Zmernost je zdrava čednost

Dobro počutje | nov. '17

Ali ste izvedeli, da imate visok holesterol v krvi in se bojite, da bo vaš jedilnik odslej oropan vseh dobrot? Dobra novica je, da holesterol v prehrani ni tako pomemben, kot smo se bali. Še vedno pa velja, da z ničimer ni dobro pretiravati.

Na letošnjem evropskem kardiološkem kongresu je zelo odmevala prehranska raziskava PURE, ki je zajela več kot 135.000 posameznikov z vsega sveta. Ta namreč ni podprla sedanjih priporočil, da z maščobami ne smemo dobiti več kot 30 odstotkov energijskega vnosa oziroma z nasičenimi maščobami več kot 10 odstotkov energijskega vnosa. Izkazalo se je, da lahko večji vnos maščob (35 odstotkov) ob hkratnem zmanjšanju ogljikovih hidratov celo ugodno vpliva na nadaljnje življenjske obete.

Transmaščobe

Raziskovalci pa so pogledali tudi, kakšen vpliv ima uživanje maščob na holesterol v krvi. Podobno kot dosedanje raziskave so ugotovili, da se z uživanjem nasičenih maščob poveča raven holesterola LDL, ki je znan kot škodljiv. Vendar se hkrati poviša tudi raven koristnega holesterola HDL. Tako da se razmerje skupnega holesterola do HDL celo izboljša. Ugotovili so še, da holesterol LDL ni zanesljiv napovedovalec, kakšen vpliv bodo imele nasičene maščobe na prihodnje srčno-žilne dogodke.

Ravni holesterola pa lahko poleg nasičenih živalskih maščob dvigujejo tudi danes nesporno škodljive transmaščobe. Včasih so bile te pomembna sestavina margarin, danes pa jih v trgovini dobimo predvsem v piškotih, rastlinskih nadomestkih smetane, različnih prigrizkih in pecivu. Pogosto jih vsebujejo trde rastlinske maščobe, ki jih uporabljajo v pekarnah in slaščičarnah, ugotavljajo na Inštitutu za nutricionistiko.

Veliko holesterola vsebujejo predvsem drobovina, raki in školjke, jajčni rumenjak, polnomastno mleko in mlečni izdelki (maslo, polnomastni siri), meso in mesni izdelki.

Holesterol v krvi

Tudi če holesterol v prehrani ni tako zelo škodljiv, kot smo verjeli, pa je povišan holesterol v krvi (ob vnetju) še vedno pomemben dejavnik tveganja za srčno-žilne zaplete, zato je njegovo raven dobro nižati tudi s telesno dejavnostjo in zdravljenjem, če nam tako svetuje zdravnik.

U. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media