Zbornik ob 25. obletnici Zpiza

Dobro je vedeti | nov. '17

25 let (1992-2017)

 »Letos mineva 25 let, kar je po osamosvojitvi Slovenije začel veljati prvi reformni zakon, na osnovi katerega je 1. julija 1992 iz bivše skupnosti nastal javni Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Ta je v tem obdobju šel skozi različne organizacijske, vsebinske in predvsem finančne preizkušnje, ko se je zaradi ukrepov države od leta 1994 začelo večletno poslovanje s primanjkljajem, ki ga je po več kot desetletju prevzela država, in od tedaj zavod posluje z izravnanimi prihodki in odhodki brez najemanja posojil. Na poslovanje zavoda je vplivala tudi gospodarska in finančna kriza po letu 2009, kar se je odražalo v padanju števila zavarovancev in s tem zmanjševanju prispevkov zaposlenih v pokojninsko blagajno ter večjem deležu sredstev iz državnega proračuna na eni in večletnem zgolj delnem ali nikakršnem usklajevanju pokojnin na drugi strani. Spodbudno pa je, da so v letu, ko obeležujemo 25 let, gospodarski trendi zelo pozitivni, kar najbolj vpliva na stabilnost pokojninske blagajne in tudi na dostojne pokojnine,« je generalni direktor Marijan Papež med drugim zapisal v predgovoru zbornika ob četrtstoletnici Zpiza.

V njem so najprej ključni ljudje v organih upravljanja ter vodilni in vodstveni delavci zavoda (Janez Prijatelj, Marijan Papež, Marjeta Potrč, Milan Utroša, Anka Tominšek, Jože Kuhelj, Boris Gačnik, Bojan Rangus in Tone Zorc) na podlagi osebnih izkušenj obudili spomine na preteklo obdobje. Nato sledi jedrnat zgodovinski pregled razvoja pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri nas od leta 1852 do 1992, skozi zadnjih petindvajset let pa nas popelje izčrpna kronologija pomembnejših dogodkov, ki so zaznamovali dejavnost slovenskega pokojninskega zavoda. V drugem delu publikacije pa spoznamo ljudi, ki so posebej povezani z jubilejem zavoda.

Zbornik, ki obsega 140 strani, opremljenih z več kot 150 fotografijami, se resda ozira nazaj, toda hkrati je izjemno dragocen vir podatkov, ki bo še kako uporaben, ko bomo razmišljali o nadaljnjem razvoju pokojninskega sistema in zavoda. 

B. D.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media