Darila iz domače delavnice

Prosti čas | dec. '17

Kaj podariti vnukinji ali vnuku, da se bosta razveselila darila, se z njim veliko igrala in ga nekoč spravila med svoje najdragocenejše zaklade – za spomin na svoje otroštvo? Pri izboru si lahko pomagate s pisemcem, ki ga otrok napiše dobremu možu, toda česa si otroci želijo? Največkrat tisto, kar so videli v oglasih in pri vrstnikih. Nič ni narobe, če jim katero izmed zapisanih želja uresničite. A trajno dragoceno in prav posebno darilo je tisto, ki ga ni mogoče kupiti, ker so palčki darilo izdelali prav za vašega vnuka ali vnukinjo v delavnici dobrega moža. 

Za dojenčka. Darilo za otroka do prvega leta je lahko spleteno ali sešito oblačilce, odejica ali igrača. Dojenček seveda še ne ve, da je dobil posebno dragoceno darilo, a nič zato. Njegovi starši bodo cenili vaše delo. Lep izdelek bodo spravili za spomin na otrokovo prvo praznično darilo in nekega dne ga bo cenil tudi otrok. Če boste sami izdelali igračo, pazite na varnost. Blago naj bo gladko (ker dojenčki vse nosijo v usta), brčice in oči morajo biti čvrsto pritrjene, polnilo mora biti varno za otrokovo zdravje in igrača pralna. Modne so igrače iz več kosov vzorčastega blaga, ki ga med seboj kombinirate v nenavadnih barvah. Vzorčasto blago, različne teksture blaga in nenavadne barvne kombinacije spodbujajo razvoj dojenčkovega vida in tipa ter njegovih možganov. 

Že hodim. Ko otrok shodi, so mu všeč igrače, ki se premikajo, in takšne, v katere lahko zlaga različne stvari in jih spet vzame ven. Lahko bi mu izdelali preprost lesen tovornjak, ki ga napolni, izprazni in vleče za seboj. Ali pa vozek, ki ga lahko vleče ali potiska, na njem vozi druge igrače ter celo sam sede nanj in se igra, da vozi avtomobil. Če niste vešči obdelovanja lesa, si pomagajte s kupljeno igračo, ki jo nato pobarvate, poslikate, nanjo napišete otrokovo ime ... Pazite pa, da uporabljate le zdravju neškodljive barve. Dobra zamisel je lesen zabojnik za igrače, ki ima kolesca in vrvico za vlečenje. To je lahko otrokov prvi avtomobil, kadar se ne igra, pa zabojnik za spravljanje igrač. 

Moj medvedek. Ni vam treba narediti igrače v celoti, da bo nekaj posebnega. Lahko na primer kupite medvedka ali punčko, nato pa sešijete ali spletete igrači oblačilce, kapo in plašček. Iz kovinske škatlice za bombone ji naredite kovček. Lahko tudi napišete pisemce za vnuka, v katerem bo izvedel, kako je igrači ime, od kod je prišla in zakaj si je želela prav k njemu. Poudarite nekaj otrokovih dobrih lastnosti. Spodbudili ga boste, da jih bo še poglabljal, in mu na ta način krepili zdravo samozavest. Vi boste dali igrači osebnost in preteklost ter njeno zgodbo, otrok pa ji bo s svojo igro dal prihodnost. 

Mamica in očka. Iz ostankov blaga in filca lahko sešijete mehko »knjigo«, v kateri sta ploščati lutki mamice in očka. Na levi strani naj bo omara za njuna oblačila, na desni pa še en žep, ki je njuna postelja. Oblačila se na lutkici pripnejo s pomočjo ježkov. Iz tanke žice lahko naredite še obešalnike za obleke. Knjiga naj se zapre z velikim gumbom. S to igračo bo otrok vadil drobne motorične spretnosti in razvijal domišljijo.

S konjičkom v tisočera mesta. Ali bi vnuku podarili jahalnega konjička? Kupite najbolj preprostega in ga dodelajte v domači delavnici. Zanimivo ga pobarvajte, napišite nanj ime, oblazinite lesen sedež, dodajte grivo. Nato poiščite še lepo slikanico z zgodbo, s pomočjo katere bo vaš vnuk lahko odjahal na svojem konjičku v daljne kraje, v tisočera domišljijska mesta. (slika 5)

Mali kuhar. Ali vaš vnuk ali vnukinja rada pečeta piškote? Potem je odlično darilo modelček za piškote v obliki možička. Sešijte otroku prikupen predpasnik in čisto pravo kuharsko kapo. Dodajte še lepo majhno kovinsko škatlo za piškote, vanjo pa položite recept za najboljše piškote. Recept so mu poslali palčki, vi pa mu obljubite, da mu boste pomagali speči piškote. Kako je bilo prijetno in kako je dišalo, ko ste skupaj pekli piškote, se bo spomnil še, ko bo odrasel, na večino drugih daril pa bo že davno pozabil. 

Hišica za punčke ali garaža za avtomobilčke. Iz podumivalniške omarice (ali kakšne stare omarice) izdelajte hišico za punčke ali garažo za avtomobilčke. Omarica naj bo plitva, da bo otrok lažje segal vanjo in se mu predmeti v njej ne bodo podirali. Vstavite v hišico vmesne stene. Prostore pobarvajte, oblepite s samolepilno tapeto ali pa z drobno potiskanimi papirji, ki jih dobite v trgovinah s pripomočki za ustvarjanje. V hišico postavite nekaj predmetov opreme, da bo zanimivejša, ne pa vsega. Skrivnost dobre igre s hišico ali garažo je namreč v tem, da jo dopolnjuje otrok sam. Lahko mu jo tudi pomagate do konca opremiti, ampak postopoma in kasneje. Ni najboljša tista igrača, ki že vse ima, ampak tista, ki otroka vedno znova povabi k igri.

 Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media