Upokojitev je začetek nečesa novega in ustvarjalnega

nov. '17

Vida Bogataj, predsednica Društva upokojencih pedagoških delavcev Slovenije in vodja projekta

 Društvo upokojenih pedagoških delavcev Slovenije (DUPDS) je v Izoli pripravilo seminar za pedagoške delavce, ki se bodo v nekaj letih upokojili. »Prehod iz aktivnega delovnega obdobja pomeni veliko spremembo v življenju. Pomembno je, da ga sprejemamo pozitivno in kot začetek nečesa novega ter ustvarjalnega. Ni pa vedno tako, zato je prav že prej poiskati poti in načine, kako se bomo lotili reševanja določenih problemov in skrbi,« pravi Vida Bogataj, predsednica društva in vodja projekta.

Prihodnjim upokojencem svetuje, naj si še naprej krepijo samozavest, samospoštovanje in naj ne dovolijo, da bi jih potlačili nekateri predsodki. »Če se bomo poglobili vase in ozaveščali svoje potenciale, s katerimi lahko še vedno ustvarjamo zdrav in ustvarjalen vsakdan, bomo (po)ostali tudi enakovreden člen širšega družbenega okolja,« meni Vida Bogataj.

Čeprav je tovrstno izobraževanje popolna novost na pedagoškem področju, jo preseneča veliko zanimanje učiteljev, ki so pred upokojitvijo in so se prijavili na seminar. Predavatelji so med drugim udeležencem predstavili strategijo dolgožive družbe, jim pojasnili, kako se najti v hitro spreminjajoči se družbi, dali nekaj dobrodošlih napotkov za usmerjeni prosti čas in prilagoditev bivalnega okolja, jih poučili o socialni varnosti ob upokojitvi ...

Podpredsednica DUPDS in predavateljica Irma Veljić je z Dragico Motik udeležencem namignila, kako načrtovati čas, ko se upokojimo. »Večnemu hitenju, ki nam obenem povzroča hud stres, je treba narediti konec in razmišljanje usmeriti k vrednotam. Posvetiti se moramo odnosom z ljudmi, spoznavanju samega sebe. Tega nam čas, v katerem zdaj živimo, žal ne omogoča,« ocenjuje Irma Veljić. Treba se je znebiti zmotnega prepričanja, da smo manj produktivni, če nekaj delamo počasneje, rezultat, ki ga tako dosežemo, je kakovostnejši in smo bolj zadovoljni, je prepričana predavateljica. 

Predavateljica Irma Veljić (z leve) z udeležencema seminarja Markom Mlakarjem in Slavico Kanduč

Predlaga, da se novopečeni upokojenci na tretje življenjsko obdobje pripravijo, ko so še delovni aktivni. »V otroštvu so nam čas načrtovali starši, v šoli profesorji, v službi delodajalci, zato je razumljivo, da si marsikdo v obdobju upokojitve postavi vprašanje, kaj pa zdaj. Če na to nismo pripravljeni, se lahko pojavijo tudi psihične težave,« opozarja Irma Veljić. Pravi, da gre za čas, ko pridejo do izraza tako imenovane lakote: po socialnem druženju, prepoznavanju samega sebe in drugih, iskanju sebi primernih skupin. Tovrstne »lakote« je mogoče prekiniti ali omiliti z rituali (pitje kave, branje), delom, umikom in intimnostjo, ki je zelo pomemben vidik v razmerju.

Marko Mlakar, eden izmed udeležencev seminarja, pravi, da je znanje, ki ga je pridobil, zagotovo pomembno, predvsem pa meni, da je upokojitev čas, v katerem se moraš znati samoorganizirati. »Veliko je dejavnosti, ki jih nameravam početi v prihajajočem obdobju, zato se ga veselim.«

Podobno pravi tudi Slavica Kanduč: »Večina jih ima nekakšen strah, ker ne vedo, kaj jih čaka, zato je prav gotovo nujno v to obdobje vstopiti s predznanjem.« Čeprav je uživala v svojem poklicu, ima že nešteto načrtov, kaj početi, ko se bo upokojila. »Z eno nogo sem že notri, saj se udeležujem rekreativnih dejavnosti z upokojenci. Ukvarjala se bom še z likovnim krožkom, planinarjenjem, ročnimi deli,« niza zamisli, s katerimi se bo kratkočasila.

Pri pripravi seminarja Testiranje v šolskem prostoru – predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost so poleg DUPDS moči združili še Nacionalni inštitut za javno zdravje in Andragoški center Slovenije, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je projekt finančno podprlo.

Besedilo in fotografiji: Ela Hrvatin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media