Lajša bolečine in krepi odportnost

Dobro počutje | dec. '17

Herbert Medved

Bownova terapija spada med manualno-vibracijske terapije in pomaga vzpostaviti ravnotežje v fizičnem in energetskem sistemu. Razvil jo je Avstralec Thomas Bowen (1916–1982), ki sicer ni imel nobene terapevtske izobrazbe, je pa najprej uspešno pozdravil svojo ženo, ki jo je pestila huda astma. Letno je v povprečju zdravil več kot 13.000 pacientov, v več kot 85 odstotkih primerov je bil uspešen. Ko so leta 1975 v Avstraliji opravili anonimno anketo o zadovoljstvu pri uporabi naravnega zdravljenja, so pacienti pripisali Bownovi terapiji najvišje ocene; zaradi učinkovitosti so jo v Avstraliji nato vključili celo v sistem zdravstvenega zavarovanja. Bownova tehnika, kot je metodo poimenovala Svetovna zdravstvena organizacija, se je hitro razširila tudi po svetu. V Slovenijo je prišla pred več kot 20 leti, in sicer po zaslugi Jelke Slapar, ki je v Avstraliji spoznala to metodo kot medicinska sestra.

Bownova terapija je učinkovita pri zdravljenju različnih motenj, pri lajšanju bolečin, pri krepitvi imunskega sistema, lahko pa je tudi preventiva ter sprostitvena terapija. Zelo je učinkovita pri vseh mišično-skeletnih težavah – od poškodb do lokomotoričnih motenj (kolena, komolci, rame, drugi sklepi in seveda križ). Pri starejših ljudeh so pogoste težave s kostnim izrastkom še zlasti na petnici in bolečine v stopalih, kar je mogoče z Bownovo terapijo učinkovito odpraviti. Dragocena je tudi pri osteoartritisu, saj pomaga zmanjšati bolečine, otekline, poveča mobilnost, normalizira napetost tkiva … Dragocena je tudi kot pomoč pri hitrejšem okrevanju po operacijah. »V preteklosti so prihajali ljudje predvsem zaradi fizičnih bolečin in težav pri gibanju, zdaj prihajajo vse pogosteje tudi zaradi stresa, depresij in podobnih težav sedanjega časa …« pravi Herbert Medved, pionir med slovenskimi Bownovimi terapevti. Doda, da je pri večjih težavah, kot je depresija, Bownova terapija učinkovita, če je bolezen v začetni fazi, pri težjih oblikah pa je lahko podpora klasičnemu zdravljenju. Tudi sicer lahko ta terapija dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih ponuja moderna medicina.

»Hude nadloge, pri kateri je Bownova terapija dokazano zelo dragocena pomoč, so tudi različne alergije, napihnjenost, hemoroidi. Tudi pri zdravljenju putike je zelo učinkovita. Ker so jetra naš prvi filter, so zaradi posledice stresa zelo izpostavljena, tako kot tudi drugi notranji organi, ki jim lahko pomagamo z Bownovo terapijo.« Po uspešnem zdravljenju pa včasih še zlasti ženske opazijo, da se jim je zmanjšal ali celo izginil celulit. Herbert Medved se pošali, da je to dodatna »nagrada« za vztrajnost pri Bownovi terapiji. 

Kako deluje?

Raziskave so pokazale, da ima ta terapija izjemne učinke na avtonomno živčevje (to je tisti del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti). Ta del živčevja pa opravlja nadzor nad 80 odstotki vseh funkcij v telesu. »Gre predvsem za sproščanje fascij, ki motijo delovanje telesa,« pravi Herbert Medved. Z »Bownovim potegom« (blagimi gibi, ki jih terapevt izvaja s prsti) nežno pritiska na mišice in tetive; med pritiski oziroma potezami so točno odmerjeni tudi premori. Nežni, hkrati pa dovolj močni pritiski na natančno določenih mestih stimulirajo receptorje v mišično-vezivnem tkivu, medceličnina v tem tkivu se tako lahko hitro spremeni v bolj tekoče stanje, posledično pa pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka, zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju in do odstranitev energetskih blokad. Terapija torej hitro in efektivno zmanjša mišično-vezivno napetost in pomaga pri vzpostavitvi ravnotežja v nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu.

Uspeh terapije je odvisen od pravilno izbranega območja na telesu, pravilnega zaporedja in pravilne izpeljave Bownovih potez v kombinaciji z odmerjenimi premori. Kot poudari Herbert Medved, je terapija primerna za vse starosti, tudi za dojenčke.

Delo s starejšimi

Mateja Šmajdek

V Sloveniji je sprva izobraževala Bownove terapevte Jelka Slapar, ki se je iz Avstralije redno vračala domov (izhaja iz okolice Trebnjega) in predvsem v Ljubljani vodila tečaje. Pri tem ji je pomagal Herbert Medved. Kasneje pa se je uveljavilo še nekaj šol, tudi Higeja, kjer se je usposobila fizioterapevtka Mateja Šmajdek: »Bownovo terapijo vidim kot prednostno terapijo pri starejših, ker je sama izvedba tehnike prijetna, neboleča, ker se terapija lahko izvede tudi čez lahka oblačila, ker deluje na vse telo, ker je lahko dopolnitev konvencionalnim metodam zdravljenja kroničnih in sistemskih bolezni (parkinsonova bolezen, multipla skleroza, sindrom kronične utrujenosti), ker deluje tudi na biopotencial telesa ... Človeku omogoči, da v sebi sproži samozdravljenje, harmonizacijo organskih sistemov in tako na več ravneh izboljša kakovost življenja.« Mateja Šmajdek navaja več uspešnih primerov, tudi odpravljanje bolezenskih znakov brazgotin na pljučih, nastalih kot posledica pogostih vnetij, večjih stresov itd.

Kot fizioterapevtka, ki se ves čas izobražuje in nadgrajuje svoje znanje, pri svojem delu (tudi na terenu) metode kombinira tako, da je učinek najboljši. Bownovo terapijo učinkovito uporablja pri odpravljanju simptomov mnogih težav, najpogosteje pa artritisa, bolečin po operacijah in poškodbah mišično-vezivnega tkiva, težav v ledvenem delu hrbtenice, ki je pri ženskah še posebno izpostavljen. Tudi ona opaža, da je vse več psihičnih težav tudi pri starejših osebah, pri čemer lahko uspešno pomaga; prav tako pri šumenju v ušesih, omotičnosti, vrtoglavici … Ko obiskuje bolne na domovih, vidi, da je veliko povpraševanj po patronažni fizioterapiji, ki pa je naš zdravstveni sistem ne financira. Meni, da ima obisk fizioterapevta na domu številne prednosti, saj je na ta način obravnava individualna, prilagojena posamezniku, hkrati pa se izognemo prevozom do ambulante: »Strokovno delo z rokami, prijazna beseda, srčen pristop starejšim veliko pomeni. Po terapiji lahko bolniki v domačem okolju mirno počivajo, predvsem pa jim prihranimo pot do ambulante, ki je za bolne, gibalno ovirane osebe utrujajoča in stresna.«

S svojimi bogatimi izkušnjami samostojne fizioterapevtke, ki dnevno obiskuje bolnike na njihovih domovih, lahko potrdi, da starejši zelo dobro sprejemajo oziroma zelo dobro reagirajo na nežno in hkrati zelo učinkovito Bownovo terapijo.

 Besedilo in fotografiji: Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media