Kultura

Prosti čas | dec. '17

Zavetje Babilona

S to svetopisemsko zgodbo je povezana tema razstave, ki si jo lahko ogledate v mariborskem Kibla Portalu (do februarja 2018). Dela 46 umetnikov iz sveta in Slovenije predstavljajo današnji čas na temo zavetja. »Vse pa povežejo s temo migracije,« je povedala kuratorka razstave Nina Jeza. Umetniki se ubadajo z vprašanji bivanja in obstoja, obujajo vprašanja eksistencializma, ki se je zavzemal ne le za svobodo posameznika in enakopravnost ljudi, ampak tudi za avtonomijo vsakogar in pravico do izražanja. Čeprav so različni, je njihova osnovna misel preživetje. Razstava je del štiriletnega projekta Tvegaj spremembo, ki ga z mednarodnimi partnerji do leta 2020 podpisuje prav mariborska Kibla. Na ogled od torka do sobote od 15. do 19. ure.

Kulturna ambasada Palestine

Portret Naji al Ali je murales na zidu v begunskem taborišču Dheisheh. Narisal ga je Ahmed Hmeedat, rojen v tem taborišču.

Slovenska javnost slabo pozna palestinsko zgodovino, kulturo in kulinariko, ker o Palestini redko razmišljamo zunaj političnega polja. Kulturna ambasada Palestine širi palestinski glas med drugim tudi z omenjenimi področji. V galeriji Janeza Boljke je pripravila razstavo del Nadži Al Alija z naslovom Umetnost upora, ki si jo lahko ogledate do 27. decembra. Že prej so pripravili več pogovorov s palestinskimi pesniki in novinarji, projekcije filmov, 11. decembra ob 18. uri bo v Trubarjevi hiši literature projekcija dokumentarnega filma Naji ali Ali, umetnika z vizijo, Kasima Abida.

 

Silvestrske predstave

Slovenske dramske ter operno-baletne hiše so pripravile zanimive predstave za slovo od starega leta. Ljubljanska Opera bo v leto 2018 vstopila v velikem slogu: klasični balet Labodje jezero bo pospremila slavnostna večerja, po zdravici pa se bo na odru začel gala ples ob živi glasbi. Za dobro vzdušje bo poskrbela pevka Nuška Drašček Rojko s svojo glasbeno skupino. Mariborska opera stavi na Verdijevega Trubadurja, Drama pa na glasbeno komedijo Glorius, ki temelji na resnični zgodbi najverjetneje najslabše sopranistke vseh časov Florence Foster Jenkins. V Prešernovem gledališču Kranj bodo uprizorili romantično komedijo o »e-mail zaljubljencih« Vsakih sedem valov; Mestno gledališče ljubljansko ponuja muzikal-komedijo Trač, ki je v sodobnejše oblačilo odeta Shakespearova komedija Mnogo hrupa za nič. Na velikem odru ljubljanske Drame bodo zaigrali Jovanovičevo delo Zid, jezero, v Mali drami pa Linhartovo komedijo Županova Micka. Šentjakobsko gledališče prinaša veselje (v dramatizaciji Janeza Usenika, režiji Primoža Ekarta in z igro predanih igralcev), s katerim si v Boccaccievem Dekameronu liki pripovedujejo sočne zgodbe za silvestrsko dobro voljo.

 

Silvestrovanje v Cankarjevem domu

Peter Kušter

V veliki sprejemni dvorani bodo pripravili ples ob živi glasbi in gostinsko ponudbo, ki bo za obiskovalce silvestrskih prireditev brezplačna, sicer velja vstopnina. Ponujajo: balet Romeo in Julija, bizarno opereto Peter Kušter, ki je lahko dobra zabava za vso družino, koncert hrvaškega šansonjerja Ibrice Jusića, film Žarek v srcu, v galeriji pa bo že popoldne Almina čajanka ob razstavi Alma – Kolumbova hči.

 N. B.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media