Kako sta povezana spomin in ravnotežje?

Dobro počutje | nov. '17

Slika 1

To se je verjetno spraševal marsikdo, ko je prebral vabilo na našo delavnico z naslovom Možganski fitnes za boljši spomin in ravnotežje na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Zbralo se je več kot petdeset ljudi, ki so pozorno poslušali in vadili skupaj z Jasmino Lambergar, avtorico programa Možganski fitnes. Dobili so odgovor in veliko koristnih vaj.

Za svoje fizično in psihično počutje najbolj poskrbimo, če se redno gibamo in umsko vadimo. Jasmina Lambergar za izboljšanje spomina priporoča gibanje, izvajanje umskih vaj (učenje tujih jezikov, plesnih korakov …), skrb za srce, uravnoteženo prehrano in druženje. Veliko ljudi se obremenjuje, ker kdaj kaj pozabijo, češ da so dementni. Toda to ni demenca, najprej se moramo vprašati, kako je z našo pozornostjo. Če bomo trenirali pozornost, bomo izboljšali tudi pomnjenje.

In kako si lažje zapomnimo? Bistvena pri pomnjenju je pozornost. Takrat vse svoje čute usmerimo v določeno stvar. S koncentracijo pa želimo hote čim dlje zadržati pozornost. Jasmina Lambergar pravi, da lahko pozornost urimo, vezana je na naša čutila, čim več čutil uporabimo pri shranjevanju informacij, lažje jih prikličemo. Najslabše za spomin pa je rutina, zato se velja potruditi in vsake toliko časa narediti nekaj novega, na drugačen način.

In kaj ima s tem ravnotežje? Ravnotežje je posledica kognitivnih funkcij in naše fizične pripravljenosti, pravi. Z leti izgubljamo občutek za dotik, zato priporoča, da delamo vaje za razvijanje občutka za otip, poskušamo na primer z otipom prepoznati kovance. Z leti se zmanjšuje tudi ostrina vida in naš pogled na okolje je slabši. Ker slabše vidimo in tipamo, je pomembno, da delamo vaje za ravnotežje, da nas kaj ne preseneti. Tudi nog ne dvigujemo več tako visoko kot v mlajših letih, zato se nam lahko hitro zgodi padec. Za trening ravnotežja priporoča sprehod po stari Ljubljani. Zavestno dvigujemo noge in opazujemo okolje. Vedno hodimo previdno, da se izognemo padcem, ki lahko zahtevajo težjo operacijo s popolno anestezijo, ki pa ni dobra za spomin.

Vaje za krepitev pozornosti in ravnotežja

Za izboljšanje stabilnosti in ravnotežja je Jasmina Lambergar pokazala več vaj, ki so jih udeleženci delavnice veselo vadili:

  1. Ko stojimo na primer v vrsti v trgovini, držimo eno roko pod popkom, drugo ob sebi, noge naj bodo malce narazen, držimo se pokončno. V takem položaju nas je težko premakniti. (slika: 8984)

    Slika 2

     

  2. Stojimo na prstih, preštejemo do pet in vajo petkrat ponovimo. Vedno jo delamo stoje ob steni ali ob nekom, ki nas lahko kontrolira.

    Slika 3

     

  3. Dvignemo nogo, jo spustimo in isto ponovimo z naslednjo nogo. Vajo izmenično petkrat ponovimo. (slika: 8989)

    Slika 4

     

  4. Izmenično dvigujemo noge in sočasno križamo roke na prsih. Vaja je težja, če jo izvajamo miže, vendar bodimo pri tem previdni.
  5. Nagnemo telo naprej, nazaj in vstran.
  6. Pobiramo predmete s tal in postavljamo na najvišjo poličko.
  7. Roke sklenemo za glavo in samo zgornji del telesa zavrtimo v eno stran in nato v drugo. Te vaje nikoli ne delamo sunkovito. Ponovimo jo petkrat.
  8. Prenašamo predmet v različnih smereh – stoje, s predkloni in dvigi, predmet lahko prenašamo tudi okrog telesa in z globokim vdihom in izdihom.
  9. Dvignemo predmet v različne smeri – na eni strani ga poberemo in na drugi odložimo. (slika: 9003)

    Slika 5

     

  10. Vadimo lahko tudi v paru, se vmes pogovarjamo in si podajamo navidezni predmet. (slika: 9004). Vajo lahko ponovimo tudi brez pogovarjanja, le s podajanjem predmeta.
  11. Stopalo postavljamo pred stopalo in povečujemo hitrost, roke naj bodo v žepih. (slika: 9016)
  12. Hodimo po prstih in povečujemo hitrost. Po prstih lahko hodimo počasi tudi nazaj, v tem primeru delamo vajo ob steni.
  13. Stojimo na mestu in zibljemo samo zgornji del telesa, kot da nas zanaša veter. Ne pretiravamo in pazimo na hrbtenico.
  14. Čvrsto stojimo na mestu, roko si damo na popek, zamižimo in si predstavljamo, da smo drevo, ki ima globoke korenine, predstavljamo si krošnjo in razširimo roke. Začutimo veter in svetlobo. S to kratko meditativno vajo si predstavljamo, da smo čvrsto drevo.

Vaje za ravnotežje delamo stoje, lahko tudi sede. Izvajamo jih trikrat do štirikrat na teden, lahko tudi vsak dan. Po dveh mesecih jih lahko delamo dalj časa. Izboljšala se bosta naša pozornost in ravnotežje. Jasmina Lambergar poudarja, da se je treba tako za spomin kot za ravnotežje potruditi.

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media