevlečemo skozi dobljeno zanko. Začetek niti položimo na desno (2).

Nato skvačkamo v nitni krog poljubno število petelj, potegnemo za začetek niti in tako zategnemo nitno zanko z gostimi petljami (3).

 

Majhno je ljubko

Velikost: približno 16 cm premera.

Potrebujemo: 10 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 0,75 ali 1.

Izdelava: skvačkamo 7 verižnih petelj in jih z 1 polgosto petljo sklenemo v krog. S 3 verižnimi petljami nadomestimo 1. šibično petljo, nato kvačkamo v krog *3 verižne petlje in 1 šibično petljo. Od * ponovimo 6-krat. Končamo s 3 verižnimi petljami in 1 polgosto petljo v 3. verižno petljo na začetku kroga. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj in ga zaključimo s polgosto oziroma s trikrat ovito šibično petljo. Kjer je na risbi označeno, s potrebnim številom polgostih petelj preidemo v naslednji krog. V 16. krogu kvačkamo v verižne loke goste petlje s pikoti. Nato kvačkamo na šestih verižnih petljah 6 gostih petelj, dokvačkamo 12 verižnih petelj in jih s polgosto petljo pritrdimo na začetno gosto petljo. V nastali lok skvačkamo 14 gostih petelj. Smeri kvačkanja verižnih in gostih petelj sta označeni s puščico.

 Narisana je četrtina vzorca, ki ga smiselno ponavljamo, da ga sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Izdelan prtiček napnemo, pri tem vsak rogljiček in vsak lok iz verižnih petelj pritrdimo z buciko. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

 Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= gosta petlja, ki jo kvačkamo pod oba loka verižnih petelj

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

= trojna šibiča petlja

= rogljiček (3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje kvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto. 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media