Zeleni Ozeljan in polenta

Nekoč se je skozi Vipavsko dolino s kočijo namenila princesa. Na Notranjskem se je peljala skozi zasneženo pokrajino in zaspala. Ko se je po nekaj urah zbudila v prikupni dolini, snega ni bilo več. »O, zeleno!« se je navdušila. Tako je kraj menda dobil ime – Ozeljan.
Z legendo me je seznanila Tina Simonič, predsednica Turističnega društva Ozeljan-Šmihel. Društvo deluje šele poldrugo desetletje, a v tem času jim je uspelo obuditi stare običaje in z različnimi prireditvami poživiti dogajanje v vasici, ki je na prvi pogled nevpadljiva, in njeni okolici. Najbolj znana je julijska prireditev Praznik polente. Polenta iz koruznega zdroba, zabeljena s pršutom, je namreč avtohtona ozeljanska jed. Nekoč je bila za preprosto prebivalstvo glavna jed, v novih preoblekah pa postaja sodobna kulinarična specialiteta. Na prireditvi se prijavljene skupine pomerijo v pripravi polente po lastnem receptu, jedi pa nato razdelijo med obiskovalce. Leta 2014 so pravo ozeljansko polento skuhali celo na Triglavu.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.